Salon seudun uutisvuosi 2019: Akkutehdas aloitti, Tunnin juna puhutti

1
Valmet Automotiven akkutehdas aloitti toimintansa Salo IoT Campuksella. Elokuussa SSS kertoi myös, että jo puolet IoT Campuksen tiloista on täynnä.

Salossa on riittänyt runsaasti puheenaiheita kuluneena vuonna. Helmi–maaliskuun vaiheessa saatiin kiinnostava uutinen, kun Valmet Automotive ilmoitti tuovansa akkutehtaan Saloon. Asiassa edettiin nopeasti, ja tehdas aloitti toimintansa syksyllä.

Paljon keskustelua on käyty niin sanotusta Tunnin junasta. Debatti käynnistyi keväällä, kun selvisi, miten radan linjaus kulkisi Lukkarinmäen halki. Puhetta asiasta on riittänyt koko vuoden.

Keväällä käytiin myös eduskuntavaalit. Eduskuntaan nousi uutena kansanedustajana salolainen Mikko Lundén (ps.). Paikkansa uusi jälleen kerran Katja Taimela (sd.).

Huhtikuussa Salon työttömyysaste putosi alle kymmenen prosentin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Salon kaupungin johdossa on ollut tuulista. Kaupungin johto sai tammikuussa nuhteet apulaisoikeusasiamieheltä.Taustalla oli kaksi eri tapausta. Toisessa kaupunkilainen ei saanut pyytämiään tietoja, toisessa päätös vahingonkorvauksesta viivästyi.Tämän seurauksena apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä sai varoituksen työnantajaltaan.

Marraskuussa Salon politiikassa tapahtui loikkaus, kun kaupunginhallituksen jäsen Pertti Vallittu ilmoitti siirtyvänsä kristillisdemokraateista kokoomukseen. Tämän seurauksena Vallittu joutui jättämään kaupunginhallituksen, ja kristillisdemokraateista Vallitun tilalle nousee Kalle Tekkala .

Vuoden päätteeksi Salossa julkistettiin kauan odotettu oppimisympäristöselvitys, josta tehdään päätöksiä myöhemmin. Selvityksessä ehdotettiin useiden koulujen ja päiväkotien lakkauttamista sekä nykyisten yksiköiden siirtymistä. Myös Somerolla keskustellaan kouluista: konsultin esitys sulkisi kolme alakoulua ja jättäisi jäljelle vain yhden.

Mitä muuta tapahtui?

Darude eli halikkolainen Ville Virtanen edusti Suomea euroviisuissa.
Rikalanmäellä toiminut Antiikkiverstas Wilma meni konkurssiin. Tilat ovat edelleen vailla käyttöä.
Saloa kohahdutti savulohesta lähtenyt ruokamyrkytysepidemia.
Salolaisen virkamiehen epäillään ottaneen vastaan lahjuksia. Asian esitutkinta on edelleen kesken.
LP Viesti voitti SM-kultaa naisten lentopallossa.
Salon Seudun Sanomat täytti sata vuotta.
Somerniemeläinen Kaari Utrio kertoi päättävänsä uransa kirjailijana.
Salon Teatterin Myrskyluodon Maija keräsi ennätysyleisön, noin 8000 katsojaa.
Teatteri Provinssilla oli ennätysvuosi, yli 50 000 katsojaa eri esityksissä.

Volkan

Ja aikaiseksi ei saatu mitään..