Virhevaikeudet oli tehty voitettaviksi – Vilppaan Henri pimensi Korihaiden Henryn

0
Jamuni McNeace donkkaili tukun pisteitä ennen joutumistaan virhevaikeuksiin Riku Laineen tavoin. Kuva on Vilppaan toissapäiväisestä ottelusta Ura Basketia vastaan.

Salon Vilpas joutui Uudessakaupungissa kokemaan konkreettisesti niitä seurauksia, joita Juho Nenosen loukkaantumisella ja Justin Bakerin lähdöllä voi olla. Virhevaikeudet olivat kuitenkin tässä tapauksessa tehtyjä voitettaviksi, kun Vilpas dominoi Korihaita vastaan peliä tuloksellisesti alusta loppuun lukemin 95–63.

Ilmeet Vilppaan vaihtopenkillä olivat epäuskoisia kolmannen neljänneksen lopulla. Neljänneksen aikana oli vihelletty Jamuni McNeacelle kolmas ja neljäs, Riku Laineelle neljäs ja viides sekä Teemu Rannikolle ja Chris Flemmingsille kolmas virhe.

Vilppaan niin sanottu isojen pelaajien osasto alkoi loppua.

– Siinä tuli monta vihellystä, joita kukaan ei oikein tajunnut. Yleensä olen itse kuumaverinen niissä tilanteissa, mutta nyt minun täytyi yrittää pitää muita rauhallisina, totesi Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

McNeacen neljännen virheen aikaan tilanteessa 33–52 ottelu näytti heräävän voittotaistelun osalta edes jossain määrin eloon. Nämä elonmerkit jäivät ohikiitäneeksi hetkeksi, kun Vilpas teki välittömästi perään 8–1-pistejakson.

Nopea, joskin pitkältä tuntunut tovi oli joukkueen ja McNeacen onneksi myös sentterin jalkaansa saama kolhu toisella neljänneksellä. Hän palasi pitkän tauon jälkeen heti peliin, eli säikähdys jäi vielä lyhytkestoisemmaksi kuin ennen joulua pelatussa ottelussa Pyrintöä vastaan.

– Onneksi kyseessä oli vain isku. Kyllä siinä varmaan meillä kaikilla hengitys vähän pysähtyi. Isoon päähän ei enää kovin montaa iskua viitsisi ottaa, Tuominen fundeerasi.

Puolustuksellisesti Vilpas onnistui hyvin. Kotijoukkueen Ernest Zeigler teki korilleajoistaan suhteellisen hyvää tulosta, mutta toisaalta hänet saatiin alussa myös akilleen kantapäähänsä eli kaukoheittoihin.

Korihait onnistui yhdessä kahdestakymmenestä kolmosestaan siinä vaiheessa, kun pelin voitosta vielä jossain määrin pelattiin.

– On vaikeaa voittaa, jollei onnistu heitoissaan, tiivisti Zeigler osan koripalloilun hengestä.

Korihait on onnistumisprosentiltaan liigan heikoin kolmen pisteen heittojoukkue. Ryhmän toisen hyökkäyspään ässän Jalen Henryn pelihuumori oli koetuksella, kun kaikki kuusi kolmosta kolisivat raudoissa.

– Zeigler on sisällä aika kova möyrimään, ja laitoimme pitkän pelaajamme puolustamaan häntä. Lisäksi halusimme Henryä puolustamaan häntä pienemmän pelaajan eli Henri Kantosen. Henkka teki siinä mielestäni fantastista duunia, ja Zeigler teki pisteitä enimmäkseen nopeista siirtymähyökkäyksistä, ei niinkään viisi vastaan viisi -hyökkäyksistä, Tuominen kiitteli.

Lopulta voi todeta ottelun ratkenneen hieman yli viidessä minuutissa. Siinä vaiheessa eli tilanteessa 4–22 Vilppaan Kantonen oli kerännyt kahdeksan pistettä enimmäkseen Rannikon syötöistä. McNeacen saldo näytti kahta donkkia ja kahta heitontorjuntaa.

Korisliigan runkosarjan ensimmäistä puoliskoa kuvailee parhaiten sanapari yllättävän yllätyksetöntä. Runkosarjan tämän hetken neljä viimeistä joukkuetta ovat juuri ne, joita moni olisi pudotuspeliviivan alapuolelle ennakoinutkin.

