”Hollywoodin jättiläinen ja raiskaaja” – Harvey Weinsteinin seksuaalirikosoikeudenkäynti alkoi syyttäjän avauspuheenvuorolla

0

Seksuaalirikosoikeudenkäynti entistä elokuvatuottajaa Harvey Weinsteinia vastaan alkoi keskiviikkona toden teolla. Newyorkilaisessa oikeussalissa kuultiin ensimmäiseksi syyttäjän avauspuheenvuoro.
– Todisteet tulevat tekemään selväksi, että tämä mies ei ollut vain Hollywoodin jättiläinen, vaan myös raiskaaja. Raiskaaja, joka otti uhreikseen naisia, jotka eivät suostuneet hänen vaatimuksiinsa, ja joka käytti vaikutusvaltaansa viihdealalla varmistaakseen uhriensa hiljaisuuden, syyttäjä Meghan Hast sanoi.
Weinsteinia syytetään raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Vaikka kymmenet naiset ovat syyttäneet häntä seksuaalirikoksista, oikeudenkäynnissä käsitellään vain kahden naisen tapauksia. Weinsteinin on kerrottu sopineen rahalla kymmeniä muita mahdollisia oikeusjuttuja.
Toinen naisista syyttää Hollywood-mogulia raiskauksesta vuonna 2013. Toisen mukaan Weinstein pakotti hänet vastaanottamaan suuseksiä vuonna 2006.
– Vastaaja tiesi saalistavansa naiiveja ja puolustuskyvyttömiä (uhreja). He luulivat, että tässä on heidän mahdollisuutensa läpimurtoon. Vastaaja oli kuin sadun vanha nainen, joka houkuttelee lapsia piparitalossa, syyttäjä jatkoi.

Todistajille luvassa ”brutaalia ristikuulustelua”

Weinsteinin puolustus kiistää syytteet ja sanoo seksuaalisen kanssakäymisen tapahtuneen yhteisymmärryksessä.
Puolustus aikoo tuoda tuomioistuimeen todisteeksi kymmeniä sähköposteja, joita naiset ovat lähettäneet Weinsteinille. Asianajajien mukaan viestien sisällöt osoittavat, että osapuolten välillä oli ”rakastava suhde” eikä kyse voinut olla pakottamisesta.
Syyttäjä puolestaan aikoo tuoda oikeussaliin todistajia kertomaan Weinsteinin tavasta saalistaa naisia seksisuhteisiin. Tunnettu naisten oikeuksia puolustava asianajaja Gloria Allred arvioi, että todistajat saavat varautua ”brutaaliin ristikuulusteluun” oikeudenkäynnin kuluessa.
Myös Weinsteinin puolustusta johtaa nainen, chicagolainen juristi Donna Rotunno, joka on aiemmin puolustanut useita muita seksuaalirikoksista syytettyjä miehiä.

#metoo-liikkeen symboli ja kulminoituma

Weinsteinin tapaus nousi keskeiseksi #metoo-liikkeen symboliksi. 12-jäsenisen valamiehistön valinta korkean profiilin oikeudenkäyntiin kesti pari viikkoa.
Lopulta valituksi tuli seitsemän miestä ja viisi naista. Puolustus onnistui tavoitteessaan pitää #metoo-liikkeelle myötämielisiksi oletetut nuoret valkoihoiset naiset poissa valamiehistöstä.
Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän maaliskuun alkupuolelle saakka. Jos 67-vuotias Weinstein todetaan syylliseksi, häntä uhkaa kymmenien vuosien vankeustuomio eli käytännössä elinkautinen.

STT

Kuvat: