Teijon Masuunin näyttelyssä lähes sata taidokasta akvarellia ympäri Pohjoismaita

0
Nordisk Akvarell 2019 -näyttelyn tuottaja Pive Toivonen teki näyttelyn hyväksi töitä kolme kuukautta. Hänen taustallaan näkyy tanskalaisen Christina Kynden (vas.) ja suomalaisen Marja Malin teoksia. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Teijon Masuunissa on tänä talvena mahdollisuus päästä näkemään yhdellä kertaa harvinaisen monen akvarellistin teoksia. Masuunin näyttely- ja kahvilatilan täyttää pohjoismainen akvarellinäyttely Nordisk Akvarell 2019, jossa on esillä yhteensä 91 maalausta 68 taiteilijalta.

– Se on aika paljon tähän tilaan, mutta saimme kuitenkin aikaan kauniin ripustuksen, toteaa näyttelyn tuottaja Pive Toivonen Nordiska Akvarellsällskapetista

Kyseessä on Pohjoismaisen akvarelliseuran, Nordiska Akvarellsällskapetin, 30-vuotisjuhlanäyttely. Esillä on valtava kirjo erilaista akvarellitaidetta kaikista Pohjoismaista.

– Suurin anti tässä näyttelyssä on, että akvarellimaalausta harrastavat ihmiset saavat nähdä niin monen eri tekijän kädenjälkeä ja ratkaisuja. Mutta antaa tämä paljon myös ihmiselle, joka ei itse maalaa, Toivonen kuvailee.

Nordiska Akvarellsällskapet syntyi vuonna 1989, kun pieni ryhmä ruotsalaisia akvarellimaalareita perusti yhdistyksen. Nykyään siihen kuuluu noin 1 800 jäsentä Pohjoismaista ja myös muualta maailmasta. Yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa akvarellimaalauksesta innostunut.

Nordiska Akvarellsällskapet järjestää joka kolmas vuosi jurytetyn pohjoismaisen akvarellinäyttelyn. Näyttely pidetään vuorotellen eri Pohjoismaissa, ja edellinen Nordisk Akvarell oli Tanskassa vuonna 2016. Suomessa näyttely oli viimeksi vuonna 2001 Amos Andersonin taidemuseossa. Nyt on jälleen Suomen vuoro, ja paikaksi valikoitui Teijon Masuuni.

– Minulla on ateljee Sauvossa, ja olen tehnyt paljon töitä Kemiönsaarelle. Sitä kautta naapurissa oleva Teijokin on tullut tutuksi. Minusta tämä on kiinnostavaa, nousevaa aluetta, jossa on paljon mielenkiintoisia tiloja. Niinpä ehdotin näyttelyn tuomista tänne, Toivonen kertoo.

Näyttelyn jurynä toimivat suomalaiset kuvataiteilijat Satu Kiljunen ja Kati Immonen ja koordinaattorina Pive Toivonen. Jurytettäviä teoksia tuli 218 tekijältä yhteensä 624.

– Jury arvosti sitä, että teoksessa yhdistyvät taitavuus sekä kiinnostavuus ja erityisyys. Näyttelyn teoksista löytyy tyypillisiä akvarelliaiheita, kuten maisemia ja kukkia, mutta niiden lisäksi on paljon muutakin, Toivonen toteaa.

Teoksissa nähdään laaja skaala erilaisia tekotapoja valokuvamaisesta tarkkuudesta abstraktiin pelkistämiseen.

– Nostaisin esiin esimerkiksi ruotsalaisen Ann Larsson-Dahlin, joka on todella taitava tekijä, sekä ruotsalaisen Ylva Molitor-Gärdsellin, jolla pigmenttien siirtymät ovat todella hyvin hallussa. Näyttelyssä voi nähdä, miten voi tehdä hyvin tarkasti tai miten voi tehdä hyvin yksinkertaisesti, Toivonen luonnehtii.

Ylivoimaisesti eniten esillä on ruotsalaisten maalareiden teoksia, yhteensä 41 tekijältä. Norjasta ja Tanskasta on molemmista edustettuina 10 taiteilijaa, Suomesta neljä ja Islannista kaksi. Lisäksi mukana on yksi venäläinen akvarellisti.

– Ruotsissa akvarellimaalaus on ihan kansallisharrastus. Suomessakin sen harrastaminen on kasvamaan päin, Toivonen sanoo.

Suomesta mukana ovat Kristina Kostia, Marja Mali, Victoria Yaroshik ja Tua Mylius. Näyttelyn sponsori Winsor&Newton palkitsi näyttelyn avajaisissa oman suosikkiteoksensa Winsor&Newton Nordic Watercolour Award -palkinnolla, ja sen sai Marja Mali teoksestaan Outo hedelmä.

Nordisk Akvarell 2019 -näyttely Teijon Masuunilla (Telakkatie 17, Teijo) Salossa 31. toukokuuta 2020 saakka. Talvikaudella Teijon Masuuni on avoinna la–su klo 12–16, joulumarkkinoiden aikaan 30.11.–1.12. la klo 11–17, su klo 11–16.