Salossa esitetään ennen näkemätöntä koulujen ja päiväkotien lakkautuslistaa

77
Hajalan kylä menettää koulunsa ja hiljattain korjatun päiväkotinsa, jos työryhmän esitys toteutuu.

Salon oppimisympäristöjä selvittänyt työryhmä lakkauttaisi peräti seitsemän päiväkotia ja viisi koulua lähivuosina. Lisäksi keskustan kouluissa tehtäisiin suuria muutoksia ja yhdistämisiä.

Oppimisympäristöselvityksensä tiistaina julkaissut työryhmä perustelee esitystään lasten määrän vähenemisellä. Varhaiskasvatuksen paikkatarve putoaa selvityksen mukaan yli 700:lla ja perusopetuksen oppilaiden määrä yli tuhannella vuoteen 2026 mennessä.

Työryhmä linjaa, että kunnalliset päiväkodit olisivat Salossa vähintään kolmeryhmäisiä ja että koulujen vähimmäiskoko olisi 48 oppilasta.

Linjauksen perusteella Hajalan, Teijon, Meri-Halikon ja Kiikalan päiväkodit lakkautettaisiin. Perniön Puolukkapuiston päiväkoti suljettaisiin Kirkonkylän koulun valmistuttua. Halikossa Sinilinnun ja Kärävuoden päiväkodit yhdistettäisiin. Toijan päiväkoti suljettaisiin vuonna 2024. Lisäksi selvitetään Kaivolan varhaiskasvatuksen järjestämistä yksityisenä palveluna.

Hajalan, Hiiden, Komisuon ja Teijon koulut lakkautettaisiin jo ensi elokuusta alkaen. Saurun koulu lakkautetaan, kun Kirkonkylän koulu valmistuu 2023.

Salon keskustassa Hermannin koulu palaisi Ylhäistentieltä takaisin Torikadulle tammikuussa 2021.

Salon lukio puolestaan muuttaisi Kaherinkadulta Ylhäistentielle entisen ammattikorkeakoulun tiloihin. Opiskelijamäärän laskiessa se jäisi Salon ainoaksi lukioksi, johon Perniön ja Halikon lukiot yhdistettäisiin.

Salon lukiolta tyhjiksi jääneisiin tiloihin Kaherinkadulle muuttaisivat Alhaisten koulu ja Uskelan koulun Kavilankadun yksikkö, jonka tilalle ei enää tarvittaisi uutta koulua.

Sirkkulan koulua ei enää korjata, vaan senkin toiminta siirtyisi koulun kunnon heikentyessä lukion kiinteistöön Kaherinkadulle.

Työryhmän mukaan keskustan alueelta voidaan vähentää yksi yläkoulu, kun oppilasmäärä laskee edelleen. Samalla tarkasteltaisiin Pajulan koulun kohtaloa.

 

Katso videot tiistai-illan yleisötilaisuudesta ja iltapäivän infotilaisuudesta.

 

 

77 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
3 vuotta sitten

Kuulostaa siltä, että on jo luovutettu.

Änkyrä
3 vuotta sitten
Reply to  Marco

Sitkeyttä!

Veronmaksaja
3 vuotta sitten
Reply to  Marco

Juurikin näin, eli päättäjät ovat siis sitä mieltä, että Salo on tuomittu näivettymään, ja on hyväksytty siten se, että uusia lapsia tänne ei enää ikinä tulekaan.

Hei haloo!

MiVi
3 vuotta sitten

Esitän, että vanhemmat ja vanhempainyhdistykset ryhtyvät välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin! Kaikki, mitä vuosien saatossa on saatu rakennettua, valuu kuravetenä hukkaan. Tässä puuhastellaan päätöksiä, jotka tuhoavat viimeisetkin Salon vetovoimaisuuden rippeet!

Positiivisuutta kaipaava
3 vuotta sitten
Reply to  MiVi

Alkaa olla voimat lopussa lähes jatkuvaan taisteluun virkamiesten lopetusvimmaa vastaan. Lasten vanhemmilla pitäisi olla ennemmin mahdollisuus työskennellä koulujen tukena positiivisissa asioissa kuin jatkuvasti käyttää voimansa taisteluun lapsensa koulun olemassaolosta.

Epi
3 vuotta sitten

Ei virkamiehet näitä asioita päätä. Harva virkamies edes keksii näitä omasta päästään. Valtuutetut ovat selvitystä pyytäneet, valtuutetut haluaa säästää, valtuutetut tekee päätökset.

Turha virkamiehiä on syyttää päättäjien ratkaisuista.

Urpo
3 vuotta sitten

Oppimisympäristöselvitys on täysin kelvoton, joten ainoa kiinnostava asia siihen liittyen on se, paljonko Salo tuollaisesta maksoi vai aikooko kieltäytyä maksamasta konsulttipalkkiota. Onneksi valtuuston enemmistö tämän ymmärtää.

Salon Matti ja Kukkaro
3 vuotta sitten
Reply to  Urpo

No, mitä itse ehdottaisit ratkaisuksi? Niitähän voisi ainaisen valittamisen sijaan tuoda esille itse kukin. Lähtökohta on kuitenkin se, että lapsimäärä tulee tippumaan rajusti tulevina vuosina ja rahat ei kaikkeen riitä. Jotain on pakko tehdä, vaikka ei tunnu hyvältä.

Kaimaani
3 vuotta sitten

Vahva sama. 48 oppilaan kouluja!? Jaettuna 6 vuosiluokalle se ei montaa oppilasta tee per vuosiluokka.
On kuntia, esimerkiksi Pertteli, joka rakensi surutta kouluja ja päiväkoteja kuntaliitoksen alla, kun selvisi, että Salo tulee ja maksaa. Ja sitten on kuntia, kuten Muurla, jossa pienet kyläkoulut on niputettu jo 70-luvulla ja tehtiin elinvoimainen alakoulu. Nykyistä palvelurakennetta ei yksinkertaisesti voi ylläpitää. Ellemme saneeraa sitä itse, kriisikunnan määritelmän täyttymisen myötä joku muu tulee saneeraamaan sen. Ja silloin prosessia ei alisteta poliittiselle dialogille.

