Esitys Salon opetuslautakunnalle: Hajalan, Teijon ja Hiiden kyläkoulut lopetetaan tänä vuonna

30
Salon lukio jää opetuslautakunnalle tehdyn esityksen mukaan nykyiseen paikkaansa. Hermannin koulu palaa Ylhäistentien entisestä ammattikorkeakoulusta vanhoihin tiloihinsa Torikadulle.

Salossa suljetaan ensi kesänä lopullisesti kolme kyläkoulua ja kaksi päiväkotia, jos opetuslautakunta hyväksyy apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelän esityksen.

Lähivuosina kouluja ja päiväkoteja suljetaan lisää, ja koulut vähenevät myös kaupungin keskustassa.

Lautakunnalle esitetään, että tänä vuonna lakkautetaan Hajalan koulu, Hiiden koulu ja Teijon koulu. Samoin suljettaisiin Hajalan ja Kaivolan päiväkodit. Teijon päiväkoti on esityksen mukaan vuorossa ensi vuonna.

Seuraavina vuosina lakkautettavia olisivat Meri-Halikon ja Puolukkapuiston päiväkodit.

Apulaiskaupunginjohtajan esitykset noudattelevat oppimisympäristöselvityksen tehneen työryhmän linjauksia, mutta aivan sellaisenaan sitä ei kuitenkaan aiota toteuttaa.

Salon lukio jatkaa nykyisellä paikallaan, eikä sitä siirretä Ylhäistentielle. Hermannin koulu sen sijaan palaa entisestä ammattikorkeakoulusta keskustaan Torikadulle ensi vuonna. Torikadulla tarvitaan arvion mukaan vielä 900 000 euron muutostyöt ennen muuttoa.

Uskelan koulua Kavilankadulla ei korjata, eikä kaupungin keskustan alueelle myöskään aiota rakentaa uutta alakoulua. Kun Uskelan koulun nykyinen rakennus ei kuntonsa puolesta ei enää sovellu alakouluksi, oppilaat sijoitetaan muihin keskustan alueen kouluihin.

Ajatus on myös, että oppilasmäärän laskiessa keskustasta voi vähentää yhden yläkoulun. Sitä ei esityksessä nimetä, mutta nykyiset yläkoulut ovat Hermanni ja Moisio.

Kovin pitkään Uskelan koulussa tuskin jatketaan, sillä Niemelän mukaan rakennuksen epätasainen painuminen jatkuu.

Uskela–Hermanni–ammattikorkeakoulu-kuvion lopputulos on, että Ylhäistentiellä ei käydä koulua ja että keskustasta lopetetaan jossain vaiheessa yksi alakoulu ja yksi yläkoulu.

Kiikala ja Kisko välttävät alun perin suunnitellut lakkautukset. Komisuon koulu ja Kiikalan päiväkoti saavat jatkaa, samoin Kiskon Toijan päiväkoti.

Työryhmän esityksestä poikkeamista perustellaan kaupunginvaltuuston tuloskorttien kirjauksella, jonka mukaan reuna-alueiden kuntakeskuksissa säilyvät alakoulu, päiväkoti, liikunta- ja nuorisotilat sekä kirjastopalvelut.

Salon lukio pidetään nykyisessä paikassa. Siirtoa ovat vastustaneet kaupunginhallituksen ja opetuslautakunnan jäsenet sekä valtuustoryhmät, ja sitä on vastustettu myös kuntalaisten kannanotoissa.

Päiväkodeissa pitää esityksen mukaan olla vähintään kolme ryhmää, ja kouluissa on oltava vähintään 48 oppilasta.

Lukua tarkastellaan kolmen vuoden jaksolla. Jos menneen ja käynnissä olevan lukuvuoden oppilasmäärä ja tulevan lukuvuoden ennustettu oppilasmäärä on alle 48, kaupunginvaltuustolle valmistellaan esitys koulun lakkauttamisesta.

Lukioista esityksessä todetaan, että opiskelijamäärän laskiessa yksi lukio riittää. Perniö jatkaa niin kauan kuin pienet lukiot saavat korotettua valtionosuutta. Halikon lukion olemassaoloa arvioidaan, kun opiskelijamäärä lähtee laskuun.

Salossa on kuntaliitoksen jälkeen tehty useita esityksiä koulujen lakkauttamisista, ja joitakin on myös toteutettu.

Jari Niemelän mukaan tämänkertainen esitys poikkeaa selvästi aikaisemmista.

– Nokian lähdön jälkeen toteutettiin talouskriisin mukaisia sopeutustoimia. Nyt perussyynä on taloushaasteiden lisäksi lapsimäärän romahdus.

