Halikon yritys- ja asuntoalueiden suunnitelmia sulatellaan jäästä

5
Halikonrinteen alue on kuvassa vasemmalla Vaskiontien varrella ja Tavolannummi tien oikealla puolella. Märyn uudet tontit sijaitsevat kuvan taka-alalla vasemmalla näkyvän metsän reunassa.

Pitkään suunniteltu Halikonrinteen liikealue alkaa vähitellen muuttua todeksi. Asemakaavaehdotus on valmis, ja sitä esitellään tällä viikolla yleisölle.

Halikonrinne sijaitsee moottoritien liittymässä Vaskiontien varrella, liikennemyymälän ja Design Hillin eteläpuolella. Alueelle tulee tusinan verran tontteja liikerakennuksille. Kaikille kaupungin omistamille maille ei aiota rakentaa. Alueen länsiosa pysyy peltomaana.

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa Vaskiontien varrelta. Aikataulu on väljä. Kaavaselostuksessa todetaan, että kysyntä määrittää, miten kaava toteutuu. Aluksi alueelle tehdään joka tapauksessa liittymä Vaskiontielle ja tien suuntainen Halikonrinteen pääkatu, Haavistontie.

Salon talousarviossa ja -suunnitelmassa Halikonrinteen kunnallistekniikkaan ja vesihuoltotöihin on varattu tänä ja ensi vuonna yhteensä miljoona euroa.

Ajatus yritysalueesta moottoritien ja Vaskiontien risteyksessä on vanha. Salon Seudun Sanomat kertoi kesällä 2007, että Halikon kunta suunnittelee sellaista.

Salon seudun kuntaliitos tehtiin 2009. Moottoritie valmistui koko osuudeltaan samana vuonna. Shellin liikennemyymälä Halikossa avattiin vuonna 2008 ja Design Hill vuonna 2009.

Salolaispoliitikot ovat koko kuntaliitoksen jälkeisen ajan vaatineet, että moottoritien liittymiä pitää hyödyntää.

Halikolla oli Vaskiontien liittymälle muitakin kuin yritysaluesuunnitelmia. Nekin ovat käytännössä olleet jäissä vuosikausia.

Tavolan ja Toijalan osayleiskaava alettiin tehdään keväällä 2006. Tarkoitus oli laajentaa kirkonkylän taajamaa pohjoiseen.

Kuntaliitoksen jälkeen aluetta laajennettiin. Alettiin laatia Isokylän–Toijalan–Tavolan osayleiskaavaa, joka kattaa moottoritien eteläpuolen Vaskiontieltä Somerontielle.

Tämän kaavan Salon kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2013.

Nyt suunnitelmia on nostettu sulamaan. Tavolan alueen toteuttaminen näkyy kaupungin budjetissa. Kunnallistekniikan suunnitteluun ja rakentamiseen varaudutaan vuosina 2020–2024 yhteensä noin kahdella miljoonalla eurolla.

Vaskiontien varrelle Jonintien pohjoispuolelle suunniteltua aluetta kutsutaan Tavolannummeksi.

– Yleiskaavassa alue on pientalovaltaista. Tänä vuonna aloitetaan asemakaavan teko, sanoo Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi .

Moottoritien pohjoispuolella on Märynummen taajama. Kun kaupungin päättäjät käsittelevät usean kyläkoulun sulkemista esittävää oppimisympäristöselvitystä, Märyyn aletaan rakentaa uutta koulua ja päiväkotia.

Tänä vuonna kylässä tulee myyntiin myös pitkälti toistakymmentä uutta omakotitonttia. Ne on kaavoitettu Halikon sairaalan eteläpuolelle.

Hankkeiden hidasta etenemistä selittävät kuntaliitos ja teollisuuden rakennemuutos eli Nokian ja sittemmin Microsoftin lähtö Salosta. Väkiluku on laskenut kovaa vauhtia, ja rakentaminen on vähentynyt. Viime vuonna Salossa myönnettiin 21 uutta rakennuslupaa.

– Kuntaliitoksessa kaikkien kuntien projektit pantiin samaan ämpäriin. Ennen kuin niitä ehdittiin nostaa esille, alkoi Nokian alasajo. Vasta pari vuotta sitten päästiin takaisin ämpärin äärelle, kuvailee Mannervesi.

Salon maankäyttösuunnitelman perusidea on sama kuin oli Halikolla.

– Pitkän tähtäimen suunnitelman mukaan taajama kasvaa moottoritien suuntaan hallitusti niin, että muodostuu yhtenäinen taajama-alue.

