Ajankohtainen kuva nousi Sata kuvaa seudulta -kisan voittajaksi

0
Johanna Mannström on innokas harrastajavalokuvaaja. Sata kuvaa seudulta -voittajakuvan hän otti tällä paikalla kolme vuotta sitten osana Salon kansalaisopiston valokuvauskurssia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Seudun Sanomien juhlavuoden valokuvakilpailu on ratkennut. Sata kuvaa seudulta -kuvakisaan tuli satoja kuvia, joista julkaistiin vuoden 2019 aikana lehdessä ja verkossa yhteensä sata. Julkaistuista kuvista SSS:n lehtikuvaajat valitsivat 14 finalistikuvaa, joista lukijat saivat äänestää voittajan.

Lukijat valitsivat parhaaksi kuvaksi saman kuvan, joka oli myös lehtikuvaajien suosikki – sekä ajankohtaisuutensa että hienon toteutuksensa ansiosta.

– Kuva on aivan nappisuoritus, kiteyttää lehtikuvaaja Minna Määttänen.

Voittajakuva on pertteliläisen Johanna Mannströmin ottama Tunnin juna.

– Todellakin yllätyin! Kilpailussa oli kuitenkin mukana niin paljon tasokkaita kuvia, Mannström hämmästelee kuultuaan voitostaan.

Kilpailun kärki oli erittäin tasainen. Heidi Lahden Kasnäsin Meripäivillä kuvaama Haikeat jäähyväiset kesälle sai vain yhden äänen vähemmän kuin Mannströmin Tunnin juna. Kolmanneksi tuli Jouko Salmen otos, Kiskon Kurkelassa kuvattu Usvaa joen yllä, joka hävisi voittajalle kahdella äänellä. Yhteensä kisassa annettiin noin sata ääntä, joista kolmen kärki kahmi suunnilleen puolet.

Voittoisassa kuvassa juna ohittaa Salon rautatieaseman. Junasta näkyvät vain valojuovat, joiden läpi erottuu asemarakennus. Kuva on otettu digitaalisella järjestelmäkameralla, jalustalla, pitkällä valotusajalla.

– Minulla ei ollut mitenkään ihmeellistä kuvauskalustoa: vanha runko ja edullinen optiikka. En ole jälkikäsitellyt kuvaa mitenkään, en edes rajannut, Mannström toteaa.

Mannström on ammatiltaan varhaiskasvatuksen opettaja, ja hän on työskennellyt Hähkänän päiväkodissa ja Palometsän päiväkodissa. Parhaillaan hän on opintovapaalla ja opiskelee varhaiskasvatuksen erityisopettajaksi.

Mannström on harrastanut valokuvausta viitisen vuotta ja käynyt sinä aikana monilla Salon kansalaisopiston valokuvauskursseilla.

– Ensimmäisen kerran menin valokuvauskurssille, kun pidin ammattiini liittyvää blogia ja halusin siihen vähän laadukkaampia valokuvia. Siihen asti olin ottanut blogiini kuvat kännykällä, Mannström kertoo.

Myöhemmin blogin pitäminen jäi, mutta valokuvauksesta tuli hänelle pysyvä harrastus.

– Lähdin liikkeelle siitä, etten tiennyt järjestelmäkamerasta muuta kuin on-off-nappulan. Kuvauskurssien myötä olen löytänyt itselleni kivan harrastuksen ja saanut myös paljon kuvauskavereita, joiden kanssa on mukava lähteä kuvausretkille.

Sata kuvaa seudulta on ensimmäinen valokuvauskilpailu, johon Johanna Mannström on osallistunut. Hän luki kilpailusta lehdestä, ja myös kansalaisopiston valokuvauksen opettaja Jarmo Markkanen kehotti oppilaitaan osallistumaan kisaan.

Mannström päätyi lähettämään kisaan kuvan, jonka sisältö oli ajankohtainen.

– Juuri silloin puhuttiin paljon Tunnin junasta. Muistin, että olin ottanut tällaisen kuvan syksyllä 2016 valokuvauskurssilla, kun harjoittelimme pitkiä valotusaikoja ja valon liikettä.

Kuvavalinta ei ollut hänelle kannanotto.

– Minulla ei ole jykevää kantaa Tunnin junaan, sillä en tunne tarpeeksi faktoja. Valitsin kuvan, koska aiheesta puhuttiin joka paikassa. Myöhemmin tajusin, että kuvassa näkyy myös Uskelan kirkonmäen alue, joka on vaarassa jäädä ratalinjauksen alle.

Mieluiten Mannström kuvaa luontoa, maisemia ja eläimiä.

– Valokuvauksessa on ihanaa, että se tarjoaa niin monia erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Viime aikoina olen opiskellut makrokuvausta. Myös voimaannuttavat valokuvat kiinnostaisivat minua, ja niitä voisi hyödyntää lasten kanssa, hän miettii.

Kilpailun voitosta Mannström sai palkinnoksi 100 euron lahjakortin valokuvausliikkeeseen. Kilpailun toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet palkitaan tuotepalkinnoin.

Kisan voittajaa sai äänestää SSS:n verkkosivuilla sekä postitse. Kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin kolme tuotepalkintoa, ja onnetar suosi Marja-Leena Virtasta, Anna-Liisa Kilpistä ja Taru Uotilaa.

Palkinnot toimitetaan voittajille.