Peruskoululaisten määrän ennustetaan laskevan vuoteen 2026 mennessä 1 200 oppilaalla. Vuosittain syntyneiden lasten määrä on puolittunut vuodesta 2010.

Opetuslautakunnalle tehdyssä esityksessä todetaan, että vaadittuja kustannussäästöjä ei saavuteta ”ilman palveluverkon sopeuttamista olennaisesti muuttuneisiin palvelutarpeisiin”.

Tänä vuonna toteutettavat lakkautukset pienentäisivät kaupungin menoja noin 1,1 miljoonaa euroa vuodessa.

Lautakunta käsittelee asiaa ensi tiistaina. Lautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, joka kokoontuu helmikuun lopussa.

 

Tätä esitetään

Varhaiskasvatus:

Kaivolan päiväkoti lakkautetaan 1.8.2020 (lapset voidaan sijoittaa Perttelin muihin päiväkoteihin)

Hajalan päiväkoti lakkautetaan 1.8.2020 (Metsärinteen päiväkoti)

Teijon päiväkoti lakkautetaan 1.8.2021 (esityksessä ei mainita muuta paikkaa)

Meri-Halikon päiväkoti lakkautetaan 1.8.2022 (esityksessä ei mainita muuta paikkaa)

Perniön Puolukkapuiston päiväkoti lakkautetaan 1.8.2022 (Lampolan päiväkoti)

Halikon Sinilinnun ja Kärävuoren päiväkodit yhdistetään 2022–2024

Palometsän päiväkodin parakeista luovutaan 1.8.2023 (päiväkotiin jää yksi ryhmä)

Perusopetus:

Teijon koulu lakkautetaan 1.8.2020 (Alhaisten koulu)

Hajalan koulu lakkautetaan 1.8.2020 (Armfeltin koulu)

Hiiden koulu lakkautetaan 1.8.2020 (Inkereen koulu)

Hermannin koulu palaa Torikadulle 11.1.2021

Perniön Saurun koulu lakkautetaan 1.8.2023 (Kirkonkylän koulu)

Uskelan koulua ei korjata, vaan oppilaat sijoitetaan muihin kouluihin, kun nykyinen rakennus ei sovellu enää alakouluksi

30
Jätä kommentti

10 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
Muutama kysymys

Mitä kaupunki tekee Hajalan kyläyleiskaavalle, joka on hyväksymistä vaille valmis? Vuosien työ omakotitonttien kaavoittamiseksi ja sitten kylän ainoa koulu pois?
Tätä voi jo sanoa kaupunkisuunnitteluksi isolla K:lla. Ainutlaatuista koko Suomessa?

Satu

Onhan kaupunkisuunnittelulla ollut edes vähän töitä siinä? Vai oliko konsultti siinäkin tekemässä? Tai nykytrendi etätyönä tehtynä?

Asuntomarkkinat

Montako uutta tonttia merinäköalalla sinne tulee?

Satu

Näkyy ehkä Myllytyry? Iilimatolampi.

Make

Miksi Ylhäistentien kiinteistö jätettäisiin tyhjäksi? Hermannin tiloihin upotetaan vähintään miljoona (kustannusarvio 900t€ tuskin pitää)?

Yläasteiden oppilasmäärä ei ennusteen mukaan juurikaan laske. Moision koulussa oppilasmäärä nousee seitsemässä vuodessa noin sadalla lähelle kuuttasataa ja Hermannissa laskee sadalla lähelle neljääsataa. Jos kuvioon otetaan Armfelt jossa yli 400 oppilasta niin voidaan päätellä että tulee kaksi massiivista 700 oppilaan yläastetta. Mihin mahtuu.

Eristetäänkö pienryhmien oppilaat eri rakennuksiin? Paljonko pienryhmissä on oppilaita vuonna 2025? Tällä hetkellä esim. Uskelan Kavilankadun koulussa 51, Tupurissa 25, Armfeltissa 59. Trendi on nouseva kuten asiaa vaikkapa opetusalalla työskentelevät hyvin tietävät.

Salon päätökset päivä päivältä huonompia

Miksi Hajalan oppilaat viedään Armfeltiin? Kun olis Mustamäki lähempänä. Vai onko nyt niin että Mustaanmäkeen ei mahdukaan oppilaita? Eikös Armfeltissakin ole ollut jotain sisäilmaongelmia? On se kiva siirtää terveestä koulusta lapset sisäilmaongelmaiseen kouluun?

