Tolkuttomuuden tiellä

0

JUHA RUUSUVUORI. Suomea ylistetään nykyisin laajalti ympäri maailmaa. Meillä on kuulemma maailman paras kouluopetus, onnellisiakin ollaan ja tieteellistä tietoa seurataan.
Olemme omasta mielestämme valtavan yleissivistyneitä verrattuna moniin muihin kansoihin. Kokemukseni mukaan asia ei ole lainkaan noin yksinkertainen. Yleissivistyksemme taso on monin paikoin alhaisempi kuin aikaisemmin.
Jatkuvasti saan lukea käännettyjä kirjoja, joissa kääntäjä ei oikein tiedä missä sijaitsee Firenze ja missä meressä Galapagossaaret, puhumattakaan siitä kenen eläinrouva mahtaa olla uuhi.

Itse olen aina luottanut kirjoihin ja niiden sisältämiin tietoihin. Niinpä rupesin 1990-luvulla huolestumaan, kun antikvariaatit alkoivat täyttyä tietosanakirjoista, joita kukaan ei enää halunnut.
Nykyisin niitä eivät ota vastaan edes antikvariaatit. Parinkymmenen vuoden ajan ovat ihmiset luottaneet internetiin ja sen sisältämiin faktoihin.
Internetin tullessa kirjoitettiin melkoinen osa Encyclopedia Britannican historiallisesta faktasta Wikipediaan. Sen päälle alkoivat sitten ihmiset kasata omia käsityksiään ja tietojaan, joiden paikkansapitävyyttä kukaan ei aina ole tarkistanut.
Huolimatta epäkaupallisesta luonteestaan sisältää Wikipedia koko ajan epätotuuksia ja jopa valeuutisia.
Kolmekymmentä vuotta sitten kenelläkään ei ollut mahdollisuutta käyttää internettiä. Jos piti tarkistaa tieto, mentiin kirjahyllylle ja avattiin tietosanakirja. Tai käveltiin kirjastoon. Tai soitettiin asiantuntijalle.
Lääkärit hoitivat lääketieteellisen tiedon ja juristit lakitieteen. Jopa historiantutkimukseen saattoi luottaa, vaikka se aina muuntuukin uuden tutkimustiedon myötä.
Aiemmin luotettiin painettuun sanaan. Nyt luotetaan epätotuuksiin, koska ne niin mukavasti myötäilevät ihmisen omia näkemyksiä ja mielipiteitä.
Britit ovat saaneet käsityksensä EU:sta niistä raitiovaunumainoksista, jotka Boris Johnson rahoitti ja jotka sisälsivät valheita yhteisön rahoituksesta.
Osa television katsojista kuvittelee, että Venäjän propagandakanava RT sisältäisi puolueettomia uutisia.
Pohjanmaalla monet kuvittelevat, että maallikot tietävät enemmän sairauksista ja rokotuksista kuin erikoislääkärit, joilla on kymmenen vuoden koulutus takanaan.

Internet on kuin sienimetsä; sieltä voi poimia halutessaan vain niitä hyviä ja makoisia juttuja. Kirjoissa tieto on yleensä jollakin tavalla tarkistettua, pelkästään siksi, että kustantajat haluavat ylläpitää hyvää mainettaan.
Onneksi maailmaan mahtuu myös tosia ja hyviä uutisia. Entinen Abba-tähti Björn Ulvaeus on juuri lahjoittanut Ruotsin lukiolaisille 110 000 tietokirjaa.
Ehkä he jo ensi vuonna tietävät missä Suomi sijaitsee Euroopan kartalla.

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.