Runoilta virittää ajatukset jouluun

0
Runoiltaa varten harjoittelemassa huilisti Taru Koskinen (vas.) ja lausujat Raili Niemi, Pirkko Jormakka, Ulla-Maija Muntola, Marja Toivonen, Aila Laaksonen, Heli Santavirta, Seija-Sisko Siivo ja Riitta Armfelt. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Joulun sanoma kuuluu kaikille on teemana ensi tiistaina pidettävässä runoillassa kahvila Kultaisessa Tuoksussa. Tapahtuman järjestävät yhdeksän lausuntaa harrastavaa naista eli Salon kansalaisopiston runon ystävät.

Ryhmä toteuttaa jouluaiheisen lausuntaillan jo kolmatta kertaa. Ensimmäisenä vuonna tilaisuus pidettiin Mathildan Marinassa, sitten Halikon Franssintalossa ja nyt Salossa Kultaisessa Tuoksussa.

– Franssintalolla tila oli ihan täynnä, noin 40 ihmistä. Kultainen Tuoksu on sijainniltaan helpommin saavutettava, joten toivomme sinnekin kävijöitä, naiset sanovat.

Luvassa on tunnin verran jouluisia runoja. Illan aikana kuullaan muun muassa Aila Meriluotoa, Jaakko Haaviota, Maaria Leinosta, Mika Waltaria, Kari Mäkistä ja Lassi Nummea .

Heidän runojaan tulkitsevat Marja Toivonen, Seija-Sisko Siivo, Riitta Armfelt, Raili Niemi, Pirkko Jormakka, Ulla-Maija Muntola, Aila Laaksonen, Heli Santavirta ja Seija Heinonen . Mukana on myös kahden ryhmäläisen, Heli Santavirran ja Pirkko Jormakan, omia runoja. Ohjelman kulkua rytmittävät Taru Koskisen huilulla esittämät jouluiset sävelet.

– Joulun alla on paljon kaikenlaisia tapahtumia, mutta jouluisia runotapahtumia ei ole. Me haluamme tuoda joulurunoja esille, Riitta Armfelt toteaa.

Salon kansalaisopiston runon ystävät -ryhmä on muodostunut kansalaisopiston lausuntaryhmässä. Lausuntataiteilija Päivikki Frackin vetämässä lausuntaryhmässä on tällä hetkellä 13 jäsentä, ja se kokoontuu Ylhäistentiellä keskiviikkoisin klo 18.

Runon ystävät -ryhmä on lausuntaryhmäläisten omaehtoista toimintaa. Ryhmä on pitänyt harjoituksia välillä kansalaisopistolla, välillä jonkun kotona. Välillä ryhmää on käynyt ohjaamassa Saara Suihkonen.

– Olemme tutustuneet kansalaisopistossa, mutta jouluesityksen teemme omalla ajallamme. Olemme niin innostuneita, kertoo Marja Toivonen.

– Jouluesityksen valmistelu tuo valoa tähän pimeimpään vuodenaikaan. Tästä tulee hirveän hyvä mieli, kuvailee Heli Santavirta.

Ryhmäläiset tuntevat toisensa hyvin. Jotkut ovat olleet lausuntaryhmässä yli kymmenenkin vuotta.

– Me teemme tätä ikään kuin perheen kesken, Santavirta summaa.

Kaikki ovat lausunnan aloittaessaan olleet yhtä kokemattomia. Yhdessä opetellen siitä on löytynyt jokaiselle voimaannuttava harrastus.

Runon ystävät -ryhmä on suunnitellut runoillan yksissä tuumin. Ensin jokainen jäsen sai kertoa omat suosikkirunonsa ja minkä runon itse haluaisi esittää. Sitten Riitta Armfelt ja Heli Santavirta hahmottelivat ohjelman rungon, jota on yhdessä hiottu sopivaksi.

Illan runot välittävät joulun tunnelmaa ja pysäyttävät miettimään joulun sanomaa, mitä joulu oikein on.

– Halusimme tuoda esille myös, että kaikilla ei ole asiat yhtä hyvin, mutta joulun sanoma kuuluu kaikille, Riitta Armfelt kuvailee.

– Mukana on paljon samoja runoja kuin ennenkin, mutta lauletaanhan sitä samoja joululaulujakin uudestaan ja uudestaan, Pirkko Jormakka huomauttaa.

Runoiltaan ei myydä lippuja ennakkoon, vaan ovella peritään pieni pääsymaksu. Tavoitteena on vain saada kulut peitettyä, naiset toteavat.

Joulun sanoma kuuluu kaikille! Joulurunoja sanoin ja sävelin kahvila Kultaisessa Tuoksussa (Inkerinkatu 22, Salo) 10. joulukuuta klo 18