Ihmettelijä

Armfeltti on täynnä ja samalla siellä on kuulemma sisäilmaongelmia. Jos tuo toteutuu niin viimevuotinen Hajalan koulun kunnostus meni hukkaan ja taas hukattiin rahaa. Kuljetus maksaa kumminkin ja tilat jää kaupungin haltuun. Säästö on minimaalinen. Sama Hermannin siirto takaisin on täysin turha ja täysin turhaa rahantuhlausta. Ei järki päätä pakota. Ihmetyttää missä kaupungin päättäjät ovat olleet matikan tunneilla.

Hyvänen aika

Eihän tämä asia ole ollut edes päättäjillä asti vielä, tämä oli vasta esitys poliittisille päättäjille.

Takarivin kaveri

Millaisenkohan esityksen päättäjät polkaisevat käyntiin? Hatuista kiinni.

Keskitetään

Suuri osa Hajalan oppilaista tuodaan nytkin taksilla, joten suunnilleen samoilla kuluilla kaikki viedään toiseenkin kouluun. Itse pienen koulun kasvattina en kyllä sitä oppimisympäristönä ihannoi. Liian pienet tilat, huonot työkalut ja riittämättömät ryhmäkoot liikuntatunneille. Yhdistelmäluokka ei pitäisi olla enää tätä päivää, vaan mieluummin niin iso yksikkö, että on joka luokalla ainakin yksi rinnakkaisluokka. Näin, jos koululaisten parasta ajateltaisiin. Hesarin jutun mukaan Kouvolassa samat ongelmat ja tehty periaatepäätös max. 20 alakoulusta.

Höh

No, Hajalan koulusta on Armfeltiin 10 kilometriä, että kyllä niitä kuljetuskustannuksia väkisinkin tulee enemmän. Siinä välissä olisi Mustamäen koulu, mutta se taitaa olla täysi, ja puhutaan, että ei sinne Armfeltiinkään kaikki mahdu. Jotenkin tämä nyt vaan on tällainen väkinäinen esitys, kaupungin on saatava jostain säästettyä rahaa, kun tunnin juna vie monta miljoonaa. Mutta on kohtuutonta lopettaa koulu puolen vuoden varoitusajalla, ei näin ainakaan sinne Hajalaan saada sitä kolmea oppilasta lisää ensi lukukaudeksi, kun uhataan lakkauttamisella. Onko tuollainen lakkauttaminen näin nopealla aikataululla lakisääteistä, kun kumminkaan lasten terveys ei ole uhattuna? Joutuvatko Hajalan oppilaat ottamaan omat eväät Armfeltiin, kun ruokakuluissa saadaan niin… Lue lisää »

Missä ammattitaito?

Hauskoja ovat kyllä nuo laskelmat säästöistä, etenkin päiväkotien osalta.

Lakkautettavien päiväkotien osalta on laskettu säästöiksi kokonaisuudessaan kaikki nykytoiminnan menot. Eli toisin sanoen mikään nykyisistä kuluista ei siirry esimerkiksi henkilöstökuluina ja ruokakuluina mihinkään, vaan häviävät ja ovat sataprosenttista säästöä.

Miten esimerkiksi henkilöstökulut on mahdollista hävittää kokonaisuudessaan, koska lapsi-hoitaja -suhde määrätään laissa, ja mahdollinen perhepäivähoitokin luonnollisesti maksaa kaupungille.

Vapaa Kanaherra

No siis tässä on varmaan ajateltu niin, että lakkautetaan päiväkodit, koska lapset vanhempineen ja henkilöstö muuttivat pois, koska päiväkodit lakkautettiin. Sinne hävisi koko sakki, ja ruokaa ei tarvita.

Eikä pelkästään säästöä, sillä tyhjät päiväkodit tuottavat itse asiassa profittia, koska kebabyrittäjät ja kirppis.

Itse olen työelämässä saanut tutustua konsulttityöhön. Toimii juuri näin, copypaste ja control+f, find and replace all toiminnolla kaupungin nimet vaihtoon.

Sitten vähän yleisötilaisuuksia, ja yllätten ei mikrofonit toimi ja tällee jne.

Epi

Ihan tuoretta tietoa työelämästä siis, kun mikrofilmit on ollut käytössä.

Sanonpahan vaan

Epi, mikrofoni ei ole sama kuin mikrofilmi.

Maajussi

No se on ihan todennäköistä, että lähetys pätkäisi teknisten ongelmien vuoksi, kun kyseinen henkilö oli kysymässä hieman liian tulenarkaa asiaa eli saatavia nettosäästöjä ja onko niitä ollenkaan?

Jerppu

Matikka on erikoista. Tuolla logiikallahan kannattaisi lopettaa Salon kaupunki kokonaan, säästöä tulisi 100%, kun ei olisi enää mitään menoja.

