Teatteri Provinssi ylsi katsojaennätykseen

0
Teatteri Provinssin tämänvuotinen pikkujoulurevyy Soidinmenot, jossaon mukana tangokeisari Tommi Soidinmäki Rikalanäyttämön lavalla.

Teatteri Provinssi Salosta on saavuttanut tänä vuonna katsojaennätyksen: yli 50 000 katsojaa kaikissa tuotannoissa yhteensä. Teatteri Provinssin tuotantoja nähdään kaikkiaan neljällä eri estradilla, mutta päänäyttämöllä Astrum-keskuksessa tapahtuu eniten.

– Tämä on katsojaennätys meidän uralla, sanoo teatterijohtaja ja tuottaja Seppo Suominen .

Edellinen katsojaennätys saavutettiin vuonna 2018, jolloin katsojien määrä oli yhteensä noin 45000.

Suominen korostaa, että katsojamäärät ja yleisö ovat teatterille äärimmäisen tärkeitä, sillä rahoitus tulee pääasiassa lipputuloista. Yhteiskunnan rahaa teatterin tuloista vain 4 prosenttia.

– Toiminta on haasteellista tällaisessa rahoitusmallissa. Tuotot tulevat lipputuloista, mutta yhteiskunnan osuutta rahoituksessa yritetään kasvattaa. Salon kaupunki on ainut, joka on meitä muistanut, mutta avustus on anottava joka vuosi uudestaan.

Teatteri on Suomisen mukaan kuitenkin pärjännyt, kun on käytetty mielikuvitusta ja tehty paljon töitä. Joihinkin hankkeisiin jos ei ole resurssia, niin se vaatii kekseliäisyyttä ja venymistä. Mukana on myös paljon harrastajia.

– Kuukausipalkkaisia meillä ei ole, sanoo Suominen. Teatterialan ammattilaisia työllistetään produktiokohtaisesti noin 30 joka vuosi, ja joku voi olla 3–4 kuukautta töissä produktiosta riippuen.

Ainoastaan Mustion kesäteatterilla on ammattiteatterin status. Teatteri Provinssi on kuitenkin ”iso talo” ja lipunmyynti ja tekniikka tarvitsevat palkattuja henkilöitä. Kaikkiaan teatterissa on melkein 1300 katsomopaikkaa, ja yksistään päänäyttämöllä Astrum-keskuksessa on 353 paikkaa. Se rakennettiin vuonna 2010, ja päänäyttämö mahdollistaa huippuvierailut ja huippuartistit, joita tule ensi vuonnakin.

Omista produktioista kesäteatterit ovat tuottavia. Yli kolmannes kävijämäärästä tulee kesäteatteritoiminnasta, arvioi Suominen.

– Myös musikaalit ovat hyviä ja tuottavatkin eikä voi unohtaa myöskään pikkujoulu-revyytä. Lisäksi noin kolmannes on konsertteja, teatterivierailuja ja viihdettä. Meillä on noin 180 kertaa vuodessa esitys jossakin Teatteri Provinssin puitteissa.

– Lisäksi ovat vielä esitykset Salohallissakin. Mustion linnan kesäteatteri tekee vierailuja Lohjalle, summaa Suominen.

Tämän vuoden aikana on teatterilla ollut seitsemän omaa teatterituotantoa.

Tohtori Živago -suurmusikaali on mennyt nyt päänäyttämöllä ja jatkuu vielä. Se on ollut vaikea tehdä, mutta lippuja on mennyt lähes yhtä paljon kuin Viulunsoittaja katolla -musikaaliin.

Ensi syksynä on tulossa My Fair Lady . Ohjelmiston suunnittelu menee aina noin vuoden etuajassa.

Vierailuesityksiä on tänä vuonna yli 70: keväällä, kesällä ja syyskautena. Suomisen mukaan vierailut ovat aina riskialtista touhua.

– Floppejakin tulee, joista joudutaan maksamaan jopa tuhansia euroja. Joka kausi tulee myös takkiin, sillä ikinä ei pysty valitsemaan niin, että kaikki esitykset olisivat onnistuneita, kertoo Suominen.

Suominen lisää, että toinen juttu on se, että halutaan ehkä tehdä jotain kovasti, mutta ei tiedetä etukäteen, miten yleisö äänestää jaloillaan.

– Ja vaikka tätä on tehty kokopäivätoimisesti kymmenen vuotta, niin koskaan ei opi tietämäänkään.

Teatteri täyttää ensi vuonna loppuvuodesta 20 vuotta.

Päänäyttämö on ollut Astrum-keskuksessa vasta yhdeksän vuotta.

– Sitä ennen päänäyttämö oli 14 eri paikassa, jossa teatteria tehtiin.