Yleisötilaisuus kyseenalaisti heti koululakkautusten mielekkyyden: Imagohaittaa ja syntyykö todellisia säästöjä

11
Hajalan kyläyhdistyksen Sini Piintilä puhui illan yleisötilaisuudessa Hajalan ja muiden kylien koulujen puolesta. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Salon oppimisympäristöä selvittänyt työryhmä esittää neljän alakoulun ja yhden päiväkodin lakkauttamista jo ensi syksynä. Työryhmä kertoi lakkauttamisaikeista julkisuuteen tiistaina iltapäivällä.

Lakkautettavaksi esitetyt koulut ovat Teijon, Hajalan, Hiiden ja Komisuon koulut. Päiväkodeista lakkautettavaksi esitetään Hajalan päiväkotia. Kouluverkkoa pohtinut konsultti esitti kaupungille tätä rajumpia leikkauksia.

Kaupunki järjesti yleisötilaisuuden tiistaina heti tietojen julkistamisen perään. Tilaisuus keräsi vain pienen joukon kaupunkilaisia, mutta keskustelu kouluverkosta kävi silti kiivaana. Osa osallistujista oli huolissaan Salon lukion muutoksesta nuorempien oppilaiden kouluksi. Erityisesti vilkas risteysalue lukion vieressä askarrutti vanhempia.

Yleisö nosti esiin myös mahdollisista lakkauttamisista seuraavat imagohaitat ja kyseenalaisti monelta kannalta säästöjen todellisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden. Koululaisten vanhemmat nostivat esiin myös asian, että koulu toimii usein kylän toimintakeskuksena ja on kylän sydän.

SSS näytti yleisötilaisuuden Salon lukiosta suorana lähetyksenä kello 18 alkaen. Alla videotallenne tilaisuudesta.

 

 

Lue työryhmän ja konsultin esityksistä tarkemmin:

Video tiedotustilaisuudesta: Katso, mitä työryhmä esittää Salon koulu- ja päiväkotiverkolle

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Änkyrä
3 vuotta sitten

Median ja epäsosiaalisen median keskustelupalstoillahan on pitkään tuotu esille lasten vahingollisuus. Esimerkiksi lapsi lentokoneessa tuhoaa lentopelkoaan tyylikkäästi konjakllla lääkitsevän aikuisen matkakokemuksen.

Ja hotelllissa vasta kauheaa on kohdata lapsi: aamiaisella lapsi voi äännähtää ja uima-altaalla polskia. Ihan arjessakin lapsen sattuminen samaan aikaan kauppaan oikean ihmisen kanssa saa aikaan syvää mielipahaa ynnä älykkään pisteliään kirjoituksen muodikkaaseen some-viestimeen.

Prioriteetit kohdillaan
3 vuotta sitten

”Oppimisympäristöselvitystyö jatkuu laajempana selvityksenä kakkosvaiheessa, jossa tarkastelun kohteena on koko päiväkotien, koulujen ja nuorisotilojen palveluverkko. Toisessa vaiheessa tarkastellaan tilojen monipuolista muuntojoustavaa käyttöä palvelujen järjestämisen kannalta. Toimintojen tarkastelu voi tarkoittaa uudenlaisia yksiköitä, esimerkiksi päiväkotia ja koulua samassa rakennuksessa tai pienten lasten koulua. Tarkastelun kohteena ovat päiväkotien, koulu- ja nuorisotilojen kunto sekä miten säilyttää koulujen elinvoimaisuus ja opetuksen tasa-arvoisuus oppilasmäärien laskiessa. Toisen vaiheen selvityksessä tarkastellaan myös miten voidaan rakentaa oppilaille laajempaa kielipolkua. Koulujen johtamiselle ja johtajuuden kehittämiselle tulee varata aikaa, joten yhtenä tarkastelun kohteena on vahvan pedagogisen johtajuuden toteutuminen tulevaisuuden kouluissa.” Eli miten tämä nyt toteutui? Keskityttiin taas vaan yksikköjen alasajoon. Tuo… Lue lisää »

Salo,ei enää kiva paikka
3 vuotta sitten

Kirkonkylän koulu. Siis minkä kirkonkylän, Salossa on nykyään aika monta kirkonkylää?

Ja nyt kehutaan Halikon nuorisotilaa, mikä on kirjastossa. Kirjastoa oltiin ajamassa alas, taisi tuo nuorisotila pelastaa sen. Mutta nyt päättäjät näkevät, että kannattaa kuunnella kuntalaisia enemmän, he niitä palveluita käyttävät.

