Salo haluaa tuottaa enemmän työllisyyspalveluja itse – kaupunki mukaan ministeriön kuntakokeiluun

0
Salon kaupunki järjestää jo nykyisinkin työllisyyspalveluita. Esimerkiksi Voimala palvelee keskustassa työnhakijoita.

Salon kaupunki on hyväksytty mukaan työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyden kuntakokeiluun.

Kokeilun tarkoituksena on kasvattaa kunnan roolia työllisyyspalveluiden tuottajana. Osa te-toimistojen lakisääteisistä palveluista siirtyy kokeilussa valtiolta kunnille, ja kunnat saavat lisää valtaa palveluiden sisältöön.

– Käytännössä te-toimistoista siirtyisi ihmisiä kuntiin tekemään työtä, vaikka heillä olisikin virka valtiolla, sanoo Salon kaupungin työllisyyspalveluiden esimies Minna Virta.

Virta arvioi, että muutoksen myötä työttömien palvelut kohentuisivat.

– Nyt voi olla sekaannusta te- palveluiden ja kaupungin työllisyyspalveluiden välillä. Näemme, että tässä olisi mahdollisuus palvella yhdellä luukulla.

Kokeilu siirtäisi suuren joukon työttömiä te-toimistoista kuntien työllisyyspalveluiden asiakkaaksi.

Te-toimistojen asiakkaiksi jäisivät vain yli 30-vuotiaat ansiosidonnaisen päivärahan saajat. Esimerkiksi kaikki pitkäaikaistyöttömät ja kaikki maahanmuuttajataustaiset työnhakijat saisivat palvelut kunnan työllisyyspalveluista.

– Tavoitteena on lisätä työllistymismahdollisuuksia, koulutukseen siirtymistä, aktivointiastetta ja palveluiden käyttöä sekä päästä paremmin kiinni kohtaanto-ongelmaan, sanoo Virta.

Työantajapalvelut ovat jäämässä kokeilussa te-toimistojen vastuulle, mutta niihinkin Virta toivoo lisää kuntalähtöistä näkökulmaa.

– Haluamme parantaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa, ja palkkatuen käyttöä on tarkoitus lisätä.

Ensi keväänä alkavaan työllisyyden kuntakokeiluihin haki yhteensä 30 kuntaa tai kuntaryhmää, joissa on mukana yhteensä 123 kuntaa. Hakemuksista 20 valittiin jatkovalmisteluun.

Salo lähtee kokeiluun yhdessä Marttilan kunnan kanssa. Varsinais-Suomen ely-keskuksen alueelta mukana ovat myös Turku, Laitila, Paimio, Sauvo ja Uusikaupunki.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi luonnoksen kokeilulaista tulevan keskusteluun ja kommenteille joulukuun puolivälissä. Kokeilualueet varmistuvat lopullisesti, kun eduskunta on hyväksynyt kokeilulain.