Halikonrinteen asemakaavaehdotus on nähtävillä Halikon virastotalolla 3. helmikuuta asti.

Halikonrinteen ja Kirjolankadun–Hakastaronkadun kaavoja esitellään Salon kaupungintalolla ensi keskiviikkona klo 16–18. Vapaamuotoinen tilaisuudessa voi tutustuja kaavojen aineistoihin ja keskustella niiden laatijoiden kanssa.

Kaava-aineistot löytyvät myös Salon kaupungin verkkosivuilta.

 

Halikonrinnettä suunniteltu pitkällä sihdillä

Halikon keskustan uuden osayleiskaavaesityksen mukaan kirkonkylä, Märynummi ja Asemanseutu kasvavat entistä enemmän yhteen. (SSS 29.2.2000)

Vaskiontien itäpuolen kaavoitusta pientaloille kiirehditään Halikossa. (SSS 4.8.2006)

Halikon kunta suunnittelee uutta yritysaluetta Tavolaan moottoritien ja Vaskiontien liittymän lähelle. (SSS 29.6.2007)

Halikonrinne hakee rooliaan. Moottoritien vieressä olevan yritysalueen markkinointi ja ideointi tehostuu. (SSS 29.10.2014)

Asukkaita houkutellaan uusilla tonteilla. Sellaisia on luvassa muun muassa Halikon Tavolaan lähelle moottoritietä. Kaupunki aikoo kaavoittaa alueen ensi vuonna, ja kunnallistekniikan rakentaminen alkaa 2016. (SSS 14.11.2014)

Halikonrinteen kaavoitus alkamassa. (SSS 25.4.2017)

Somerontien ja Märynummen moottoritieliittymien lähelle Salo aikoo kaavoittaa uutta asutusta ja yritystontteja sekä moottoritien suuntaisen yhdystien Isokylästä Tavolaan.(SSS 26.1.2018)

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
desibeli
3 vuotta sitten

Onko alueelle tehty melumittaukset, että se on sitten elinkelpoinen, eikä tule sanomista jälkikäteen. Kuvassa taustalla näkyvät ne kuuluisat tuulimyllyt, jyrisevätkö ne suunnitellulle alueelle?

Junailija
3 vuotta sitten
Reply to  desibeli

Suunnitelmat olivat jäissä niin kauan, kunnes selvisi, ettei Tunnin juna paahda Salosta suoraa linjaa Turkuun, vaan seuraa pääosin tuplaraiteena nykyistä vanhaa ratalinjausta.

Jos nyt koko Tunnin junalle ylipäänsä löytyy hallitukselta rahaa, ja äsken mainittu oli muutenkin vain omaa spekulaatiotani.

Ajallinen yhteys kaksoisraidesuunnitelman ja moottoritien risteyksen jäistä sulattamisen kanssa kuitenkin täsmää paremmin kuin hyvin.

Hartsa
3 vuotta sitten
Reply to  desibeli

Saattaa lapojen huminaa kuulua tuohon, jos ei tuule, joka peittää lapojen äänet ja kukaan ei aja autolla moottoritiellä, joka myös peittää myllyjen äänet.

Märyn ex-asukki
3 vuotta sitten

Kyllä ne myllyt luultavasti kuuluu sinne uusille tonttipaikoille, siinä on sellainen melutunneli: moottoritie, myllyt ja Vaskiontie. Siinä Vaskiontiellä, kun rekat vaihtaa pienemmälle, melu on ihan kiva. En muutenkaan ymmärrä, kun hieno metsämiljöö raiskataan tonteiksi. Sitten sairaalan vanhat paritalot lahoavat vieressä, kun osaa niistä ei saa purkaa. Siis tuossa kuvassa on Tavolaa, ei Märyä. Ne Märyn tontit ovat paljon lähempänä myllyjä. Märyyn piti aikoinaan tehdä tontteja ihan eri paikkaan, mutta se projekti kosahti pikkuapolloihin. Mutta sitä ei taida kukaan muistaa. Onko kaikki paikat laitettava tonteiksi? Salosta muuttaa koko ajan porukkaa pois, tonttipaikkoja on tyhjillään vielä sen Satasella tontti-hankkeenkin jälkeen. Hajalassa on… Lue lisää »

Vihis
3 vuotta sitten

Entä jos joku haluaakin asua ennemmin Tavolassa tai Märyssä kuin Hajalassa? Kai sitä saa kaavoittaa?

Jokainen uusi asukas on tässä tilanteessa Salolle suuri voitto.