Akilleen kantapää – Viktoriia Tuchashvilin vamma vei cup-pokaalin Pihtiputaalle

4
LP Viestin ja Vilppaan fysiikkavalmentaja Ville Salmi on saanut viime aikoina antaa ensiapua tähtipelaajille, kuten eilen Viktoriia Tuchashvilille.

Kaksi- ja puolituntinen lentopallo-ottelu voi pelkistyä yhteen hetkeen.

Tampereen Kauppi Sports Centerissä se tovi tapahtui LP Viestin johtaessa naisten Suomen cupin loppuottelua täystyrmäyksellä erin 1–0 ja toisen erän pistein 11–2.

Kehätuomari ei kuitenkaan vielä keskeyttänyt ottelua, vaan halli hiljeni Viktoriia Tuchashvilin irvistykseen. LP Viestin passari loukkasi vasemman jalan akillesjänteensä passitilanteessa ja joutui vielä puolustamaan yhtä palloa peliin ennen kuin pääsi pois kentältä.

Ensimmäisinä mieleen tulleita ajatuksia ei tarvinnut hakea kaukaa. Siinäkö päättyi alle kahden viikon sisällä toisen salolaisen pääsarjapalloilun kapellimestarin kausi? Toisella pelinpyörittäjällä viitataan Vilppaan korisliigajoukkueen Teemu Rannikkoon.

LP Viestin ja LiigaPlokin ”jaot” ovat menneet loukkaantumisten vuoksi koko lailla uusiksi sitten marraskuun. Lauantaiset kokoonpanot muodostivat lopulta sellaisen LiigaPlokin 3–2-voittoon päättyneen trillerin, jota Suomen cup voi parhaimmillaan tarjota.

Tuchashvilin tilalle passariksi tullut Veda Mansikkaviita oli kovassa paikassa etenkin siksi, että Tuchashvili oli pelannut alun loistavasti.

– Olen ylpeä joukkueesta. Veda pelasi mielestäni aivan taitojensa ylärajoilla. Jos ”Viki” ei olisi loukkaantunut, tämä peli olisi päättynyt meille 3–0, näki LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

– Ensimmäiset puolitoista erää olimme passipelissä valovuoden edellä. Sen jälkeen tilanne tasoittui. Minusta vastustajan passari (Taylor Lindberg) ei ollut yhtään Vedaa parempi, hän jatkoi.

Tuchashvilin ja keskitorjuja Anna Czakanin yhteispeli on toiminut jo vuosia erinomaisesti. Koko ottelussa vain kahdeksan kertaa hyökännyt Czakan jäi enemmän tai vähemmän statistiksi.

– Lukuun ottamatta toisen erän jaksoa, jossa Ploki nousi tasoihin, pelasimme hyvin, Lemminkäinen koki.

Sankaritarinat olivat erittäin lähellä nousta nuoresta salolaisleiristä. Mansikkaviidan toisen erän ratkaisuksi syöttämä ässä, Arita Ternavan ottelun miltei ainoa kosketus palloon viidennen erän tilanteeksi 12–11 muuttaneessa torjuntapisteessä. Nea Haataisen mainio hyökkäyspelaaminen.

Lopulta juhlatarinat kerrotaan yhden LP Viestin ottelupallonkin jälkeen LiigaPlokista. Siinä missä mitali oli salolaiselle Viestille tämän vuosituhannen 32:s, on lauantai-illan vastustaja saavuttanut koko seurahistoriassaan aiemmin yhden liigapronssin. Tässä on yksi osoitus siitä, miksi cup ansaitsee paikkansa kilpailukalenterissa.

– Tuntuu aivan mahtavalta. Me ansaitsimme tämän, ja koko Pihtipudas ansaitsi tämän, iloitsi LiigaPlokin libero ja seuran oma kasvatti Sini Koljonen arviolta satapäisen fanijoukon keskellä.

LiigaPloki oli suurissa vaikeuksissa mainittuun Tuchashvilin loukkaantumiseen asti.

Mitä ajatuksia pyöri päässä LP Viestin johtaessa 1–0 ja 11–2, Sini Koljonen?

– Onneksi saatiin kasattu pää. Piti vain ajatella, että jokainen pallo merkitsee.

