Salon musiikkiluokat joululaulujen tunnelmissa

0
Salon musiikkiluokkien kenraaliharjoitukset Uskelan kirkossa. Kuoroa johtaa luokanopettaja Tiina Koski. Kuvat: SSS/ Kirsi-Maarit Venetpalo

Kynttilät syttyvät Salon kirkonmäellä Uskelan kirkossa torstaina illan pimetessä, kun Uskelan koulun luokat esiintyvät perinteisessä Lucia-konsertissa. Luciaksi valittu koulun 5C-luokan oppilas Jetta Kosonen Salosta johdattaa musiikkiluokkalaiset kulkueessa pitkin kirkon käytävää Pyhän Lucian säestyksellä. Alttarin eteen mahtuu vain osa musiikkiluokkalaisista, koska esiintyjiä on peräti 130 oppilasta. Lisätilaksi tarvitaan kirkon pari penkkiriviä edestä esiintyjille.

Pyhän Lucian viittaa nuorilla harteillaan kantava ja luokan vallinnalla valittu 11-vuotias Lucia-neito sanoo, että häntä jännittää etukäteen se, kuinka esiintyminen kirkossa sujuu.

– Jännittää tosi paljon.

Olen kuitenkin aina tykännyt esiintyä ja laulaa. Soitan myös pianoa Salon musiikkiopistossa.

Kosonen on aina tykännyt osallistua suureen joulukonserttiin siitä alkaen, kun hän aloitti koulun musiikkiluokalla.

Hän ei osaa äkkiseltään sanoa, mikä Luciaksi valintaan vaikutti, mutta tärkeää hänelle on se, että hän tuli luokan valitsemaksi ensimmäistä kertaa johonkin tehtävään.

– Kaikki yhteiset asiat kun yleensä äänestetään tai arvotaan.

Jouluevankeliumissa Kososella on lyhyt puheosuus. Lisäksi hän soittaa yhdessä kappaleessa ksylofonia. Esiintymiskokemustakin nuorella on – perhepiirissä vietetystä hääjuhlasta.

– Enon häissä esiinnyin yli sadalle juhlavieraalle, sanoo Kosonen, jonka joulu kuluu Porvoossa ja uusi vuosi Saksassa.

Mukana Lucia-konsertin järjestelyissä ovat jokaisen luokka-asteen luokanopettajat: kuusi opettajaa sekä 1–2-luokkien musakylpy ja 3–6-luokkien musiikkiluokat.

Konsertissa kuullaan erilaisia soittimia: muun muassa puhaltimia, jousi- ja laattasoittimia sekä rumpuja. Myös koulun kuudesluokkalaisten bändikerho esiintyy.

– Ohjelmarunko käsittää kaikkiaan 17 kappaletta, ja välillä viidesluokkalaiset esittävät jouluisia runoja, kertoo luokanopettaja Mari Nurmi .

Salon musiikkiluokat perustettiin Keskustan kouluun (nykyiseen Uskelan kouluun) vuonna 1987.

Lucia-juhlaa vietettiin aluksi päiväjuhlana Salon kirkossa. Mutta kirkon tilat kävivät juhlapaikkana ahtaiksi, ja Lucia-juhla ja konsertti yhdistettiin. Paikaksi tuli isompi Uskelan kirkko.

Perinteisen Lucia-konsertin viimeisenä lauluna lauletaan ”Maa on niin kaunis”. Se on kaikkien oppilaiden yhteisesitys.

Joka vuosi konserttiohjelmaan mahtuu joku uusikin laulu. Tänä vuonna se on Antti Tuiskun kappale ”Lämmin lumi peittää maan”. Solistina on Amelie Lindholm, ja häntä säestää kuudennen luokan bändikerho.

Piccolino- ja Canterino-kuoron jouluevankeliumi esitetään soitettuna ja laulettuna.

Yleisölle konsertti on avoin Uskelan kirkossa 12. joulukuuta kello 18. alkaen. Ohjelma kirkossa kestää noin tunnin.