Analyysi: Vilppaan paluu mestaruustaisteluun edellyttäisi uutta pelintekijää ja lisää levypallovoimaa

0
Chris Flemmings toi Vilppaalle sitä mitä se marraskuussa kaipasi. Nyt Vilpas kaipaa eri asioita.

Eräänlaisessa välivaiheessa vaeltava Vilpas pelaa keskiviikkona ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä edessä sitten kapteeni Teemu Rannikon kauden päättäneen loukkaantumisen.

Jo aiemmin vahvuudesta oli pudonnut Juho Nenonen, joka Rannikon tavoin joutui leikkauspöydälle. Nenonen saattaa parhaassa tapauksessa palata kentälle pudotuspeleissä.

Se lienee kuitenkin varmaa, että Vilpas joutuu pelaamaan runkosarjan loppuun kahdeksan pelaajan voimin. Kahdeksikko on erittäin laadukas, mutta epätasapainoinen.

Yhä varmaa on se, että Vilppaan on tehtävä helmikuun loppuun mennessä yksi tai kaksi pelaajavaihtoa, jos joukkue aikoo taistella tänä keväänä uskottavasti mestaruudesta.

Kun riittävän laadukkaita kotimaisia pelaajia ei markkinoilla ole, on muutokset tehtävä ulkomaalaisnelikon sisällä.

Tämänhetkinen nelikko Chris FlemmingsTim ColemanDJ LasterJamuni McNeace on koottu täydentämään kotimaista kuusikkoa. Yleensä Korisliigassa toimitaan päinvastoin.

Jos kotimaisesta kuusikosta otetaan pois korvaamaton (Rannikko) ja vaikeasti korvattava (Nenonen) pala, on kuvio ajateltava täysin uusiksi.

Vilppaalla on tällä hetkellä tasan yksi puhdas pelintekijä, Aatu Kivimäki. Vaikka Kivimäki on osoittanut olevansa riittävän monipuolinen ja ennen kaikkea pallovarma pelintekijä, vastuu on kohtuuton. Vilpas tarvitsee ensimmäisenä uuden pelintekijän. Mikäli sopiva pelintekijä löytyy, hänelle tekee tilaa Flemmings.

Flemmings hankittiin Vilppaaseen tuomaan ulottuvuutta ja heittovoimaa kolmospaikalle. Tarve ei ole kadonnut, mutta pallollisen takamiehen tarve on nyt suurempi. Flemmings ei myöskään ole osoittanut otteillaan olevansa korvaamaton, kuten toinen laituri Coleman.

Toinen Vilppaan ongelma on levypallopelaaminen. Vaikka Nenonen ei ole koskaan tunnettu erityisen hyvänä levypallopelaajana, hänen kamppailuvoimansa ja ihan jo pelkkä koko (202 cm/104 kg) jättävät korien alle ison aukon.

Vilpas on pelannut viisi ottelu ilman Nenosta. Näissä otteluissa Vilpas voitti levypallot vain sentteripuutteesta kärsiviä Korihaita ja Kouvoja vastaan. Uraa, Katajaa ja Pyrintöä vastaan Vilpas hävisi levypallot selvästi.

Ilman Nenosta Vilpas on ottanut 48 prosenttia kaikista levypalloista. Nenosen aikana lukema oli 51. Ero ei ole suuri, mutta usein ratkaiseva.

Syyttävä sormi osoittaa tässä kohtaa DJ Lasteria, jonka levypalloallergiaa on ollut entistä vaikeampi peittää. Laster on ottanut tällä kaudella vain neljä levypalloa ottelua kohti. Ongelma korostuu puolustuspään levypalloissa, joita Laster on ottanut kahdessa edellisessä liigaottelussa tasan yhden. Määrät ovat kaksimetriselle nelospaikan pelaajalle kestämättömiä.

Tilanteen tekee hankalammaksi se, että hyökkäyspäässä Lasterin ansiot ovat olleet kiistattomat. Lasterin pistekeskiarvo on 25 minuutin peliajalla kova 16,5 ja kakkosprosenttikin 60. Laster on kantanut korintekovastuunsa riittävän hyvin.

On silti vaikeaa kuvitella, että levypallo-ongelma poistuisi pelkällä tsempillä.

Vilppaan tappioton kotisaldo joutuukeskiviikkonatodella kovalle koetukselle, kun Salohalliin saapuu Lahti Basketball. Jos jostain joukkueesta voi sanoa, että se on sarjasijoitustaan parempi, niin se on tällä kaudella ollut LaBa.

Sarjanousija on voittanut 25 ottelustaan vain yhdeksän, mutta koriero on silti vain yhdeksän pistettä pakkasella. LaBa on hävinnyt tällä kaudella peräti viisi ottelua alle viiden pisteen erolla – eniten koko Korisliigassa.

Sunnuntaina LaBa katkaisi sarjakärki Seagullsin seitsemän ottelun voittoputken kerrassaan vakuuttavalla 95–82-kotivoitolla.

Älä siis anna sarjataulukon hämätä.

Vilpas–Lahti Basketball keskiviikkona Salohallissa kello 18.30.

Lähtökohdat: Vilpas totuttelee aikaan ilman Rannikkoa ja Nenosta. Vilppaan kahdeksikko on laadukkaampi, mutta LaBan tasapainoisempi.

Seuraa häntä: Vesa Mäkäläinen

Sitkeä raastinrauta oli kentän paras pelaaja Seagullsia vastaan. Kolmoset 46,3 prosentin tarkkuudella upottava Mäkäläinen toimii hyvänä tasonmittarina Vilppaan kamppailuvoimalle.

Kokoonpanot:
LaBa: Logan McLane, Arttu Saarijärvi, Vesa Mäkäläinen, Tuomas Hirvonen, Taylor Johns, Courtney Stockard, Devante Wallace, Roi Byman, Aleksanteri Ahola, Otto Aalto. Poissa: Sami Ikävalko.
Vilpas: Chris Flemmings, Mikko Koivisto, Henri Kantonen, Tim Coleman, Aatu Kivimäki, Jamuni McNeace, Riku Laine, DJ Laster. Poissa: Juho Nenonen, Teemu Rannikko, Leevi-Matias Taimela.

Tulosennuste: 81–79.