Matias

Tämä väite ei pidä paikkaansa. Tarkka lainaus esityslista liitteestä, jossa laskettuna säästöt.
”Taulukossa laskettu nykytoiminnan kustannukset. Kun yksikkö lakkautetaan ja kiinteistö myydään, tilakustannukset poistuvat kokonaan ja ruokapalvelukustannukset suurin piirtein puoliintuvat”

Hani

Onko Hermannista poistunut sisäilmaongelma vai laitetaanko nuoret takaisin homekouluun?

Tietäjä

Poistunut on tietenkin, kun ”säästöjä” tarvitaan.

Vilho

Vaikea keksiä mitään, mistä kaupunki saisi säästönsä ilman pahaa mieltä. Tämä on ikävää, mutta realismia. Toisaalta kyllä kylillä sietää nyt ihmetellä, että miksi sitä kunnallisveroa maksetaan.

Minäitte

Tehdään niin tai näin. Mielensä pahoittajia löytyy aina. Olisihan se hyvä jos jokaisesta pienestäkin kylästä löytyisi kaikki palvelut. Mistä rahat? Salossa kun ei rahaa tunnu löytyvän kuin turhanpäiväisiin juttuihin ja näillä jutuilla ei ole mitään varmuutta hyödyntävätkö yhtään. Väki vaan vähenee mutta tuskin pidot paranee.

Sudeettisavolainen vm.-54

Kyllä koulu on sentään sivistysmaan mitta. Mitenkä noita kouluja pystyttiin kylissä pitämään aiemmin alhaisemman varallisuuden oloissa?
Ehkä silloin rahaa käytettiin tärkeysjärjestyksessä, eikä huvittelumuodot etusijalla.

Sudeetti savolainen Halikossa

Ei voi muuta todeta kuin, että Salo on köyhä paikkakunta, kun ei kykene kouluja pitämään ylöä.Menee jo kehitysmaaluokkaan maailman kaupunkien vertailussa.

Urpo

Kokeillaan ensin vaikka katuvalojen sammutusta keskustassa. Torilta 1,5 km säteellä kaikki valot pois klo 21-6. Ihmisiä on silloin liikkeellä niin vähän, ettei sen takia kannata tuollaista sähkömäärää tuhlata.

Miten niin ei ole mahdollista? Ei Hajalassa ole katuvaloja kaikilla tieosuuksilla ollenkaan, vaikka kulkijoiden määrä yöllä on samaa suuruusluokkaa.

keijo.k

Kaupungin päättäjille on ilmeisesti aivan sama vaikka puolen miljoonaa veroja maksava yritys lähtee? Seurannaisvaikutuksista puhumattakaan!

Maailmankansalainen

Eläminen on helppoa:

1) ota kartta
2) etsi koordenaatteja, joissa apaut 1 neliökilometrin alueella kauppa, kouluja, urheilupuisto, apteekki jne. peruspalvelut. Julkinen liikenne löydyttävä sekä sairaala juoksuetäisyydeltä.
3) Yritä hankkia kämppä tällaisesta sijainnista (kaupungilla, maalla ei sinänsä väliä. Pieni skriinaus kuitenkin tarvitaan)
4) Muuta hankkimaasi sijaintiin
5) ota iisisti
6) Vaihda sijaintia jos ylläoleva palvelutarjonta sijainnissasi muuttuu

kaksioon muuttava

Tämä toimenpide on pakko tehdä koska esim. asvalttitien varrella asuva iäkäs pariskunta ei saanut kotiapua, koska asuivat liaan kaukana hyväkuntoisessa omakotitalossaan. Ei ihme että torin läheisyys näkyy asuntojen hinnoissa.

Samaan kouluun

Pulinat pois ja kaikki samaan kouluun.

Ex virkamies

On vaikea ymmärtää, miksi vanhan Perttelin alueella 10 km säteellä toisistaan on neljä alakoulua. Tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä kaikki oppilaat mahtuisivat varmaan kahteen kouluun. Jos Hiiden koulu päätettäisiin lopettaa ja sijoittaa oppilaat Kaivolan ja Inkereen kouluihin, kuljetusaika pitenisi kymmenen minuuttia suuntaansa. Tämä ei liene kohtuutonta kenenkään kohdalla.

Koulujen välimatkat (ajoaika)
Hiisi – Kaivola 7 km
Hiisi – Inkere 8 km (10 min)
Hiisi – Hähkänä 10 km

Lisäksi lapsia kuljetetaan muutenkin Perttelin alueelta Inkereelle pienryhmäopetukseen, joten kuljetusreitit ovat jo suurelta osalta olemassa, eivätkä kuljetuskustannukset tästä syystä suuresti nousisi nykyisestä.