Urpo
3 vuotta sitten

Ehdotan ratkaisuksi selvityksen tekoa siten, että huomioidaan lakkautusten vaikutukset muuhunkin kuin opettajien palkkasummaan ja oppilaiden kuljetuskustannuksiin

Aksu
3 vuotta sitten

Yllättäen tästäkin pahoitetaan mieli, kuten tapana on. Valitettava totuus vain on, että kouluja ja päiväkoteja ei enää tarvita entiseen malliin ja jatkossa vielä vähemmän. Ei ole mitään järkeä ylläpitää päiväkotia muutamaa lasta varten, kyllä kai jokainen sen ymmärtää.

Maalla pysytään
3 vuotta sitten
Reply to  Aksu

Tietysti jokainen lapsiperheellinen pahoittaa mielensä. Kuka haluaa lapselleen pitkiä koulumatkoja, ylisuuria luokkia ja suurien yksiköiden tuomia ongelmia. Ei varmasti kukaan!

Epäilijä
3 vuotta sitten
Reply to  Aksu

Tulisiko kannattavuutta lisää, kun yksin asuvia vanhuksia kuskattaisiin vajaakäytössä oleviin päiväkoteihin tai kouluihin päivähoitoon?

Voi olla, että liikenisi pari nykyisellään ympäriinsä ajelevaa henkilöä kotihoidon palveluista jopa hoivahenkilöstöön.

Olisi vanhuksille virikkeitä ja rytmi päivässä. Puhumattakaan siitä, että yksinäisyyden torjunta pitäisi olla osana kaupungin vanhuspalvelujen strategiaa.

Myös maalla asuja
3 vuotta sitten

Eipä taida arvon konsultti tajuta että moni edelleen haluaa asua maalla, ja lapset käydä pientä maalaiskoulua. Tuleepa melkoinen ristiriita ratahankkeen miljoonien ja tällaisten lakkautusuhkien välille.

Salon Matti ja Kukkaro
3 vuotta sitten

Liian harva haluaa asua maalla. Tämä koskee valitettavasti koko Suomea, eikä vain Saloa. Liian harvat haluavat myöskään enää lapsia, ikävä tosiasia sekin.

Epi
3 vuotta sitten

Maalla asuvat saavat vapaasti rakentaa päiväkodin/ottaa olemassa oleva kiinteistö käyttöön, palkkaa henkilökunnan ja hoitaa ylläpidon. Varmasti kaupunki tukee tuota vähintään samalla summalla kuin perhepäivähoitoa.

Eli kättä taskuun maalla asujat, vaihtoehto on olemassa.

Ratahankkeeseen ei voi verrata, koska kyseessä on investointi, sivistykseen liittyvät kustannukset eivät ole investointi.

Ratahankeinvestoinnista on monia mielipiteitä ja koko hankkeen järjellisyyden voi perustellusti kyseenalaistaa, mutta ei sitä silti oppimisympäristöasioihin voi verrata.

Keijo K.
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Ratahanke on investointi kaupungin tulevaisuuteen, kun taas varhaiskasvatuksen ja yleensäkin sivistyksen rahoittaminen on turhaa haaskausta.

Näin Salossa.

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  Keijo K.

Hyvin meni taas ymmärrykseen. Kun ei voi verrata niin ei voi.

Tai voidaanhan satsata hyviin kyläkouluihin ja maan parhaaseen varhaiskasvatukseen sekä sivistykseen. Niillä on hienoa ylpeillä, kun kaupungissa ei ole kuin änkyröitä eläkeläisiä. Työikäiset ovat perheineen Turussa ja Helsingissä. Kyllä siinä sitten voi paukutella henkseleitä, että satsattiin kaikki rahat hyvään opetukseen, ja sen seurauksena opetuksessa ei ole ketään.

Pitäisikö molempiin asioihin satsata? Houkutteleva asuinympäristö sisältää sekä hyvän ja käytännöllisen opetuksen että hyvät kulkuyhteydet. Se toki maksaa.

Tuleva salolainen?
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Sivistykseen liittyvät kustannukset eivät ole investointi. Tällä ajatuksella ymmärtää huumeiden käyttäjien suuren määrän nuorison keskuudessa, häirikkönuoret asuinalueilla, jokaviikkoiset nuorten rattijuoppuajelut jne. Onko Inkere, Tupuri vai mikä otsikoissa tällä viikolla?
Koettakaa nyt pitää vielä Salossakin joku asukas vilkuttamassa tunnin junalle, joka kiitää halki Salon, jotta kerkiää viemään turkulaiset Hesaan ja päinvastoin.

Keskitetään
3 vuotta sitten

Olen käynyt aikoinani neljä ensimmäistä luokkaa kahdessa eri pikkukoulussa, enkä näe mitään syytä puolustaa niin pieniä yksiköitä. Kaikki oli pienimuotoista, ei ollut kunnon välineitä, eikä liikuntatiloja. Pienissä ryhmissä ei kovin kummoisia pelejä saanut aikaan. Monen luokan opetus samassa tilassa ei ole toimivaa. Kun nyt suuri osa lapsista tuodaan taksilla kuvassa olevaan kouluun, niin isompaan kouluun on matka-aikaa lisää alle 10 minuuttia. Toisaalta bussikin on nyt ajanut taksien lisäksi tunnin välein.

Iäkäs, muttei änkyrä
3 vuotta sitten
Reply to  Keskitetään

Eikö nykykouluissakin olla siirtymässä ja siirryttykin jo tuohon ”monen luokan opetus samassa tilassa” -menetelmään väliverhoineen ja siirrettävine seinineen, mitä pidetään päättäjien mielestä hyvänä, mutta opettajien ja oppilaidenkin mielestä huonona ja levottomana opetustilana.

