Autoalan salaisuudet kiinnostavat: Valmet Automotivekin on verkkohyökkäysten kohde

0
Salo Cyber Talks järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Puhetta johti kansanedustaja Ilkka Kanerva, puhujavuorossa Salon akkutehtaan johtaja Esa Saarinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Valmet Automotiven päätöstä sijoittua Saloon on perattu paljon viime kuukausien aikana.

Tiistaina asia sai vielä yhden lisäkulman, kun akkutehtaan johtaja Esa Saarinen puhui asiasta kyberturvallisuuden näkökulmasta otsikolla ”Miksi Saloon kannattaa investoida? Kyberturvan merkitys investointipäätöstä tehtäessä”.

Kyberturvallisuus tarkoittaa tietojärjestelmien ja verkkojen toimivuutta. Yksi osa kokonaisuutta on fyysinen infrastruktuuri.

– Sähkö on yksi tärkeimmistä. Kulutamme huomattavan määrän sähköä, sanoo Saarinen.

Muun muassa sähköverkkoon liittyvät vaatimukset täyttyivät Salossa. Tärkeää oli myös se, että saatavilla oli osaavaa työvoimaa tietoturvallisuuteen liittyviin tehtäviin.

Salon akkutehtaassa on käytössä noin kaksikymmentä erilaista tietojärjestelmää. Osaan näistä on pääsy myös tehtaan alihankkijoilla ja asiakkailla.

Molemminpuolista luottamusta vahvistetaan muun muassa perusteellisilla auditointikäynneillä, joiden aikana järjestelmät käydään lävitse.

– Järjestelmissä jaetaan seikkaperäistä ja arkaluonteista tietoa. Data pitää olla oikein säilötty, sanoo Saarinen.

Autoteollisuus elää parhaillaan vahvaa murrosta, jonka myötä yhä useampi auto on sähköauto.

Salossa valmistetaan akkupaketteja autovalmistajille. Saarinen kuvailee tehtaan asiakaskunnan olevan sellaista, jonka asiat ”varmasti kiinnostavat”. Tämä tarkoittaa myös ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä yrityksen tietojärjestelmiin.

– Emme halua kertoa paljonko ja mistä hyökkäyksiä tulee. Se on sensitiivinen asia.

Tiistaina järjestetty Salo Cyber Talks keräsi noin kaksisataa aiheesta kiinnostunutta Meriniityn IoT Campukselle.

Suurin osa kuulijoista edusti yritysmaailmaa, mutta mukana oli myös julkisten organisaatioiden kuten poliisin ja pelastuslaitoksen väkeä.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva. Oman puheenvuoronsa Esa Saarisen lisäksi pitivät israelilainen kyberturvallisuusasiantuntija Rami Efrati, Cyberwatch Finlandin toimitusjohtaja Aapo Cederberg ja SSH Communications Securityn toimitusjohtaja Kaisa Olkkonen.

Paneelissa aiheesta keskustelivat myös Pohjoismainen kyberturvallisuusklusteri NECC:n hallituksen puheenjohtaja Juha Remes, Microsoft Oy:n teknologiajohtaja Mikko Viitaila, Solita Oy:n tietoturva-asiantuntija Iiro Uusitalo ja Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Lauri Inna on tyytyväinen seminaaripäivään ja ohjelmasta tulleeseen positiiviseen palautteeseen.

– Alan asiantuntijoiden parissa Salo noteerataan ei vain keskusteluareenana vaan myös kohtaamispaikkana. Se on iso asia. Porukkaa oli mukana ympäri Suomea ja myös ulkomailta, sanoo Inna.

Salo Cyber Talks järjestetään jälleen ensi vuoden tammikuussa.