Somerolainen Leijona – Sami Päivärinta rakentaa kiekkouraansa Raumalla

0
Sami Päivärinta pääsi laukomaan Tshekki-puolustuksen keskeltä, mutta Leijona-uran avausmaali jäi syntymättä.

Salon jäähallin 32-vuotisessa historiassa ei ole montaa kertaa nähty koko siniviivan leveydeltä Suomen maajoukkuenuorukaisia. Vielä harvinaisempi näky on se, että yksi pelaajista on päässyt leijonapolulle Someron Pallosta.

16-vuotias Sami Päivärinta pelasi perjantaina neljännen maaottelunsa ja ensimmäisen maaottelunsa Suomessa, vain puolen tunnin päässä kotikaupungistaan Somerolta.

– Olihan se hienoa. Hallissa oli hyvin porukkaa ja hyvä tunnelma, Päivärinta makusteli ottelun jälkeen ahtaalla pukukoppikäytävällä.

Päivärinta pelasi Suomen nelosketjun sentterinä virheettömästi muutamaa aloitustappiota lukuun ottamatta. Hän pääsi toisessa erässä kerran laukomaan hyvältä sektorilta, mutta maajoukkueuran avausmaali jäi vielä odottamaan itseään.

– Aika paljon jäi parannettavaa, mutta ihan ok matsi. Kyllä se tästä paranee, Päivärinta vakuutti.

Katsomossa oli kannustuksesta päätellen paljon Päivärinnan tuttuja.

– Oli siellä perhettä ja kaveritkin sanoivat tulevansa katsomaan.

SoPan poikkeuksellisen lupaavaan 2003 syntyneeseen ikäluokkaan kuulunut Päivärinta muutti puolitoista vuotta sitten Raumalle ja siirtyi pelaamaan Lukkoon.

Ensimmäinen kausi meni isäntäperheessä. Täksi kaudeksi Päivärinta muutti soluasuntoon. Kämppäkaverina on Lukon A-junioreissa pelaava saksalaismaalivahti Tobias Ancicka, joka edustaa parhaillaan Saksaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Tshekissä.

Päivärinta pelaa ja harjoittelee pääasiassa Lukon B-junioreissa. SM-alkusarjassa hän teki 28 ottelussa 20 tehopistettä (8+12). Päivärinta on päässyt myös maistamaan nuorten SM-liigan vauhtia kolmessa pelissä.

173-senttinen Päivärinta ei erotu jäällä fyysisyydellään.

– En ole ole taitavin tai nopein, mutta olen fiksu. Sijoitun hyvin ja pysyn sillä mukana pelissä.

Päivärinta on seurannut erityisesti Aleksander Barkovia ja Sidney Crosbya. Eli kokonaisvaltaisia pelaajia, jotka ovat hyviä myös puolustussuuntaan.

– Jatkossa pitää panostaa taitopuoleen, erityisesti hyökkäyspään pelaamiseen. Nyt vahvuuteni ovat enemmän puolustuspäässä, Päivärinta myöntää.

Lukko on viime vuosina nostanut ennakkoluulottomasti nuoria pelaajia Liigaan. Parin vuoden päässä saattaa olla jo Päivärinnan vuoro.

– Olisihan se hienoa, jos olisin parin vuoden päästä päässyt kokeilemaan Liigassa, mutta ei tässä ole mihinkään kiire.

– Ammattilaiseksi olisi mukava päästä. Sen takia tässä töitä tehdään.

Suomi oli perjantain ottelussa pitkään takaa-ajajana. Tshekin Jakub Altrichter käytti avauserän loppupuolella viekkaasti hyödykseen Suomen maalivahdin Jani Lampisen nukahduksen ja laukoi kiekon miinuskulmasta maaliin Lampisen pohkeen kautta.

Tolppia kilautellut kotijoukkue teki avausmaalinsa vasta päätöserän viidennellä minuutilla. Toiseen aaltoon noussut TPS-puolustaja Sisu-Petteri Lehtonen laukoi kiekon komeasti verkkoon Joona Korhosen syötöstä.

Suomen 2–1-voittomaalin laukoi siniviivalta Tomi Leppänen. Laukaus ei ollut kova, mutta Tshekin maalivahdin Oliver Satnyn edessä oli erittäin vahva maski.

Suomi ja Tshekki kohtaavat Salossa vielä tänään ja huomenna. Joulun Somerolla viettänyt Päivärinta pääsee vielä ottamaan uuden vuoden vastaan Somerolla ennen kuin kiekkoarki kutsuu Raumalla.

U17-maaottelu: Suomi–Tshekki 2–1 (0–1, 0–0, 2–0)

1. erä: 16.10 Jakub Altrichter (Jakub Sedivy, Sebastian Jasecko) 1–0.
3. erä: 44.48 Sisu-Petteri Lehtonen (Joona Korhonen) 1–1, 52.40 Tomi Leppänen (Viljami Marjala, Arttu Kuivas) 2–1.
Rangaistukset: Suomi 2×2 min, Tshekki 4×2 min ja Marek Prada 10 min.
Maalivahtien torjunnat: Jani Lampinen Suomi 2+7+11=20, Oliver Satny Tshekki 5+8+5=18 (poissa 57.27–59.08 ja 59.42–59.58).
Erotuomari: Sakari Suominen (Leevi Hietanen–Niklas Narvanmaa)
Yleisöä: 520.

Seuraavat ottelut: Suomi–Tshekki lauantaina kello 18.30 ja sunnuntaina klo 14.