Syömällä Salon seutu maailmalle

0
Suomalaisen vientiruuan aseita ovat puhtaus, ekologisuus, terveellisyys ja omaperäisyys. Kuva: SSS-arkisto

Suomalaisten elintarvikkeiden vienti on kasvusuunnassa. Työ- ja elinkeinoministeriön raportissa kuluvan vuoden vientiennuste on 1,75 miljardia euroa, mikä olisi uusi ennätys.
Yksittäisistä maista eniten vienti on kasvanut Kiinaan, jonne viedään etenkin sianlihaa ja maitojauhetta.
Ruokabisneksessä hintakilpailu on armotonta, mutta toisaalta ihmiskunnan ruokahalu ei lopu. Oikean markkinaraon löytävälle yrittäjälle, vaikka pientuottajallekin, on olemassa miljoonien asiakkaiden potentiaalinen markkina.

Pienyrittäjän on vaikea saada jalansijaa kaukomailta, mutta yksittäisen menestystarinat osoittavat, että se on mahdollista. Asiantuntijoiden mukaan suomalaistuotteiden tulee erottua joukosta, sillä hintakilpailuun ei Suomesta käsin kannata lähteä, eikä se ole useimmiten mahdollistakaan.
Suomalaisruualla on korkea profiili, jota Suomen maaprofiili täydentää: puhdasta, high techiä, ympäristöystävällistä ja eksoottista. Suomalaisruuan vientiä auttavat uutiskuvat myrkyllisen savusumun peittämistä miljoonakaupungeista, kuolevista joista ja elintarvikeskandaaleista.

Elintarviketeollisuudessa toimii Suomessa yli liki 2 000 yritystä, lähiluomutuotanto mukaan laskien 2 800 yritystä. Ala työllistää suoraa 38 000 ihmistä, koko ruokaketju 340 000 ihmistä. Elintarviketeollisuuden toimipaikat ovat keskittyneet Varsinais-Suomeen sekä Uudellemaalle.
Salossa elintarvikeala ja maa-, metsä- ja kalatalous työllisti pari vuotta sitten yli 870 ihmistä. Toimipaikkoja sektorilla oli yhteensä yli 1 200. Seudulla kasvaa merkittävä osa suomalaisesta leipäviljasta, tuotetaan vihanneksia, pihvi- ja siipikarjaa sekä lampaita, valmistetaan juustoja, mehuja ja hilloja.

Eilen vietettiin neljättä kertaa Osta työtä Suomeen -päivää. Suomalaisen työn liitto on laskenut, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa kymmenellä eurolla enemmän kotimaisia tuotteita, syntyisi vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa.
Periaate toimii myös paikallisesti. Ostamalla puhdasta lähiruokaa syntyy työpaikkoja ja kenties myös uusia salolaisia vientimenestystarinoita elintarvikealalle.