Haagin tuomioistuimelta tulossa päätös Myanmarin rohingya-muslimeista – rauhannobelisti Suu Kyi puolustaa maansa toimia

0

Haagin kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antaa tänään odotetun välipäätöksen Myanmaria vastaan nostetussa kanteessa. Sen mukaan Myanmar on rikkonut rohingya-muslimien kohtelulla YK-sopimusta kansanmurhan estämisestä.
Länsiafrikkalaisen Gambian jättämässä kanteessa tuomioistuimelta perätään väliaikaisia toimia kansanmurhan jatkumisen estämiseksi ennen mahdollista lopullista päätöstä asiassa. Tuomioistuimen on myös päätettävä, ottaako se ylipäänsä Myanmarin tapausta varsinaiseen käsittelyyn.
Kanne on sikäli harvinainen, että siinä yksi valtio syyttää toista asiassa, jossa se ei itse ole suoraan osapuoli.
Gambia ajaa tuomioistuimessa Myanmar-asiaa 57-jäsenisen Islamilaisten maiden järjestön puolesta. Alustava suullinen käsittely asiassa järjestettiin joulukuussa. Tuolloin tuomioistuimeen saapui poikkeuksellisesti Myanmaria puolustamaan myös maan siviilihallinnon johtaja Aung San Suu Kyi.

Myös muita oikeusjuttuja on vireillä

Vuonna 2017 tuhansia rohingya-muslimeja kuoli ja yli 700 000 pakeni Myanmarin väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin.
ICJ:ssä puhunut Suu Kyi sanoi Myanmarin armeijan vastanneen satojen rohingya-asemiesten hyökkäykseen. Sotilaat saattoivat hänen mukaansa käyttää liiallista voimaa, mutta se ei todista, että aikomuksena olisi ollut muslimivähemmistön tuhoaminen.
Vuonna 1991 Nobelin rauhanpalkinnon saanut ja vuosia kotiarestissa ollut Suu Kyi oli aiemmin juhlittu demokratian puolustaja Myanmarin sotilasjunttaa vastaan. Hänen kansainvälinen maineensa on sittemmin ryvettynyt hänen ryhdyttyään puolustamaan asevoimien kovia otteita rohingya-vähemmistöä kohtaan buddhalaisenemmistöisessä maassa.
Myanmaria vastaan on vireillä oikeusjuttuja rohingya-muslimien kohtelusta myös kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä sekä Argentiinassa.

STT

Kuvat: