Salon kansalaisopiston teatterikoululaiset saivat uuden näyttämön

0
Tältä näyttää Salon kansalaisopiston teatterikoulun uusi teatterisali. Teatteritaiteen päätoiminen opettaja Sarika Lipasti on tiloista innoissaan – vielä kun saadaan valaistus kuntoon. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kansalaisopiston teatterikoulun esitystoiminta uusissa tiloissa Ylhäistentiellä on alkanut tällä viikolla.

Teatterikoulu on saanut näyttämökseen auditorion, josta muokattiin kesän aikana teatteritila. Auditorion etuosan katto on maalattu mustaksi, takaseinää peittävät mustat verhot ja lattialla on mustat tanssimatot. Kun ensimmäinen penkkirivi on poistettu, näyttömötilaan on saatu syvyyttä, ja silti katsomossakin riittää tilaa. Saliin mahtuu 271 katsojaa.

– Kaikki oppilaat ja opettajat ovat uusista tiloista innoissaan. Vielä täytyy kylläkin teettää näyttämölle tasoja, että saamme näyttelijöitä korkeammalle. Näyttämö on aika matalalla, koska auditoriossa riittää, että esiintyjästä näkyy katsomoon ylävartalo, kertoo teatteritaiteen päätoiminen opettaja Sarika Lipasti.

– Tilaa voidaan edelleen käyttää myös luentosalina. Ajatuksena on, että tämä on monitoimitila, hän jatkaa.

Teatterikoululaiset odottavat myös, että saliin saataisiin vielä valotekniikka. Auditorion kattoon ei teatterivalaistusta voi kiinnittää, koska kantavat rakenteet ovat liian kaukana. Siksi saliin on saatava valoja varten teräsrakenteiset trussit. Tähän oli jo varattu 80 000 euroa kaupungin ensi vuoden talousarvioon, mutta kaupunginjohtajan kierroksella summa siirtyi vuodelle 2021.

– Pieni toivon kipinä meillä on, että jos joku vaikka saisi summan palautettua talousarvioon. Ilman valoja ei ole teatteriesitystä. Keväällä meille tulee lisäkuluja, kun joudumme vuokraamaan valokalustoa muualta, Lipasti toteaa.

Ensimmäistä kertaa uusi näyttämö oli esityskäytössä keskiviikkona, kun viisi opetusryhmää esiintyi läheisilleen teatterikoulun Jouluhippalot-tapahtumassa. Valokalusto saatiin lainaksi Salon Teatterista.

Teatterikoulu aloitti toimintansa Ylhäistentien uusissa tiloissa elokuussa. Auditorion lisäksi sillä on käytössä entinen ensiapuluokka, josta on tehty teatteriluokka.

Teatteriluokan seinät ja katto on maalattu mustiksi. Luokkaan on myös siirretty valokalusto vanhasta Pikkuteatterista Helsingintieltä. Luokka toimii teatterikoulun opetustilana, ja siellä voidaan toteuttaa myös pienimuotoisia esityksiä. Katsomotilaa on noin 40 hengelle.

– Kaikki tykkäävät tästäkin tilasta, Lipasti hymyilee.

Teatteriluokassa järjestetään ensimmäinen ensi-ilta sunnuntaina 8. joulukuuta klo 17, kun aikuisten teatteritaiteen perusopetuksen ryhmä ja nuorten syventävien opintojen ryhmä esittävät yhdessä H.C. Andersenin klassikkosadusta dramatisoidun esityksen Pieni tulitikkutyttö.

Lavalla nähdään yhteensä 21 esiintyjää, ja esityksen ohjaa Sarika Lipasti. Visuaalisen ilmeen on suunnitellut kuvataidekoulun nuorten syventävien opintojen ryhmä Andrea Vannucchin johdolla.

– Esitys oli ensin tarkoitus pitää teatterisalissa, mutta valaistuksen puuttumisen takia se siirrettiin teatteriluokkaan. Toiseen esitykseen 10. joulukuuta klo 18.30 on vielä joitakin vapaita paikkoja, Lipasti kertoo.

Lippuja voi tiedustella ja varata sähköpostitse: sarika.lipasti@salo.fi.

Teatterikoululaisia enemmän kuin koskaanEnsi vuonna Salossa alkaa myös sirkustaiteen perusopetus.

Salon kansalaisopiston teatterikoulu on suositumpi kuin koskaan. Oppilaina on tällä hetkellä yli 150 lasta ja aikuista 14 eri ryhmässä.

– Vain parissa lasten ja nuorten ryhmässä on tilaa. Ensimmäinen aikuisten teatteritaiteen perusopetusryhmä aloitti toimintansa tammikuussa, ja se on ollut koko ajan täynnä. Toinen ryhmä aloitti syksyllä, ja siinäkin on osallistujia varasijoille asti, Sarika Lipasti kertoo.

Lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetusta on tarjolla 7–19-vuotiaille. A-ryhmissä opetus alkaa 7–8-vuotiaana ja B-ryhmissä 10–12-vuotiaana.

– Tänä syksynä ei yhtä 10–12-vuotiaiden B-ryhmää syntynyt, koska ilmoittautuneita oli liian vähän. A-ryhmä sen sijaan oli täynnä. Ehkä tässä näkyy jo ikäluokkien pieneneminen Salossa. Voi olla, että pikkuhiljaa lopetamme B-opetuksen kokonaan, Lipasti sanoo.

– Mutta lasten B-ryhmän tilalla aloitimme toisen aikuisten ryhmän, joka tuli heti täyteen. Ensi elokuussa aloitamme vielä kolmannenkin aikuisten ryhmän, koska kysyntää on niin paljon.

Aikuisten ryhmiin hakeutuvat monet entiset kesäteatterilaiset, jotka kaipaavat teatteriharrastusta, mutta eivät halua sitoutua siihen niin paljon kuin kesäteatteritoiminta vaatii.

– Ennen ensi-iltaa harjoituksia voi olla seitsemänä päivänä viikossa. Meidän tavoitteemme on, että harjoituksia on kerran, enintään kaksi kertaa viikossa, mutta valmistamme silti esityksen ja teemme teatteria täydellä sydämellä, Lipasti kuvailee.

Sarika Lipasti on elokuusta lähtien työskennellyt Salon kansalaisopistossa päätoimisena teatteritaiteen opettajana. Uusi virka ja uudet tilat mahdollistavat teatterikoulun toiminnan pitkäjänteisemmän kehittämisen ja suunnittelun.

Jo tänä syksynä on aloitettu uudet intensiivikurssit, ja tulevan lukuvuoden aikana uusissa teatteritiloissa nähdään reilu kymmenen erilaista esitystä. Tarkoitus on jatkossa toteuttaa esityksiä myös omien tilojen ulkopuolella, kuten kouluissa ja päiväkodeissa.

– Kyllä minulla on innostunut olo. Vaikka tässä vaiheessa vuotta onkin jo vähän väsynyt, Lipasti naurahtaa

Ensi vuonna Salon kansalaisopistossa alkaa myös sirkustaiteen perusopetus. Syksyllä aloittaa sirkustaiteen perusopetusryhmä 7–8-vuotiaille, ja vuosi vuodelta ryhmiä tulee lisää. Ensi kesänä lapsille on tulossa myös kaksi teatteri- ja sirkusleiriä.

– Myös klovneriakurssi olisi toiveissa saada aikaan, Lipasti paljastaa.