Teatteripukusuunnittelijat Piritta Kämi-Conway ja Marjo Haapasalo avaavat huomenna tiistaina Turun kaupunginkirjastoon näyttelyn, joka koostuu heidän yhdessä ja erikseen tekemistään teatteripuvuista, kuvauspuvuista, tekstiiliveistoksista, valokuvista ja videokuvista. Naisten yhteistyö alkoi parikymmentä vuotta sitten, kun somerolainen Kämi-Conway ja turkulainen Haapasalo opiskelivat Yrkeshögskolan Sydvästissä vaatetusalan artenomeiksi.

Kämi-Conway ja Haapasalo ovat tehneet yhteistyötä sekä teatterin että muun taiteellisen toiminnan parissa koko työuransa ajan. Turussa joulukuun ajan esillä oleva yhteisnäyttely Säröillä oli jo marraskuun ajan näytteillä Uudessakaupungissa.

Näyttelyssä esillä oleviin pukuihin on käytetty osia vanhoista ja rikkinäisistä vaatteista, erilaisia kierrätysmateriaaleja sekä vanhoja tekokukkia. Puvut ovat itsessään taideteoksia, mutta niiden elämä jatkuu myös valokuvaajien otoksissa. Valokuvissa mallien päällä olevat puvut kertovat tarinaa ympäristössä, johon ne on sijoitettu.

Piritta Kämi-Conwayn ja Marjo Haapasalon yhteistyönä syntynyt Puuneito. Kuva: Sara Lehtomaa

Sekä Pirittä Kämi-Conway että Marjo Haapasalo tekevät puvustuksia Salon seudun teattereille. Haapasalo suunnitteli Salon Teatterille keväällä puvut näytelmään Maailman ympäri 80 päivässä ja Vuohensaaren kesäteatterissa esitettyyn Myrskyluodon Maijaan. Ensi kesäksi hän suunnittelee puvut Salon Teatterin näytelmään Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.

Kämi-Conway on viime vuosina työskennellyt Teatteri Provinssissa. Tänä vuonna hän on puvustanut parhaillaan ohjelmistossa olevan Tohtori Zivagon sekä näytelmät Tankki täyteen, Vadelmavenepakolainen ja Suurenmoista. Viime vuonna hän suunnitteli muun muassa Provinssin Viulunsoittaja katolla -musikaalin puvustuksen. Seuraavaksi Kämi-Conway tekee helmikuussa Provinssissa ensi-iltansa saavan Hiirenloukun ja kesällä useita alueen kesäteattereita.

Piritta Kämi-Conwayn ja Marjo Haapasalon Säröillä -näyttely Turun kaupunginkirjastossa 3.12.–31.12. Avoinna ma–pe klo 9– 20, la klo 10–16 ja su klo 12–18, paitsi 5.12. klo 9–18, 24.12. kelo 11–17 ja 31.12. klo 9–18. Suljettu 6.12. ja 25.–26.12.