Yleisurheiluväki vastaan jalkapalloilijat – Someron urheilukentän peruskorjaus jakaa liikuntaväkeä

2

Urheilukentälle suunniteltu peruskorjaus on jakanut urheiluväen Somerolla kahteen leiriin. Jalkapallopiireissä suunniteltua 1,6 miljoonan euron remonttia pidetään ylimitoitettuna.

– Esitetyt suunnitelmat ovat suuruudenhulluutta, Someron Voiman jalkapallojaoston puheenjohtaja Ismo Valve sanoo.

Valve on myös SDP:n kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Someron Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kalle Pomppu on täysin toista mieltä:

– Urheilukentälle tarvitaan ilman muuta kunnon remontti.

Urheilukentän peruskorjauksen hinnaksi arvioitiin viime kesänä 2,7 miljoonaa euroa. Summa oli päättäjille liikaa kautta linjan, joten remontille alettiin etsiä halvempia ratkaisuja. Lopulta päädyttiin vajaan 1,6 miljoonan euron kustannusarvioon, josta arvioitu valtionosuus kattaisi 477 000 euroa.

Ratkaisussa puku-, pesu- ja huoltotilat sijoitettaisiin entisiin lukion väliaikaistiloihin urheilukentän tuntumaan. Kentälle tehtäisiin uusi kevytrakenteinen katsomo. Jalkapallokenttä, juoksuradat sekä hyppy- ja heittopaikat kunnostettaisiin. Samalla kentälle tulisi kahdeksan juoksurataa nykyisen kuuden sijasta ja nurmikenttä pitenisi nykyisestä.

Kalle Pomppu pitää suunnitelmia toimivina.

– Kohtuullisilla kustannuksilla saadaan paljon aikaan.

Pomppu korostaa, että kentän suorituspaikoille on korkea aika tehdä jotakin.

– Juoksuradoilla sammal nostaa mondopintaa ylös, joten alusta on epätasainen. Myös hyppylajien vauhdinottoratojen pinnat ovat hapertuneet.

Kentän pesu- ja pukutiloja Pomppu kuvaa ala-arvoisiksi. Pesutiloja ei ole voitu käyttää vuosiin.

– Tilat ovat todella epäsiistit, ja viemärit eivät pelaa.

Urheilukentän peruskorjauksesta luopumista on perusteltu muun muassa sillä, että kentällä on vähän käyttäjiä. Pomppu ei väitettä niele.

– Jo pelkästään Esan tiistaikisoissa käy kauden aikana lähes 2 000 lasta ja nuorta. Voimalla on omat kisat keskiviikkoisin. Lisäksi on paljon muita kisoja pankkien kisoista seiväskarnevaaleihin. Kentällä myös harjoitellaan paljon.

Pomppu muistuttaa siitä imagoarvosta ja tunnettavuudesta, jota Somero on vuosikymmenien aikana menestyneiden urheilijoiden kautta saanut.

– Viime kesän Kalevan kisoissa Esa oli 25 parhaan seuran joukossa. Somero oli listan pienin paikkakunta. Esan urheilijat saivat 17 SM-mitalia. Myös seiväskarnevaalit tunnetaan ympäri Suomen.

Pompulle jalkapalloväen kielteinen kanta urheilukentän peruskorjaukseen tuli suurena yllätyksenä.

– Remonttia on suunniteltu todella pitkään ja sen tarpeesta on oltu yhtä mieltä. Nyt kun remontti olisi lopultakin tulossa, alkoi vastustus.

Ismo Valve vetäisi punakynällä yli valtaosan 1,6 miljoonan euron suunnitelmasta.

– Urheilukentälle tarvitaan kunnolliset puku- ja pesutilat, siinä kaikki. Sinne ei tarvita kahdeksaa juoksurataa, ja jalkapallokenttä kelpaa hyvin nykyisellään.

Remontin puolustajat ovat korostaneet, että juoksuratojen ja nurmikentän laajennus on pieni kustannuserä, jos ja kun kentän perustukset salaojineen uusitaan.

