Tommi Toijan hämmentyneet ukkelit Veturitalliin

0
Tommi Toija, Muukalaiset, 2011-2015.

Salon taidemuseo Veturitallissa avautuu 25. tammikuuta kuvanveistäjä Tommi Toijan Omia kuvia -näyttely.

Hänet tunnetaan erityisesti keraamisista pikku-ukkeileistaan, jotka kertovat elämästä kommellusten, sekaannusten ja arjen sattumusten kautta. Ne kuvastavat taiteilijan omia tuntemuksia, mutta yhtä lailla samoja tunteita, joita kaikki kokevat joka päivä.

Hämeenlinnan taidemuseosta Saloon siirtyvä näyttely esittelee Toijan uusimpia teoksia. Mausteena on vanhempia ja harvemmin esillä olleita veistoksia sekä akvarelleja ja piirroksia.

Helsinkiläinen Toija (s. 1974) on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Keramiikkaveistosten ja installaatioiden hämmentynein silmin katsovat hahmot ovat löytäneet tiensä monien sydämiin.

Julkisista taideteoksista laajaa huomiota on saanut 8,5-metrinen betoniveistos Bad Bad Boy , joka lorottelee Jätkäsaaressa Tyynenmerenaukiolla.

Muukalaiset -veistoshahmojen lisäksi Veturitallin näyttelyssä on sarja rintakuvia sekä croquis-piirroksia ja akvarelleja, joissa surumielinen ja suurisilmäinen hahmo katsoo kysyvästi.

– Niissä yhdistyy empatiaa herättävällä tavalla viattomuus ja kapina, lapsuus sekä iätön ja ajaton huumori, näyttelyn kuraattori, taidekriitikko ja -galleristi, Veikko Halmetoja kuvailee tiedotteessa.

Näyttelyn teokset ovat taiteilijan omia kuvia, mutta myös muotokuvia nykyihmisestä ihmettelemässä ympärilleen levittäytyvää maailmaa.

– Veistokset kertovat ihmisenä olemisen tarinaa, juuri siksi ne ovat niin puhuttelevia. Veistoksissa on löydettävissä samaistumisen kohteita, näyttelyssä kukin voi löytää itsensä tai tuttujaan – ja mitä erilaisemmissa tilanteissa. Ehkäpä juuri siksi Toijan teokset ovat niin pidettyjä, Veturitallin johtaja Susanna Luojus sanoo.

Tommi Toija asuu ja työskentelee Helsingissä, mutta hänellä on työhuone myös Somerolla.

Someron uuteen Kiiruun kouluun hankittiin viime vuonna Toijan teos Tuulen viemää , jossa hämmentynyt ihmishahmo leijuu ilmapallojen varassa. Salon Seudun Sanomien haastattelussa (26.1.) taiteilija kertoi teoksen kuvaavan nuorten olotilaa: tuntuu hienolta, kun unelmat kantavat, mutta samalla kauhistuttaa, koska määränpäästä ei ole varmuutta eikä tietoa siitä, milloin pallot tyhjenevät.

Toija on osallistunut 2000-luvun alusta lähtien lukuisiin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla ja hän on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä. Hän on tehnyt julkisia veistoksia muun muassa Riihimäelle, Jyväskylään ja Kotkaan ja hänen teoksiaan on monissa kotimaisissa taidekokoelmissa. (SSS)

Tommi Toijan Omia kuvia -näyttely Salon taidemuseo Veturitallissa 25.1.–5.4.2020.