Salolaispoika sai osan TV-rikossarjassa

0
Salolainen Olavi Soukainen sai osarahoituksen sähköiseen huippumoderniin kulkupeliinsä näyttelemällä pienen roolin rikossarjassa.

Yle tuottaa kahdeksanosaisen draamasarjan yhdessä espanjalaisen mediatalo Mediapron kanssa. Paratiisi-draamasarjan (The Paradise) kuvaukset alkoivat marraskuussa 2018, ja se esitetään suomalaisille televisionkatsojille ensi vuoden helmikuussa.

– Wilman kautta etsittiin 12–13-vuotiasta poikaa rikossarjaan Espanjan Fuengirolassa, jossa olin silloin Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa, sanoo 13-vuotias Olavi Soukainen Muurlasta.

Poika vastasi Wilma-viestiin, hän pääsi koekuvauksiin ja matka draaman tekemisen maailmaan alkoi.

– Ei se ollut hullumpaa, hän tuumaa tyynesti.

– En tiedä, mikä oli parasta, mutta oli kiva päästä näkemään kulissien taakse.

Kuvaukset kestivät Olavin osalta kaikkiaan kaksi täyttä päivää. Hän esittää sarjassa suomalaisperheen Jere -poikaa, joka liikkuu rooliperheensä, vanhempien ja sisarensa kanssa, matkailuautolla Espanjassa.

Koska kyseessä on rikosdraama, niin kovin hyvin draamasarjan perheellekään ei käy.

– Viitisen minuuttia varmaan näyn kuvissa, jotka kuvattiin Fuengirolassa, sanoo Olavi, jonka roolilla on muutama vuorosanakin suomeksi.

Näyttelijän ammatista hän ei kuitenkaan haaveile. Koulussa englanninkieli kiinnostaa. Espanjaa hän luki espanjalaiskoulussa, mutta kielen puhuminen ei vielä suju.

Olavi on saanut oman ikäisiä kavereitakin Espanjasta. Koulua hän käy kuitenkin mieluummin Salossa Hermannin koulussa, jossa hän on kielipainotteisella luokalla.

– Koulunkäynti on Salossa kivempaa, kun kaverit ovat täällä, sanoo seitsemäsluokkalainen.

Koulunkäynti Espanjassa oli paljon rennompaa, mutta Aurinkorannikon suomalainen koulu alkaa olla ahdas, kun suomenkielisiä oppilaitakin on pelkästään noin 380.

Kotimaassa Olavi on aloittanut uutena uimahyppyharrastuksen, jota hän ei pääse harrastamaan Fuengirolan rannoilla, vaikka Välimeri onkin vain askeleen päässä. Hyppytornit puuttuvat, sen sijaan niitä löytyy Salosta. Talvella voi hypätä ainakin Salon uimahallissa.

Muurlalaisperhe asui vuoden 2018 syksystä seuraavaan kesään Espanjassa, jossa he olivat liikkeellä omalla matkailuautolla. Perheen elämä ei kuitenkaan liity mitenkään kuvauksiin, vaikka draamassakin perhe liikkuu matkailuautolla.

– Se on pelkkää sattumaa, vaikka olimmekin koko perhe silloin matkailuautolla leirintäalueella Fuengirolassa, myös perheemme toinen lapsi, lukioikäinen poika, sanoo pojan äiti Ansku Micklin .

Vanhemmat seurasivat rikosdraaman kuvauspäivinä tiiviisti mukana, kun porukkaa hääri taustalla runsaasti. Puvustajat auttoivat lapsinäyttelijöille toppatakkeja päälle kuvausten välillä Espanjan helmikuisessa säässä, jossa lyhythihaisella ei tarkene. Kuvauksissa oltiin kuitenkin kesätunnelmissa Espanjan auringon alla. Vanhempien mukaan kaikki kuvauspaikalla ja siirroissa kuvauspaikalta toiselle hoidettiin ”isosti”.

– Ruokailua varten olevat katokset siirrettiin kuvausryhmän mukana, vanhemmat kertovat.

Kuvaukset ja kaikki siihen liittyvä oli hyvin täsmällisesti järjestetty, mikä saattaa espanjalaista elämänmenoa nähneitä yllättää.

– Olavi kävi lääkärintarkastuksessa, ja sai kuvauksia varten myös espanjalaisen sosiaaliturvatunnuksen, kertoo Micklin, jonka mukaan lapsista pidettiin hyvää huolta kuvausten aikana.

Näyttelijäkokelas sai osastaan myös rahakorvauksen. Sillä hän hankki itselleen kaksipyöräisen sähköisen kulkupelin, joka ei ole pyörä eikä potkulauta vaan jotain siltä väliltä.

– Kyllä tämä hyvin kulkee, tuumaa Olavi, mutta menopelin huippunopeudesta hän ei ole ihan varma.

Costa del Solilla kuvattu Paratiisi-sarja on rikosdraama, jonka tapahtumat käynnistyvät Fuengirolassa, suomalaisten suosimalla Aurinkorannikolla. Tarina kertoo pikku-Suomesta, yhteisöstä, joka pitää kaukana kotoa kiinni omista perinteistään ja jolla on oma radio ja sanomalehti sekä koulut, ravintolat, supermarketit, leipomot ja lääkärit.

Se on Mediapro Studion, Matila Röhr Productionsin ja Yleisradion kansainvälisenä yhteistyönä toteutettu sarja. Näyttelijäkaartiin on saatu mukaan niin Espanjan kuin Suomen eturivin näyttelijöitä. Päärooleissa ovat Riitta Havukainen ja monelle suomalaiselle esimerkiksi Serrano-sarjasta tuttu Fran Perea . Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös muun muassa Risto Tuorila , Carl-Christian Rundman ja Armi Toivanen . Sarjan päähenkilö on yli kuusikymppinen naispoliisi. Oululainen, rikospoliisin vanhempi tutkija Hilkka Mäntymäki (Havukainen) lähtee Fuengirolaan selvittämään kadonneen perheen kohtaloa ja törmää epäilyttävissä oloissa kuolleiden eläkeläisten tapauksiin.

The Paradisen tyylilajina Nordic crime

Paradisen pääkäsikirjoittaja on useita rikosromaaneja julkaissut Matti Laine, joka oli mukana myös Sorjonen ja Bullets -sarjojen käsikirjoitustiimissä.

Laineen kanssa sarjan ovat kehittäneet Mediapron David Troncoso ja Ran Tellem sekä Jarmo Lampela Ylestä.

Paratiisin ohjaa Marja Pyykkö, jonka aiempia tv-ohjauksia ovat mm. Kultaisella Venlalla palkitut rikossarjat Koukussa ja Mustat lesket.

Tyylilaji on “Nordic crime “, ja samaa tyylilajia ovat Wallander, Beck, Silta, Loukussa ja Rajalla.

Sarja on myyty jo Ruotsiin ja Tanskaan, neuvottelut espanjalaisten kanavien kanssa ovat vielä kesken.

Suomalaiset katsojat pääsevät seuraamaan Paratiisia 7. helmikuuta Yle Areenassa ja 9. helmikuuta TV1:ssä.