Kehitys tuntuu meillä kehittyvän yhä vain huonompaan suuntaan. Turha verrata vuosikymmenten takaisiin olosuhteisiin, koska silloin koululaiset olivat toisenlaisia; tottelivat, olivat hiljaa luokassa ja kuuntelivat opettajaa, koska halusivat oppia. Liikkua osattiin ja haluttiin ilman liikuntasalejakin. Luonto oli jo silloin olemassa.

Nykyään lapsillakin on vain kädessä laite, joka kertoo kaiken. Ei tarvitse opetella lukemaan eikä kunnolla edes kirjoittamaan. Opettaja häiritsee sosiaalista elämää.

Älytöntä
3 vuotta sitten

Salon kärkihanke numero 1. lapsiperheiden palvelujen alasajo?

Syvä lama
3 vuotta sitten
Reply to  Älytöntä

Koko Suomen kärkihanke!

Vaari
3 vuotta sitten

Onneksi olen vanhus ja aikuiset lapset muuttaneet pois – eivätkä varmaan tule takaisin.

Ihmettelijä
3 vuotta sitten
Reply to  Vaari

Kyllä varmaan aika moni lapsiperhekin alkaa miettiä muuttoa muille maille. Monet ovat muuttaneet juuri näiden maalaiskoulujen takia tänne ja samalla itse käyvät kauempana töissä. Jos nämä koulut nyt ajetaan alas niin miksi uhrata omaa aikaa työmatkoihin.
Ihmetyttää myös tuo kaupungin rahojen tuhlaus kaavoitukseen näille alueille missä meinataan ajaa koulut alas. Kuka alkaa rakentaa taloa kyliin missä ei ole mitään palvelua.

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  Ihmettelijä

Ihanko vakavissaan joku uskoo, että useat ihmiset muuttaa pois siksi, että lähin koulu suljetaan?

Uhoa varmasti riittää, mutta teot jäänevät vähäisiksi.

Ihan jo siksi, että ensin pitää myydä asunto ennen muuttoa. Onnea kaikille siihen, kun lähikoulutkin suljetaan.

Luovutaan Hermannista
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Tällä hetkellä työpaikat omilla tuttavillani löytyvät Turusta. Kyllä lähtö on mielessä, jos pienet lapseni siirretään homeiseen Hermannin kouluun täysin terveistä tiloista. Vanhempana kun täytyy miettiä myös lasten parasta toisin kuin päättäjänä. Omakin työmatka lyhenisi 100 kilometriä päivässä.

Ihmettelen kovasti, miksi Hermannia roikotetaan vuosi vuodelta mukana. Remontointiin käytetään jatkuvasti rahaa ja samalla todetaan, ettei sinne voi esimerkiksi lukiolaisia siirtää terveydellisistä syistä.

Kaupunki voisi purkaa tämän turhan, tyhjillään seisovan koulun ja myydä tontin parempaan käyttöön.

Epi
3 vuotta sitten

Toivottavasti asut vuokralla. Se helpottaa uhon panemista käytäntöön.

Leijonaemo
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Kiitos Epi onnentoivotuksista talon myyntiin, sitä tarvitaan. Joka tapauksessa perheemme on siihen pakotettu.

Tämä oppimisympäristöselvityksen irvikuva sinetöi muuttopäätöksemme tästä Kurjalasta. Lastemme tulevaisuus painaa vaakakupissa kaikista eniten. Salon päättäjät tämän selvityksen ovat tilanneet, ja he saavat kantaa siitä vastuunsa, jos todella päätyvät kaikki nämä epäinhimillisyydet ajamaan läpi.

Uskon vakaasti, että emme ole ainoa perhe, joka tulee äänestämään jaloillaan.

Veronmaksaja
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Taitaa olla Epi niin arkajalka, ettei uskalla itse muuttaa ja myydä taloaan. Asioilla on taipumus onnistua, kun vaan ryhtyy toimeen.

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  Veronmaksaja

Sellainenko on arkajalka, joka ei myy kotiaan ja muuta jonnekin muualle? Suomi ja koko maailma taitaa olla täynnä arkajalkoja, koska aika harva tässä maassa tai maailmassa on kiinnostunut muutaman koulun lakkautuksesta.

Tiedoksi vaan, että odotan innolla erään koulun lakkautusta. Mukava, jos kodin ympäristö rauhoittuu lasten lähtiessä muualle.

Sote, säästö, lakkautus
3 vuotta sitten
Reply to  Ihmettelijä

Todellakin ihmetyttää kaupungin rahojen tuhlaus. Minne ovat kadonneet ja kenen matkaan?
Säästösyistä palveluita on poistettu viimeiset kymmenen vuotta ja lisää lähtee.
Missä Suomen kaupungissa niitä olisi jäljellä, palveluita?

Muutan
3 vuotta sitten
Reply to  Ihmettelijä

Mitä luulet miettineen viimeiset kymmenen vuotta?

Töitä vaan ei ole tarjolla. Työttömyys se on, jolla kansaa kurissa pidetään.

Minä itse
3 vuotta sitten
Reply to  Ihmettelijä

Onneksi Kuusjoelta ei koulua lopeteta.

Pendeli
3 vuotta sitten

Useampi miete syntyi tästä: Kyllä taas syrjäseutuja kuritetaan. Se kiihdyttää koko Salon asukasluvun laskua. Kyllä palveluiden perässä muutetaan sitten mieluummin toiseen kuntaan. Toiseksi, pitkällä aikajuoksulla (+50 vuotta) päätös varmasti kurjistaisi koko Saloa. Koko Salosta tulee yhtä Kiikalaa: Tyhjää taloa, peltoa ja korpea. Nyt olisi kyllä saumaa perustaa yksityisiä päiväkoteja ja alakouluja. Se tosin ajaa asukkaita eriarvoiseen asemaan, mutta saapahan pitää palvelunsa kun kuntaa ei kiinnosta. Toisaalta, turha tästä on älähtää. Kyse on konsulttitoimiston ehdotuksesta, ei minkäänlaisesta poliittisesta linjauksesta. Ja salolaiset päättäjät tuntien ei mitään muutosta mihinkään suuntaan ole luvassa. Ikäluokkien koot ovat jopa puolittuneet paikkakunnalla. Kyllä sen jossain pitäisikin näkyä… Lue lisää »

Konnari evp
3 vuotta sitten

Otettiinkohan tuossa huomioon ne junalasteittain saapuvat lapsiperheet.

Pajulan koulu?
3 vuotta sitten

Lopetuslistalta puuttui Pajulan koulu?

Monta kertaa
3 vuotta sitten
Reply to  Pajulan koulu?

No, se nyt on jo lopetettu monta kertaa.

Tarkkailija A
3 vuotta sitten

Jokin aika sitten uutisoitiin kuinka lapsiperheet kustantavat kunnalle enemmän kuin eläkeläiset (päiväkodit, koulut, koulukyydit, terveydenhoito, hammashuolto, jne.) ja parhaiten maakunnassa porskuttavat ne kunnat ja kaupungit, joissa ei ole lapsiperheitä. Ovatko konsultit ja talousihmiset lopulta oivaltaneet tämän? Kun kunnasta saadaan lapsiperheet pois lakkauttamalla palvelut, niin a vot talous paranee kohisten! Salon keskustaan siis lisää eläkeläisiä ja mieluiten vielä niitä, jotka asuvat osan vuodesta ulkomailla, eivätkä käytä kaupungin palveluita tai ole niihin edes oikeutettuja. Tosin kaupat ja kauppakeskukset saattavat sitten häipyä saman tien…

Hautausmaa
3 vuotta sitten
Reply to  Tarkkailija A

Eläkeläiskaupunki. Selittää osin tämäkin teoria palvelujen poistoja, mutta eläkeläisten jäljellä oleva elinikä odotetusti on lyhyempi kuin lasten.

Mitä sen jälkeen, kun eläkeläiset ovat poistuneet rajan toiselle puolelle? Aavekaupunki.

Isompi säästökohde
3 vuotta sitten

Unohtui terveyskeskusten lakkauttaminen.

Koskaan ei ole rahaa tutkia potilaan vaivoja lääkärin omien sanojen mukaan. Testit ovat kalliita, pitää säästää.

Miksi maksamme palkkaa lääkäreille ja hoitajille, kun ei ole rahaa potilaan tutkimuksiin ja jatkotoimenpiteisiin saati hoitoketjuun. Säästöä palkan muodossa, kun palvelua ei kuitenkaan saa.

Hoitovirhe?
3 vuotta sitten

Kuulostaa hurjalta. Tuosta kannattaa jo tehdä valitus hoitovirheestä.

Ihan mielenkiinnosta, lääkäri kun olen. Tekikö lääkärisi diagnoosin ja sen jälkeen totesi, ettei voi kuitenkaan tehdä tutkimuksia, koska ne maksavat? Vai olitko itse googlannut oireesi ja pyysit lääkäriltä tutkimuksia vahvistamaan googlauksesi tulokset, ja siihen lääkärisi totesi, ettei voi kaikkia potilaan toiveita täyttää jo ihan kustannussyistä?

Kuluerä
3 vuotta sitten
Reply to  Hoitovirhe?

Valelääkärikö olet?
Ihan mielenkiinnosta kyselen.
Kunnallisen puolen rahat loppu joten turha syyllistää potilasta kun oireiden syitä ei ole selvitetty kunnolla.
Enkä ole saanut diagnoosia vaivoistani kun ei minua mikään vaivaa kun ei tutkita.
Montako kertaa olet lyönyt luurin potilaan korvaan kun olisi päivystyksessä tarvinnut apua mutta jostain syystä x pitikin mennä omalääkärin kautta jolloin päivystys ei auttanut. Onko sinulla niin kovia kipuja vuosia peräkkäin johon et saa apua koska oma lääkärisi, neuvola ja terveyskeskus on täynnä itsekeskeisiä vallan sokaisemia mukamas potilaan toiveen täyttäjää.
Minä kärsin kivuista, täytä sinä toiveita.
Onko sinun päälle ajettu autolla ja jätetty ilman apua?

Perheenäiti liitoskunnasta
3 vuotta sitten

Salo jatkaa edelleen tätä eri alueiden asukkaiden epätasa-arvon kasvattamista ja varsinkin vanhojen liitoskuntien alueella. En ole koskaa tuntenut itseäni salolaiseksi ja tämän ehdotuksen jälkeen vielä vähemmän. Selvityksessä tuotiin esille myös lähiliikuntapaikat ja myös se, että kaikkia alueita kehitetään. Miten sitten on mahdollista, että maaseudulla koulu oli puoli vuotta ilman keinun ketjuja, kun vanhat otettiin huonokuntoisina pois ja olivat ainoat keinut (80 oppilasta). Syksyllä herättiin siihen, että aijaa, eikö niitä olekaan korjattu. Verrataan tätä sitten kaupungin alueen uusiin lähiliikuntapaikkoihin esim. Tupuriin. Maalle toivottiin vain edes keinuun ketjuja. Salo ei virkamiehien mielestä ole edelleen muuta kuin tämä ns. vanhan Salon alue, surullista… Lue lisää »

Leijonaemo
3 vuotta sitten

Perheenäiti liitoskunnasta, erittäin hyvin kiteytetty kannanotto, täysin samoilla linjoilla olen. Muun muassa apulaiskaupunginjohtajan ylimieliseen kommentointiin eilisessä yleisötilaisuudessa jotenkin tiivistyy Salon johdon tapa suhtautua asukkaiden mielipiteisiin ja huoliin. Monen monta karvasta päätöstä on vuosien varrella kuntalainen joutunut nielemään näiltä päättäjiltä, joista suurin osa osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä tavallisten kuntalaisten huolesta peruspalvelujen säilymisestä. Arvot ovat täysin vinksallaan, kärkihankkeena pusketaan väen väkisin hinnalla millä hyvänsä ”nopeita” junayhteyksiä. Aikana, jolloin pitäisi löytyä poliitikoiltakin uudenlaista ajattelua ja rohkeita ratkaisuja, joilla saataisiin ihan aikuisten oikeasti elävöitettyä maaseutua ja kuntakeskusten raja-alueita. Mutta kun ei, lyhytnäköisesti tuijotetaan väestöennusteita ja numeroita unohtaen ihmiset niiden takana. Niin surullista, että sydän itkee… Lue lisää »

Alien
3 vuotta sitten

En minäkään tunne olevani salolainen. Kuntaliitos purettava. Vanha järjestys takaisin.
Pakolla ei saatu kun pahaa aikaan.

Juha K.
3 vuotta sitten
Reply to  Alien

Kannatan näin keskustassa asuvana, turhaan roikotetaan kituvia kyliä perässämme. Voisi olla vaan kyyti vielä kylmempää pienissä kylissä, nyt kuitenkin ainakin keskustasta löytyy hyvät palvelut kyläläisillekin.

Sinänsä kuntaliitoksen valittajille voisi todeta, että Nokian sössiminen on Salon seudulle se syy, miksi ollaan tässä tilanteessa. Kuntaliitoksella ei tässä ole mitään vaikutusta.

MikaV
3 vuotta sitten
Reply to  Alien

Tuskin menisi vanhoilla kunnilla kovinkaan hyvin. Moni oli huonossa jamassa jo ennen liitosta. Muutama vanha kunta jopa lisäsi velkaa rakentamalla esimerkiksi koulun joka jäi sitten salon maksettavaksi.

MDI
3 vuotta sitten

Liitoskunnan perheenäidille pari kommenttia, eli en tiedä, mitä erityisen hyvää on 80 oppilaan (ilmeisesti) alakoulussa. Kun 80 jakaa kuuteen luokkaan, niin ei siinä ole oikein mitään joukkoa mihinkään, ja näissä pikku yksiköissä tilat, välineet, yhteistyö ympäröivän maailmaan on vähän niin ja näin. Opetus, yleensä sen taso ja esim. kielivalinnat ovat suppeita ja etenkin yläkoulussa sekä lukiossa koosta on vielä enemmän etua mahdollisuuksina laajaan kurssitarjontaan. Ihan esimerkkinä oman tyttäreni koulutaival tällä vuosituhannella; yhtenäiskoulussa (ak, yk ja lukio) runsaat 1 100 oppilasta, alakoulun luokkakoko 32 oppilasta. Ensimmäinen viikon vaihtomatka A1-kielimaahan 4. luokalla, seuraava 8. luokalla ja tietysti molemmista vastavaihtajat viikoksi meille, mahdollisuus… Lue lisää »

Perheenäiti liitoskunnasta.
3 vuotta sitten
Reply to  MDI

Kirjoitukseni koski alakoulua eli pieniä koululaisia. Jokaiselle tietysti omat arvonsa, mutta itse pidän tärkeänä, että lapset saa olla turvallisessa pienemmässä yhteisössä, jossa opettaja tuntee oppilaiden tarpeet jo vuosienkin takaa ja työskentely tapahtuu pienemmissä ryhmissä. Koulukuljetusmatkat ovat inhimillisiä ja mahdollisuus mennä kouluun pyörällä tai kävellä. Päivittäinen liikunta tulee osin koulumatkojen kautta. Bussimatkat menisivät sitten istuen ja aika pitkälti puhelinta tuijottaen. Jostakin tietysti joutuu tinkimään mm. tiloista, mutta onhan isoissa yksiköissä taas omat ongelmansa. Mahdollisuus on aina hakeutua yksikköön, jossa on mm. valinnanmahdollisuuksia enemmän. Yläste ja lukio ovatkin sitten eri asia ja pärjäväät vanhempana isommissa yksiköissä. Itse ala-astetta käynyt n. 30-40 oppilaan… Lue lisää »

Armi von Harmi
3 vuotta sitten

Palataan entiseen sisäoppilaitossysteemiin. Niin on isot yksiköt eikä ole päivittäisiä koulumatkoja.

Sdfgkj
3 vuotta sitten

Onko Salossa tehty jossain kirjallinen päätös, että lukiolaisten pysäköintipaikkojen järjestäminen on kaupungin tehtävä? Jos tämmöistä ei ole, niin parkkipaikkoihin ei voi vedota.

Ei voi arviointiperusteena pitää tekijää, jota ei ole sellaiseksi luokiteltu. Yhtä lailla voisi vedota karkkikaupan, huoltoaseman, avantouintipaikan tms. saatavuuteen kuin parkkipaikkojen.

Espoo ym. isot kaupungit ovat päättäneet, etteivät ne vastaa edes opettajien, saati lukiolaisten parkkeerauksen järjestämisestä.

Salon lukion nykyinen sijainti tukeutuu myös urheilupuiston alueeseen.

Urpo
3 vuotta sitten

Tämä todellakin oli kasvottoman konsulttitoimiston tekele. Poliittinen päätöksenteko on aivan eri asia. Nyt punnitaan se, onko kaupungin strategia virkamiehiä turhaan työllistänyt aprillipila vai vakavasti otettava tavoite. Esityksessä ei millään tavalla ole huomioitu lakkautuslistan kerrannaisvaikutuksia, jotka ovat taatusti merkittävät. Itsekin olen Saloon muuttanut, vaikka työt ovat olleet muualla. Vaikea tästä pois on muuttaa, mutta joku varmasti muuttaa ja tulijoita on yhä vähemmän. Jos joku ei tajua tämän yhtälön tulosta, on syytä mennä alakoulun penkille oppilaslukumäärää täydentämään. Suomessa tuotetaan lähes kaikki elintarvikkeet, energia ja uusiutuvat raaka-aineet haja-asutusalueella. Lisäksi kaupunkilaiset nauttivat mökkiläisinä syrjäseutujen palveluista, kuten yksityisteiden ylläpidosta. Kuvittelevat kai betonikennoissaan kaiken tämän olevan… Lue lisää »

MDI
3 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Jos lapsiluku liki puolittuu vuosikymmenessä, niin ei kai sitä voi jättää huomioimatta ja jatkaa entisellä kouluverkolla?

Kuinka suureen kunnallisveron korotukseen olet valmis pikkukoulujen ylläpitämiseksi liki ilman oppilaita?

Urpo
3 vuotta sitten
Reply to  MDI

En ole väittänyt, että pitäisi jatkaa nykyisellä kouluverkolla, jos lapsiluku puolittuu.

Kritisoin oppimisympäristöselvitystä, koska se ei millään tavalla ota kantaa lakkautusten seurauksiin, eikä ota huomioon kaupungin strategiaa. Siksi selvitys on täysin kelvoton, mekaaninen laskelma, jonka perusteella ei minkäänlaisia päätöksiä voi tehdä.

Oletko eri mieltä tästä?

MDI
3 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Siis lakkautetaan ja pitää lakkauttaa kouluja sinunkin mielestäsi? Maailmaa syleileviä ”ratekioita” voidaan kirjoittaa paperille ja ilman ensimmäistäkään laskelmaa siitä, ovatko ne strategiat mitenkään toteuttamiskelpoisia. Tätä poliittista asian vierestä jauhettavaa jargonia olemme saaneet seurata viime aikoina esimerkiksi hallituksen posti- ja al-Holi -sekoiluissa. Talous on vaan kylmää mekaanista laskentaa, ja siihen tarvitaan kylmää rahaa. Jokainen tunti ja päivä palaa rahaa hukkaan näissä pikku yksiköissä, eli onko kaupungin strategian mukaista heittää rahaa kaivoon? Otit aiemmin vielä mukaan kaupunkilaiset ja kuinka maaseutu tuottaa sitä ja tätä sekä ilmaiseksi vaan ajellaan mökkiteillä. Pari faktaa, eli Salo kuntana on suhteellisesti aika suuri nettosaaja tässä maassa, ja… Lue lisää »

Urpo
3 vuotta sitten
Reply to  MDI

Mutta oletko eri mieltä siitä, mitä sinulta kysyin, vai tyydytkö jauhamaan asian vierestä poliittista jargonia?

MDI
3 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Vaikea selvemmin vastata, jos ei auennut. Silloin on jalat tukevasti ilmassa, jos taloutta ei oteta huomioon ja kirjataan ”ratekiaan” toivomuksia ilman ensimmäistäkään eurolähdettä.

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Ilmeisesti Urpon liian vaikeaa vastata kommenttinsa saamaan kritiikkiin. Toivottavasti Urpo edes sisällään tietää, että kaupungistuvan yhteiskunnan elättejä ovat nimenomaan haja-asutusalueiden ja maaseutujen ihmiset. ”Betonikenno”-asukkaat ja erityisesti pääkaupunkiseudun ihmiset maksavat näiden Urpojen lasten koulunkäynnit pienissä kyläkouluissa. Samalla Urpot hurskastelevat kuinka he tuottavat ihmisille ruuan pöytään täällä maaseudulla, kun todellisuus on se, että EU tukee maanviljelyä ja jokainen maanviljelijä tässä maassa olisi konkurssissa ilman EU:n tukia. Energiasta vain pieni osa tuotetaan metsästä. Haja-asutusalueella tuskin tuotetaan kivihiiltä Helsingin energian tarpeisiin, uraania ydinvoimaloihin tai ulkomailta ostettua energiaa. Mökkiteitä mökkiläiset eivät ajele ilmaiseksi vaan maksavat oman osuutensa yksityisteistä siinä missä muutkin yksityistien osakkaat. Jos et… Lue lisää »

Jyväjemmarin poika
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Vaikka jotkut näyttävät kommentoivan muodikkaaseen some-tapaan vain kiusantekomielellä, josta ilmeisesti saa mahtavia fiiliksiä, niin vastaan kuitenkin. Kyllä voisi ”betonikennossa” asujalla tulla hätä käteen, jos Suomi ei pitäisi omasta ruoantuotannosta ja huoltovarmuudesta kiinni. Kaupan hyllyt voisivat olla jonkin maailmankatastrofin jälkeen tyhjät. Levottomuuksien, kauppasotien ja ilmastonmuutoksen kourissa olevassa maailmassa ei voi heittätyä pelkästään tuontielintarvikkeiden varaan. Kyllä ne maatalouden EU-tuet voidaan poistaa koko EU:n alueeelta. Silloin vaan kaikki maksavat siitä leivästä markkinahinnan, eli hinta nousisi tasolle, jolla tuotanto on kannattavaa. Rikkailla on kyllä siihen varaa, mutta köyhät kärsivät. Muistetaan myös muut tuet, pääkaupunkiseudulla saa asumistukea 113 000 henkilöä, joten poistetaanko ne samalla? Mainittakoon,… Lue lisää »

MDI
3 vuotta sitten

Onko eri ja omasta poikkeava mielipide kiusantekoa ja kuka päättää sen oikean mielipiteen? Maatalouden omavaraisuus ja huoltovarmuus on vähän niin ja näin. Montako kyntöhevosta löytyy? Tai häkäpönttötraktoria? Kotimaisia lannoitteita? Mauri kun taisi myydä Kemirankin Norjaan. Asumistukea saa pääkaupunkiseudulla lukumääräisesti eniten ihmisiä, asukkaita on tosin noin miljoona, suhteutettuna asukaslukuun Helsinki ei ole edes mitalisijoilla asumistuissa. Voi minun puolestani poistaakin. Ja maataloustuissa voitaisiin pitäytyä EU-tuissa ja unohtaa miljardien kotimainen lisätuki, kuten muuten Ruotsi tekee. Maatalous on keskittynyt ja keskittyy edelleen suurempiin yksiköihin ja pikku tilat katoavat, niin tässä käy koulujenkin kanssa. Maailma muuttuu. Koulun ”keittäjä” keittää sopan samalla vaivalla sadalle oppilalle kuin… Lue lisää »

Epi
3 vuotta sitten

Harmi, että oman kuplan ravistelu tuntuu kiusanteolta. Pahoittelen omasta puolesta, että sellainen käsitys on syntynyt. Kiusantekoa se ei omasta puolestani ollut ja toivoisin ettei motiivejani noin yksioikoisesti niputeta johonkin, mitä ne eivät ole. Tuollaisella tulkinnalla voi helposti olla sellaisia vaikutuksia, että mielipidettä on helpompi väheksyä, koska se on ”kiusantekoa”. Mutta väheksyntäähän se ei tietysti ollut? Vähän epäselväksi jää, mihin viittaat lainauksella mahtavista fiiliksistä? Itse en tunnista tuollaista, mutta toisaalta enpä ole kiusalla kirjoittanutkaan. Asumistuki ei liittyne sen enempää maatalouteen tai oppimisympäristöselvitykseenkään. Se on kuitenkin malliesimerkki whataboutismista. Ikävä ilmiö muodikkaassa some-keskustelussa, jota yleensä esiintyy kun keskustelijalla loppuu asia-argumentit. Huoltovarmuus on muodikas… Lue lisää »

jyväjemmarin poika
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

”yhteiskunnan elättejä ovat nimenomaan haja-asutusalueiden ja maaseutujen ihmiset” .

Mitä esimerkiksi tällainen yleistys on, ellei kiusantekoa. Koulujen ja päiväkotien lakkautusuhka on maaseudun ihmisille syvää huolta aiheuttava asia ja odottaisin, että siihen suhtaudutaan vakavasti, eikä aiheettomasti syyllistämällä.

En ole yhteiskunnan elätti. Olen ollut 30 vuotta töissä globaalisti toimivassa kansaivälisessä yrityksessä, mutta juuret ovat ja pysyvät vahvasti Salon maaseudulla. En elä missään kuplassa, enkä ole koskaan saanut euroakaan minkäänlaista tukea. Olen seurannut maailman kehitystä sekä globalisaation että perheen kautta suomalaisen maanviljelijän näkökulmasta.

MDI
3 vuotta sitten

Kiitos, otinkin luonnehdinnan betonikennoasukkaasta niin, herkkänä kohteliaisuutena enkä kiusantekona. Kunnallisiin palveluihin ja niiden järjestämiseen sekä rahoittamiseen kannattaa suhtautua vakavasti ja etenkin realistisesti. Jos kunnalla ei ole rahaa, niin korotetaan veroja tai tingitään tasosta. Myös realismia ja maalaisjärkeä! kaipaisi kunnan hallintoon, nyt koulu- ja palvelukyyteihin käytetyt jättilinja-autot ajelevat ympyrää pitkin pikkuteitä ja olen usein ainoa matkustaja. Katsotaan taas tänään, kun menen mökille ja speksit ovat nämä: 15 km matkaa, ajoaika 55 minuuttia ja retkeen mahtuu kolme (3) täyttä ympyrää. Ensimmäisessä kierretään kauppakeskus Linjuri kaksin ylimääräisin liikennevaloin, toinen on luokkaa 3 kilometriä ja sokerina pohjalla viimeinen yli 15 kilometriä. Kaikki tämä Gretankin… Lue lisää »

Keijo K.
3 vuotta sitten
Reply to  MDI

Josko MDI ajaisi vaan omalla autollaan sinne mökilleen, ei joutuisi niin paljon kärsimään.

Epi
3 vuotta sitten

Ei se ole kiusantekoa, se on totuus. Yleistämisellä taas voidaan tehdä monimutkaisia asioita helpommaksi käsitellä, kunhan yleistäminen ei vaaranna itse ilmiön tulkinnan oikeellisuutta. Kumpikaan ei ole kiusantekoa. Yhteiskunnan elätti ei tarkoita, että haja-asutusalueen ja maaseudun ihmiset istuvat sohvalla päivät pitkät. Se tarkoittaa, että haja-asutusalueella ja maaseudulla saavat yhteiskunnalta enemmän kuin antavat. Eli yhteiskunta sanan tarkoituksen mukaisesti elättää maaseudulla asuvia, koska ilman yhteiskunnan tukea maaseudulla ei tultaisi toimeen. Yllä olevaa ei kuitenkaan pidä tulkita etteikö tätä esiintyisi taajamissakin, mutta se ylimääräinen, jolla tuetaan maaseutua ja tiettyjä tahoja taajamissa, ei tule maaseudulta. Se tulee kaupungeista. Asia ei tietysti ole mustavalkoinen, mutta maaseutu… Lue lisää »

keijo.k
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Sokratesta mukaileva filosofi haluaisi lopettaa maaseudun ja sen asukkaat ? Kaupungithan tulevat, ilman niissä työssä käyvia maalaisia, vallan mainiosta toimeen ? Tarkoittaako tuo kaikki suoraan sanottuna että maaseudulla asuvat ovat loisia ?

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  keijo.k

pitäisikö lukaista kommentti uudelleen?

Vähän sellainen tahaton tai tahallinen väärinymmärrys on aistittavissa

keijo.k
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Mitä useammin lukee sitä varmemmaksi tulee siitä että on erittäin jakautunut persoonallisuus kun pystyy samassa tekstissä esittämään väitteen ja heti selittelyn siihen perään ! Onko se niin että: Enhän minä niin sanonut vaikka sanoin niin ?

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  keijo.k

Anteeksi mitä? Esittää väitteen ja perustelee sen heti perään ja se on jakautunutta persoonallisuutta.

Eli parempi on jos esittää väitteitä ilman että edes yrittää perustella? Onhan meillä sellainen puolue, mutta toivottavasti se ei yleisty.

Kyllä mielipiteensä pitää pystyä perustelemaan yleisesti ottaen… ja mielellään ettei syytetä jakautuneeksi persoonaksi.

Jerppu
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Se 10% voi muuttua äkkiä sadaksi prosentiksi, jos laiva- ja lentoliikenne vaikkapa jonkin kriisin vuoksi Suomeen ja Suomesta katkeaa. Silloin voidaan olla tyytyväisiä, jos meillä on vielä jokunen ammattinsa osaava maajussi jäljellä ja hieman peltoja sekä kotieläimiä. Helsinkiläisillä voi kyllä tulla kylmä ja nälkä ja niin voi kyllä valitettavasti tulla vaikkapa Salossakin kerrostaloissa asuville, melko nopeasti siinä vaiheessa. Syitä, joiden vuoksi napanuoramme muuhun maailmaan voisi katketa tai pätkiä pahan kerran, voi olla lukuisia. Sota on tietysti yksi mahdollinen syy, joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi polttoaineen saannin katketessa. Suomi on kuitenkin käytännöllisesti katsoen saari. Voi myös käydä niin, että maat, jotka… Lue lisää »

Jerppu
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Olipa kyllä ikävästi kirjoitettu ja sitä paitsi täysin epätosia väitteittä, Epi. Maaseudun asukkaat eivät yleisesti ottaen ole mitään yhteiskunnan elättejä, vaan päin vastoin. Maaseudulla on kaikki alkutuotanto ja iso osa jalostuksesta. Tosiasiassa nimenomaan kaupungeissa ei tehdä käytännössä juuri mitään tuottavaa työtä. Me toimistoissa tietokoneita naputtelevat ihmiset emme tee tuottavaa työtä, mikä ei suinkaan tarkoita, etteikö meillä olisi sijamme ja tarkoituksemme nykyjärjestelmässä. En ole itse maanviljelijä enkä edes sukua sellaiselle, mutta arvostan silti maanviljelijöiden työtä ja koitan aina muistaa, että jo ihan huoltovarmuudenkin takia ala pitää säilyttää maassamme elinvoimaisena. Jonain päivänä, sano minun sanoneen, kotimaista maataloutta tullaan vielä toden teolla tarvitsemaan.… Lue lisää »

Kentsu
3 vuotta sitten
Reply to  Jerppu

Suomalainen aluepolitiikka alkaa käydä niin kalliiksi, että siihen ei kohta enää löydy varoja. Joku voisi vaikka laskea, minkä verran nykyisellä sähkönsiirron hinnastoilla tuetaan syrjäisimpiä seutuja. Tukea sekin on, vaikka siitä ei sillä nimellä puhuta. On paljon halvempaa per käyttäjä rakentaa sähköverkko tiheään asutulle alueelle kuin syrjään, mutta siirron hinta on sama riippumatta missä asut. Tämän takaa alueellinen monopoli ja kyse on oikeasti kaupunkilaisten tuesta syrjäseutujen asukkaille. Tällaisia tukia ei kaikkialla maailmassa tunneta ja sen kyllä huomaa kun matkustaa. Voisi Suomessakin alkaa oikeasti miettiä asiaa siltä näkökantilta, että jos joku haluaa asua syrjässä, maksakoot sitten myös siitä aiheutuvat kulut. En tosin… Lue lisää »

Keijo K.
3 vuotta sitten
Reply to  MDI

Miksi näinkin tärkeässä asiassa jossitellaan niin paljon?

Huolestunut
3 vuotta sitten

Salon nykyinen lukio ala-asteeksi ja sitten muutaman vuoden päästä kovaa vauhtia kulkeva juna vierestä? Ei kuulosta kovin lapsiystävälliseltä ja turvalliselta vaihtoehdolta. Toivottavasti junarata aidataan niin hyvin, etteivät lapset pääse sinne leikkimään.

Tuleva salolainen?
3 vuotta sitten
Reply to  Huolestunut

Lapsi asuu Turun kantakaupungissa, käy pientä mukavaa koulua jossa ala-asteella jo mahdollisuus kielivalintaan. Koulumatka sujuu reippaasti kävellen kymmenessä minuutissa. Hetki lepoa ja välipalaa ja läksyjen kimppuun. Toinen lapsi asuu naapurissani maalla. Koulubussi tulee 7.10 ja vie lapsen useiden kiemuroiden jälkeen kouluun jossa tunnit alkavat kello 9. Kello 15 lähtee koulubussi takaisin koululta, noin 16.20 lapsi on kotona. Linja-auton kuljettaja herättelee lasta kotipysäkin kohdalla, onneksi on tuttu kuljettaja. Väsynyt, nälkäinen. Välipala, lepo ja läksyjen kimppuun. Koska ulkoilua, harrastuksia? Koulupäivä pitempi kuin aikuisten työpäivä ja läksyt päälle. Kertoo samassa bussissa kulkenut nimimerkki, silloinen kouluterkkari samasta koulusta.Tasa-arvoista koulunkäyntiäkö? Samat mahdollisuudet koulunkäyntiin, puhumattakaan ainevalinnoista,… Lue lisää »

Kohtuuttomat haitat
3 vuotta sitten

Hajalan tilanne on problemaattinen asukkaille, jos työpaikka on Turussa ja aamulla pitäisi lapsi viedä hoitoon 20 min päähän ihan toiseen suuntaan. Sitten takaisin asunnon ohi, Turkuun ja illalla sama reissu uudestaan. En asu Hajalassa, mutta täysin kohtuuton ehdotus. Eli päivään tulisi molempiin päihin sellainen kolmen vartin ylimääräinen koukkaus.