Ura Basketin maanantainen 92–76-kotivoitto BC Nokiasta tekee liigalle hyvää. Erot kärkikahdeksikon ja sitä tasapisteissä seuraavan kolmen joukkueen välillä eivät kasvaneet dramaattisen suuriksi. Uran Dustin Thomas teki muhkeaksi tehosaldokseen 29 pistettä ja 12 levypalloa.

Joensuun Kataja vei tärkeän 91–86-kotivoiton KTP:stä. Kataja paransi asetelmiaan taistelussa puolivälierien kotiedusta, joka näyttää neljännen sijan muodossa olevan se maksimi, mikä kärkikolmikon takana on tarjolla. KTP:n osakkeita laskee hieman se, että joukkue on pelannut kotona kaksi ottelua enemmän kuin vieraissa.

Liigassa on pelannut tähän mennessä 65 ulkomaalaispelaajaa. Se tekee joukkuekohtaiseksi keskiarvoksi 5,4.

Määrät ovat pysyneet hämmästyttävän identtisinä sen jälkeen, kun neljä ulkomaalaispelaajaa samassa ottelussa mahdollistava käytäntö tuli voimaan kaudeksi 2015–2016. Sen jälkeen yhden joukkueen keskiarvo on ollut jokaisena kautena 6,6–6,7.

Nähtäväksi jää, pitääkö Tim Colemania takaisin peleihin toivonsa mukaan jo sunnuntaiksi odottavan Vilppaan lähteä vielä jenkkimarkkinoille. Uudessakaupungissa Trenton Thompson tuli ensimmäistä kertaa pidemmälti kentälle kolmannen neljänneksen lopun virhesumassa ja edusti joukkuetta lehdistötilaisuudessa.

Aktiivisesti uutta pelaajaa etsivät Karhubasket ja Kouvot. Karhubasket menetti sentterinsä Evan Yatesin Japaniin ja Kouvot Silas Melsonin sairastuvalle. Kouvot tiedotti myöhään maanantai-iltana purkaneensa sentteri Duke Sheltonin sopimuksen. Shelton valittiin lokakuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi, mutta sen jälkeen otteet ovat olleet jyrkässä laskussa sekä Sheltonilla että joukkueella.

Seagulls, BC Nokia ja Kobrat ovat vieneet kauden läpi toistaiseksi ilman ulkomaalaispelaajien vaihdoksia. Toisesta ääripäästä löytyy Korihait, joka on käyttänyt jo kahdeksaa ulkomaalaispelaajaa – ja vaihtanut päävalmentajaa.

Sekä Vilppaassa että Korihaissa kauden aikana jo pelannut Reggie Dillard siirtyy sarjaporrasta alaspäin. Uusi osoite on miesten I divisioona A:ssa viimeisenä oleva järvenpääläinen Raiders Basket.

MIESTEN KORISLIIGA

Korihait–Vilpas 63–95 (13–28, 12–19, 13–17, 25–31)

Korihaiden pisteet/levypallot: Ernest Zeigler III 24/9, Casey Benson 11/4, Vesa Heinonen 7/1, Jalen Henry 6/7, Henri Ventoniemi 6/4, Richaud Pack 3/0, Valtteri Leino 2/1, Elias Lahdensuu 2/0, Miikka Marttinen 2/4, Eemil Wahlbäck 0/1, Elias Eerikinharju 0/2.

Vilpas: DJ Laster 15/13, Jamuni McNeace 14/7, Henri Kantonen 13/6, Teemu Rannikko 12/2, Aatu Kivimäki 11/0, Trenton Thompson 10/4, Chris Flemmings 9/4, Mikko Koivisto 8/1, Riku Laine 3/3.

Levypallot: 38–44
Syötöt: 11–15
Menetykset: 12–12
Heittoprosentit:
1 p: 55–58.
2 p: 50–68.
3 p: 15–33.
Tuomarit: Joona Haaja, Topias Antinmaa, Niko Mättö.
Yleisöä: 502
Vilppaan seuraava ottelu: sunnuntaina 5.1. Vilpas–Kouvot kello 19 Salohallissa.