– Ei salaojitusta tarvitse uusia. En ainakaan minä ole nähnyt, että kentällä seisoisi vesi. Nykykunto kelpaa hyvin. Pidennys taas on aivan turhaa sen takia, että saataisiin kansainvälisiä otteluita, Valve sanoo.

Someron Voiman johtokunnan jäsenet ja kaupunginvaltuutetut SDP:n Riitta Lehtinen ja vasemmistoliiton Heikki Lehtinen ovat Valveen kanssa samaa mieltä.

Riitta Lehtinen teki aiemmin kaupunginhallituksessa voittaneen ehdotuksen, jonka mukaan urheilukentän uuteen suunnitteluun varataan ensi vuodelle 50 000 euroa. Itse remonttiin käytettäisiin vuosina 2021 ja 2022 yhteensä 200 000 euroa.

– Tuo on puhdas arvio, todellinen tarve selviää suunnittelun myötä. Kentälle tarvitaan säälliset pukutilat, muu on turhaa, Riitta Lehtinen toteaa.

Heikki Lehtinen pitää pukutilojen suurimpana ongelmana yhtä viemäriä, joka ei vedä.

– Jalkapallokenttä taas tarvitsee ennen muuta kunnon hoitoa, hän sanoo.

Lopputulosta ei kannata edes veikata

SSS | Päivi Malin-Perho

Someron kaupunginvaltuusto päättää urheilukentän remontista maanantaina ensi vuoden talousarvion yhteydessä. Tulevaa päätöstä voi tällä hetkellä vain arvailla.

Valtuuston suurin ryhmä 16 valtuutetun keskusta on liputtanut ilman soraääniä peruskorjauksen puolesta. Enemmistöön tarvitaan kuitenkin 35-jäsenisessä valtuustossa 18 edustajaa.

Kokoomus ja SDP ovat puhuneet halvemman vaihtoehdon puolesta, mutta rivit eivät ole täysin suorassa. Kokoomuksen Kati Fonsell-Laurila kannattaa peruskorjausta.

– Suunnitelma on hyvä. Kun myös valtion rahaa on tulossa, kannattaa se toteuttaa. Suhtaudun epäillen uuteen suunnitteluun. Jos kentän nykyisiä puku- ja pesutiloja lähdetään korjaamaan, ei pikkuraha riitä.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajalla Antti Kotilla ei ole vielä lopullista kantaa.

– Tuo 1,6 miljoonan euron kompromissi kuulostaa fiksulta, mutta mietin vielä asiaa. Tarpeet ja kaupungin talous pitää sovittaa yhteen.

Pienemmistä ryhmistä perussuomalaisten Matias Mäkinen ja vihreiden Katariina Kauriinoja vetoavat kaupungin tiukkaan talouteen ja kallistuvat halvemman kunnostuksen kannalle. Mäkisen ryhmäkaveri Harri Känkänen ja keskustan valtuustoryhmän kokouksiin osallistuva kristillisdemokraattien Tarja Iivonen pohtivat vielä kantaansa.

Outoa

Enpä ole ennen törmännytkään siihen, että urheiluväki itse sanoo, ettei halua parempia tiloja, vaikka olisi jopa valtion rahaa tarjolla.
HYVÄ Kalle Pomppu, kolmen urheilevan nuoren vanhempana tiedän, että urheilukentällä riittää vipinää. Onkohan missään muualla enää lapsille ja nuorille säännöllisiä viikkokisoja, mutta Somerolla on usealla seuralla.
Mihin tarvitaan uusi suunnittelu? Se kai todettiin jo kerran, että nykyisten pukutilojen korjaus maksaa hunajaa. Eikö puku- ja pesutilat juuri siksi viedä lukion entiseen tilaan vai olenko ymmärtänyt väärin?

Ihmettelijä myös

Samaa ihmetellään myös täällä. Tuntuu, että nyt vaikuttavat muut intohimot kuin itse asia. Hauska kyllä huomata, kuinka yhtä äkkiä urheilukentästä tuli niin hyvä. Jalkapalloilijoilla on toki tekonurmi ja se taitaa heille riittää. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, ovatko myös ne lajin harrastajat, jotka ei ole politiikassa, samaa mieltä.