Mestareilla jatkuu edelleen erikoinen tapa, jota pitänee ruveta luonnehtimaan jo taiaksi. LiigaPlokin kauden otteluista lähes puolet on mennyt viiteen erään, ja joukkue on voittanut kaikki kymmenen täysimittaista peliään.

– Laitamme kaikki paukut viidenteen erään, ja voitontahtomme on valtava, Koljonen löysi syiksi tähän.

Terveystilannepokeri kääntyi lopulta LiigaPlokin eduksi. Jalkaterävammaa muutaman viikon potenut yleispelaaja Maddie Palmer tuli pysyvämmin kentälle toisen erän aikana ja toi nipin napin tarvittavat hyökkäystehot. Hiljattain LiigaPlokiin liittynyt Jaidyn Blanchfield oli sitä ennen lyönyt palloa lähinnä LP Viestin torjuntaan.

Kiistattomaksi ratkaisijaksi nousi kuitenkin Alexis Conaway. Muiden pelaajien vammojen vuoksi keskitorjujasta yleispelaajaksi vaihtanut yhdysvaltalainen onnistui monissa tärkeissä tilanteissa ja hoiti myös vastaanottotehtävät varsin vähillä virheillä.

Tässä mielessä oli oikeutettua, että juuri Conaway ratkaisi torjunnallaan myös ottelupallon.

LP Viestin joukkue oli tyrmistynyt finaalitappiosta.

 

Naisten Suomen cupin finaali: LiigaPloki–LP Viesti 3–2 (17–25, 28–30, 26–24, 25–22, 17–15)

LiigaPlokin pisteet/plusmiinus: Jaidyn Blanchfield 3/-7, Venessa Loukonen 1/+1, Elizabeth Field 15/+11, Tuuli Tuominen 5/-2, Alexis Conaway 23/+14, Yasmine Madsen 2/0, Daniela Öhman 5/-1, Taylor Lindberg 4/-3, Maddie Palmer 17/+7. Libero Sini Koljosen vastaanottoprosentti: 42.
LP Viesti: Viktoriia Tuchashvili (passari) 0/0, Katarina Pilepic 18/+7, Veda Mansikkaviita (passari) 3/+1, Anna Czakan 8/+6, Arita Ternava 1/+1, Anu Ennok 14/+7, Nette Peit 18/+2, Nea Haatainen 13/+5. Libero Eveliina Rautiaisen vastaanottoprosentti: 45.
Torjunnat: 11–9
Syöttövirheet/ässäsyötöt: 8/27–9/24.
Vastaanottoprosentit: 42–45
Hyökkäysprosentit: 37–40.
Yleisöä: 973

LP Viestin seuraava ottelu: ke 22.1. Mestarien liigaa Eczacibasi–LP Salo Istanbulissa kello 17.30 Suomen aikaa.

LiigaPlokin Maddie Palmer tuuletti pistettä.
LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäisellä oli vitsit vähissä…

 

… Kun taas LiigaPlokin päävalmentaja Alessandro Lodi sai tuulettaa sydämensä kyllyydestä.

 

LiigaPlokille cupvoitto oli seurahistorian paras saavutus.

 

LP Viesti sentterikaksikkoa Inka Mehtola-Nea Haatainen ei hopea juuri lämmittänyt.
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
1 vuosi sitten

Tarvitaanko seuraavaan peliin kentälle muita kuin rampa ”viki” ja tulos Viestille 3-0 ?

Sivusta seurannut
1 vuosi sitten

Voisiko valmentaja hakea syyn joskus itsestään; pelaaja loukkaantuu, pelaajien huono asenne harkoissa, TS:n jutussa salin lattia likainen ja liukas (ilmeisesti vain Viestin puolella). Onko kaikki keinot käytetty, nyt kun muut ovat ottaneet kiinni ja menneet ohi?

Jorma
1 vuosi sitten

Kyllä, Cup-mestaruus meni Vikin loukkaantuisen myötä….

Pallo Niilo
1 vuosi sitten
Reply to  Jorma

Vika täytyy pitää pelikunnossa vielä kymmenen vuotta. Nyt malttia kuntoutukseen.