Salon pääkirjaston aukiolo palautuu ennalleen alkuvuodesta

0
Liisa Havia Salosta pitää hyvänä kirjaston palaamista entiseen aukioloon, vaikka itse käykin vain iltaisin silloin tällöin kirjastossa.

Salon kaupungin pääkirjaston aukioloja ollaan palauttamassa ennalleen. Vuoden alusta 2. päivä tammikuuta alkaen kirjasto aukeaa taas joka päivä kello 10. paitsi sunnuntaina, kun kirjasto on suljettu. Kirjaston päivittäiset sulkemisajat pysyvät nykyisellään.

Salon kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind sanoo, että supistettua aukioloa noudatetaan pääkirjastossa kuluvan syksyn ajan. Kirjasto on auennut vasta kahdeltatoista, ja myöhemmästä kirjaston aukeamisesta kirjastoon onkin tullut palautetta. Monet asiakkaat: vuorotyöläiset, opiskelijat ja eläkeläiset haluavat tulla kirjastoon jo ennen puolta päivää.

Paluu normaaliin aukioloon palvelee vuoden alusta paremmin asiakkaita.

Aukiolon supistus johtui määräaikaisjärjestelystä, jonka aikana pääkirjaston henkilökuntaa työskenteli lähikirjastoissa.

– Kirjaston henkilökunta ei ole vähentynyt, vaan kirjastossa on ollut säästöjen sanelemaa työnkiertoa. Henkilöitä on työskennellyt lähikirjastoissa ja muutama on opintovapaalla, sanoo Lind.

Päteviä työntekijöitä olisi mahdollisuus saada, mutta säästösyistä heitä ei voitu palkata, joten jouduttiin supistamaan kirjaston aukioloa.

Ensi vuoden kesän aukioloa Lind ei osaa vielä kertoa.

Vuoden alusta kirjaston uuden aukiolon astuttua voimaan asiakkaat voivat joutua odottamaan asiakaspalvelutiskeillä.

Aamupäivän aikana kirjastossa hoidetaan palautuneen aineiston käsittely, hyllyttämiset ja varausten noutaminen sekä lehtien asettelu näytille, mikä voi viivästyttää asiakkaiden palvelua tiskillä jonkun verran.

– Odotusajat eivät ole meillä koskaan pitkiä, sanoo Lind.

Rajoitettu asiakaspalvelu koskee myös lasten ja nuorten osaston palvelutiskiä, joka on suljettu arkisin kello 11–13 välisenä aikana.

– Jos lasten ja nuorten osastolle tulee päiväkoti- tai koululaisryhmä, niin osaston virkailijat keskittyvät näiden palvelemiseen.

Aamupäivien aikana kirjastoon tullaan lukemaan lehtiä tai opiskelemaan tai tekemään muuta työtä oman kannettavan tietokoneen kanssa.

– Kirjastossa on sopivia lukupaikkoja työskentelyyn, ja kirjaston tiloissa voi käyttää lainattavia tietokoneita.

Entinen mikrotupa on suljettu, ja se muutetaan näyttelytilaksi.

Salon kirjastobudjetti on noin 3 miljoonaa euroa vuodessa. Uutuuskirjojen hankintaan menee reilut 360 000 euroa vuodessa.

– Uutuuskirjoihin menevä rahasumma on enemmän kuin puoliintunut kymmenessä vuodessa, Lind toteaa.

Salon kirjastossa kävijät olivat tyytyväisiä SSS:n pikagallupissa kirjaston aukiolon palauttamisesta ennalleen.

Salolainen Liisa Havia ei töiden vuoksi koskaan ehdi aamuisin kirjastossa käymään, vaan asioi kirjastossa silloin tällöin iltaisin.

– Hyvä asia se on, vaikka käynkin vain iltaisin selaamassa tiettyjä sanomalehtiä, sanoo Havia.

Merja Elonen tulee paksun kirjanivaskan kanssa ulos kirjastosta. Hänen mukanaan on Irmeli Laine. Molemmat ovat eläkeläisiä Salosta.

– Hyvä asia kirjaston aukeaminen aamuisin on, ei tarvitse odottaa puoleen päivään avaamista, he sanovat.

– Entisenä päiväkodin lastenhoitajana voin sanoa, että lasten kanssa on hyvä päästä ajoissa aamulla kirjastoon, niin se ei sotke muuta päivärytmiä, sanoo Laine ja Elonen on samaa mieltä.

Turusta kauppakorkeakoulun opiskelija Artem Razin sanoo tulleensa yhtenä aamuna jo kello 9. aikaan Salon kirjaston ovelle. Kirjasto oli kuitenkin vielä kiinni.

– Salossa on hyvä ja kotoisampi kirjasto. Aina kun olen lomilla Salossa, käyn täällä kirjastossa, sanoo Razin.