Someron Vanhaintuen talous kovilla – tyhjistä asunnoista uusi murhe

0
Someron kaupunginvaltuusto myönsi viime syksynä Someron Vanhaintuelle 200 000 euron lainan rivitalojen putkiremonttiin.

Vanhusten rivitaloja ylläpitävän Someron Vanhaintuen vakavat talousongelmat jatkuvat.

Turuntien varressa kolme vanhusten rivitaloa omistava yhdistys hakee pankkilainoihinsa yhden vuoden lyhennysvapaita. Samalla Vanhaintuki pyytää kaupungilta jatkoa saamilleen lainojen takauksille. Takauksista päättää kaupunginvaltuusto ensi viikolla.

Someron Vanhaintuen hallituksen puheenjohtaja Anne Teräväinen (kok.) kertoo, että yhdistys on joutunut vaikeuksiin tyhjien asuntojen takia.

– Vielä alkuvuodesta ja keväällä kaikki asunnot olivat täynnä, mutta kesällä tilanne muuttui. Tällä hetkellä tyhjänä on viisi asuntoa, ja asukkaiden vaihtuvuus on suurta. Tämä tilanne tuli täysin odottamatta ja johti kassavajeeseen, Teräväinen huomauttaa.

Someron Vanhaintuen rivitaloissa on yhteensä 37 asuntoa. Talo on rakennettu vuosina 1972–1975.

Vanhaintuella on runsaat 400 000 euroa Someron kaupungin takaamaa pankkilainaa. Lisäksi Valtionkonttorilta on noin 138 000 euroa velkaa.

Someron kaupunki lainasi viime syksynä Vanhaintuelle 200 000 euroa rivitalojen putkiremontteihin. Teräväinen kertoo, kaikkien kolmen talon putkiremontit on nyt tehty.

Vanhaintuen talousvaikeudet alkoivat2010-luvun taitteessa tehdyistä kattoremonteista, kun rivitalojen tasakatot muutettiin harjakatoiksi. Someron kaupunki on joutunut tukemaan Vanhaintukea myös lainojen lyhennysten ja korkojen maksussa.

Somerolla on silloin tällöin pohdittu, milloin Vanhaintuki kaatuu kaupungin syliin. Yhdistys tarjosi myös itse asuntojaan kaupungille viisi vuotta sitten. Teräväinen oli vielä viime syksynä luottavainen, että Someron Vanhaintuen talous saadaan tehdyillä lainajärjestelyillä tasapainoon.

– Ellei asuntoja saada täyteen, on Vanhaintuen tilanne vaikea, hän sanoo nyt.