Ei näin
3 vuotta sitten

Ihmettelen tuota konsultin tekemää selvitystä. Siinä Hakastaron koulua oltaisiin siirtämässä Salon lukion tiloihin. Mutta kun lukee selvitystä, niin monesta taulukosta on Hakastaro jäänyt pois. Siis olisi kiva tietää, millä faktoilla konsultti perustelee siirron. Eikä Salon lukio sovellu erityiskoulun käyttöön, kun ei se nykyisellään sovi edes alakouluikäisille. Mutta onneksi Salon kaupungin selvityksessä ei Hakastaroa lue, ja toivon että se jätetään rauhaan. Koulurauha ja pysyvyys on erityisoppijoille tärkeää. Miksi selvityksessä lukee näin: ”Erityisen tuen oppilaat ja kaupunkiin sijoitetut oppilaat kulkevat sen koulun ennusteessa, mihin Salon kaupunki on heidät lukuvuonna 2019-2020 tilastoinut. Oppilasennusteissa erityisen tuen oppilaat ovat sen koulun ennusteessa, minkä alueella oppilas… Lue lisää »

Eläköitynyt kustannuslaskija
3 vuotta sitten

Viisi miljoonaa aluksi tunnin radan suunnitteluun. Jostain nekin rahat pitää säästää. Jos väki vähenee ennakoitua vauhtia, niin mistä matkustajat?

Salossa tarvitaan lisää sisäisen liikenteen palveluja, kun lapsia liikutetaan edestakaisin, eivätkä vielä kaikki halua muuttaa Salon keskustaan.

Onko varmaa, ettei laskelmat ole tehty tähtäämällä lopputuloksen tukemiseksi.

Ohi Salon
3 vuotta sitten

Tunnin juna ei koskaan tule pysähtymään Salossa.

Kiskot vievät....pois
3 vuotta sitten
Reply to  Ohi Salon

Näin minäkin uskon. Lasipalatsihenkilökunnan olisi syytä keskittyä Salon veronmaksajien hyvinvointiin ja tarpeisiin eikä turkulaisiin ohiviuhahtajiin. Rahaa tuntuu olevan kassassa, kun sitä riittää ulkopuolisille konsulteille ja turhiin hankkeisiin.

Tarkkailija A
3 vuotta sitten

’En usko että salolaiset perheet muuttavat pois’, sanoo virkamies. Uskollako tässä päätöksiä tehdään, vai millä perusteilla? Peruspalvelujen alasajo on aina kaksisuuntainen tie, se kun ruokkii itse itseään. Kun ennustetaan, että Saloon ei tule uusia työpaikkoja, uusia asuinalueita, uusia asukkaita ja lapsia, ja sen perusteella sitten lakkautetaan palvelut, niin seurauksena varmistetaan, että ei varmasti tule. Salon toiminnasta puuttuu järjestelmällisyys ja suunnitelmat tulevaisuudesta. Kun taloussuunnitelma perustuu toiminnan alasajamiseen, on ainoa tie toiminnan alasajo. Teijo-Mathildedal alue on jopa kansallista huomiota saanut elävä kyläkeskus, joka houkuttelee myös lapsiperheitä. Joka vuosi kaupungin lakkautuslistalle ilmestyvät koulu ja päiväkoti karkottavat kuitenkin kaikki kiinnostuneet. Samoin Hajala – elävä… Lue lisää »

Mihin sitten muutetaan?
3 vuotta sitten

Perhe on jo kerran vaihtanut paikkakuntaa lakkautetun infran alta. Johan tätä uutta lystiä ehti sen melkein viisi vuotta katsoakin.

1. Nykynen kämppä jääköön vapaa-ajan harrastelupuuhasteluun yms.
2. Pari vuotta aikaa etsiä arkikämppä muualta (Huom! Työt on PK-seudulla): Kehien sisään vai Turku?

Problem almost solved.

Tarkkailija A
3 vuotta sitten

Turku on aika tukkoinen jos aikoo julkisilla päästä PK-seudulle, melkein pitää asua Kupittaalla jos aikoo junaa käyttää. Lohja ja Nummela ovat kuitenkin maaseutumaisia ja lähellä PK:ta, ja niitä kauttahan se Tunnin junakin sitten jatkossa kulkee luoden hyvät yhteydet Hesaan – ja asuntojen arvokin nousee!

Mihin sitten muutetaan?
3 vuotta sitten
Reply to  Tarkkailija A

Elämä on liian lyhyt siihen, että sen Nummelassa tai Lohjalla viettäisi.