Säihkettä ja säikähdys – Pyrintö-ottelu oli kuin Vilppaan koko syyskausi pienoiskoossa

0
Loistavan ottelun pelannut Jamuni McNeace sai tällin polveensa ottelun päätösneljänneksellä.

Vilppaan syyskauden päättänyt Pyrintö-ottelu oli kuin koko syyskausi pienoiskoossa: alussa vähän passiivista ja staattista, tauon jälkeen sokaisevaa säihkettä ja lopussa iso säikähdys.

Kesken hurjaksi äityneen heittorallin, ajassa 34.45, jouluiseen hurmioon piiskattu Salohallin yleisö hiljeni, kun Vilppaan sentteri Jamuni McNeace jäi makaamaan hyökkäyskorin alle. McNeace piteli vasenta polveaan ja hänet talutettiin kentän laidalle.

Ensimmäinen arvio on, että tilanteesta selvittiin pelkällä säikähdyksellä, sillä McNeace pystyi kävelemään omin voimin kiittämään kannattajia ja myös ulos hallista.

– Hän sanoi, että ”tuli isku”. Se on näissä jutuissa aina parempi, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen kertoi.

– Vähän kyllä pelästyin. Jamuni on niin tärkeä jätkä meille. Hän on parantanut mun mielestä eniten, Vilppaan Juho Nenonen kertoi.

Ennen tärskyä McNeace oli pelannut kauden parhaan ottelunsa. Tiistaina Kisahallissa kilahtanut McNeace ehti 23 minuutissa donkata kolmesti, hakea seitsemän levypalloa, antaa neljä korisyöttöä ja torjua kahdesti.

– Jamuni oli loistava. Hän torjui heittoja, muutti heittoja ja pystyi viimeistelemään, Tuominen kehui.

Pyrintö oli ennen eilistä tehnyt eniten pisteitä Korisliigassa, mutta Salohallissa Pyrintö ei pystynyt tekemään yhdelläkään neljänneksellä yli 20 pistettä.

Vilppaan voitto rakentui oikeastaan jo tiistaisen Seagulls-ottelun surullisella toisella puolikkaalla.

– Sellainen jää kaivelemaan. Joukkueesta kertoo paljon se, miten se tulee ulos vaikean kokemuksen jälkeen, startup-yrittäjä Nenonen filosofoi.

– Pahoittelut siitä edellisen ottelun toisesta puoliajasta. Se ei ollut hyväksyttävää, leipägrilliä joululahjaksi toivonut Henri Kantonen linjasi.

– Me menetimme tiistaina identiteettimme. Puhuimme asiasta, miten meidän on otettava ylhäältä kiinni, oltava aggressiivisia ja laitettava vastustaja epämukavuusalueelle, Tuominen kertoi.

Kolmannella neljänneksellä Vilpas tosiaan laittoi palloon painetta ja sai raskasjalkaisen Pyrinnön epämukavuusalueelle. Niin sanottuun ”mikkokoivisto”-tilaan päässyt Mikko Koivisto heitti kymmeneen minuuttiin 16 pistettä, ja Teemu Rannikko jakeli vatsataudin kourissakin melkoisia marmeladeja popsittavaksi.

– On kiva katsoa ja lyödä käsiä yhteen, kun Koivisto löytää tuollaisen flow-tilan, Tuominen myhäili.

– Jalkaa painaa, kun korvien välissä painaa, partavettä joululahjaksi toivonut Pyrintö-luotsi Sami Toiviainen tiivisti.

– Puoliajalta tuli vain yksi joukkue kentälle, paistinpannua joululahjaksi toivonut Pyrinnön Lassi Kilpinen myönsi.

Intensiteettiään nosti erityisesti Vilppaan Chris Flemmings, joka näyttää ottelu ottelulta paremmalta pelaajalta, jonka työkalupakista löytyy sekä ajo että heitto.

– Hän on fiksu ja hiljainen. Hän etsi oman paikkansa varovasti ja katsoi, mitä tämä porukka tarvitsee, Tuominen kertoi.

Plusmiinuslukeman -27 merkkauttaneella Pyrintö-kapteeni Antero Lehdolla oli synkkä ilta: hän upotti ainoastaan yhdeksännen heittonsa ja tuuletti sitä ironiaa tihkuen.

Vilpas lähtee kahdeksan päivän joulutauolle saldolla 16 voittoa ja neljä tappiota. Nenonen ja Tuominen olivat yhtä mieltä siitä, että jos ennen kauden alkua olisi tarjottu vastaavaa saldoa jouluksi, kumpikin olisi ottanut sen. Etenkin, kun loukkaantumisia on riittänyt.

– Eihän me valmiita olla, mutta ei tarvitse onneksi ollakaan. Kunhan saadaan Tim takaisin, hän on iso palanen, Nenonen muistutti.

Mikä Tim Colemanin tilanne on?

– Paranee. Hän kävi viimeksi tänään (perjantaina) testeissä. Seuraava lääkäri on toka tai kolmas päivä (tammikuuta).

– Haluan pitää hänet joka tapauksessa joukkueessa, joulutauolla kotiin Helsingborgiin matkustava Tuominen linjasi.

Antero Lehto juoksi Justin Bakerin screeniin.

Vilpas–Pyrintö 99–77 (22–20, 20–19, 34–18, 23–20)

Vilppaan pisteet/levypallot: Mikko Koivisto 21/0/5 syöttöä, Chris Flemmings 16/6, Jamuni McNeace 16/7, Henri Kantonen 12/6, Teemu Rannikko 8/2/8 syöttöä, Aatu Kivimäki 8/1/5 syöttöä, DJ Laster 7/5, Riku Laine 6/2, Juho Nenonen 3/6, Justin Baker 2/2.
Pyrintö: BJ Raymond 19/4, Nick Kellogg 12/3/5 syöttöä, Khalil Small 10/10, Lassi Kilpinen 10/0, Panu Peltokangas 9/5, Raymond Nixon 8/8, Antero Lehto 3/1, Osku Heinonen 3/1, Justus Kilpinen 3/2.
Levypallot: 41–38
Syötöt: 26–12
Menetykset: 11–11
Heittoprosentit:
1p: 61–54
2p: 72–42
3p: 39–39
Erotuomarit: Miltiadis Ioannidis, Joona Haaja, Jarno Hyytiäinen.
Yleisöä: 1 186.

OHO!

Sami Toiviaisen valmentama joukkue on voittanut edellisen kerran Salohallissa 19.3. 2015 (Vilpas–Karhubasket). Peräkkäisiä tappioita on nyt 13.

Vilppaan seuraava ottelu: la 28.12. Vilpas–Ura Basket Salohallissa kello 17.

Syyskauden pääosin kolmospaikalla pelannut Riku Laine heitti viidessä minuutissa kuusi pistettä.
Chris Flemmings parantaa peli peliltä.