Hallintojohtaja Laura Niinimaa miettii jo muuttoa – Salo kuulostaa juuri sopivalta

2

Salon uusi hallintojohtaja Laura Niinimaa, 40, on tehnyt pääosan työurastaan pääkaupunkiseudulla.

Oikeustieteen maisteriksi Turusta vuonna 2006 valmistunut Niinimaa on kiertänyt Poliisin tekniikkakeskuksen, Tasavallan presidentin kanslian ja Helsingin kaupungin kautta sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevaksi virkamieheksi. Tällä hetkellä hän on ohjausosastolla, joka valmistelee uutta sote-kierrosta.

Aiemmin hän on kuulunut sivutoimenaan valtioneuvoston asettamaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan, joka on riippumaton oikeusturvaelin.

Luettelo suorastaan pakottaa kysymään: miksi haluat Saloon?

– Olen katsellut jo pidempään kunnallisen alan hallintosektorin paikkoja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Salo kuulostaa juuri sopivalta: keskikokoinen kaupunki, jossa voi odottaa mielenkiintoisia ja vaihtelevia työtehtäviä ja jossa voi oppia paljon, Niinimaa vastaa.

Helsinkiin Laura Niinimaa sanoo tulleensa aikanaan töiden perässä, koska vasta valmistuneen juristin oli helpointa saada töitä sieltä.

Poliisin tekniikkakeskus oli työyhteisönä pieni, mutta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto oli jo 15 000 ihmisen työpaikka.

Niinimaa johti ”Stadin sotessa” hallintopäällikkönä lakipalvelut-yksikköä, jossa työskenteli nimensä mukaisesti muun muassa juristeja.

– Helsingin kaupunki on valtavan iso talo, jossa erikoistuu helposti kapealle sektorille. Ei pääse olemaan niin monessa mukana kuin pienemmässä paikassa, hän vertaa.

Valkeakoskella syntyneelle ja pikkukaupungissa varttuneelle Niinimaalle ei ollut mikään ongelma muuttaa vuonna 2007 Kuusankoskelle, kun Poliisin tekniikkakeskus alueellistettiin.

Uuden työpaikan myötä hän pitää itsestään selvänä, että muuttaa Saloon. Mukana tulee perhe, johon kuuluvat juristimies ja lapsi.

– En uskalla sanoa aikataulua, mutta sitten, kun kaikki loksahtaa paikoilleen. Täytyy tutustua ensin asuntotarjontaan. Toivottavasti en joudu ajamaan täältä kovin pitkään, kerrostalossa Helsingin Vuosaaressa asuva Niinimaa sanoo.

Helsingissä joukkoliikenne toimii hienosti, mutta hänen työmatkansa vie silti ovelta ovelle 45 minuuttia.

– Odotan jo lyhyttä työmatkaa Salossa! Uskon, että siellä on Helsinkiin verrattuna vähemmän ruuhkia ja jonoja ja luonto lähellä. Pikkukaupungissa kaikki on helpompaa.

Juristin koulutus mahdollistaa monenlaisen uran. Laura Niinimaa sanoo katselleensa töitä nimenomaan kunnista. Myös kolmas sektori on kiinnostanut.

– Haluan olla hyvän puolella pahuutta vastaan, Niinimaa siteeraa poliisin miekkalogosta mieleen jäänyttä iskulausetta. Puolustusvoimien mainosteksti kelpaisi yhtä hyvin: ”tee työtä, jolla on tarkoitus”.

– Paljon puhutaan turhasta hallinnosta, mutta minun mielestäni hallinto on mahdollistaja. Sen pitää olla kevyt, mutta sitä on pakko olla. Sen ansiosta kuntalainen saa haluamansa asiakirjat kirjaamosta, ja ilman hallintoa esimerkiksi kaupungin palkat jäävät maksamatta ja laskut jäävät maksamatta, hän perustelee.

Salossa hallintojohtaja tekee usein pitkää päivää, sillä hän toimii esimerkiksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksissa pöytäkirjanpitäjänä.

Laura Niinimaa sanoo, ettei päivien venyminen ole hänelle mikään ongelma. Juristiperheessä on aika tavallista, että työt seuraavat välillä kotiin asti.

– Kokoukset ovat onneksi tiedossa hyvissä ajoin. Se helpottaa suunnittelua, hän sanoo.

Niinimaa myöntää, ettei vielä tiedä, mitä kaikkea työ Salossa pitää sisällään. Hän uskoo kuitenkin oppivansa talon tavat nopeasti, sillä julkisala on melko samankaltaista paikasta riippumatta.

Laura Niinimaan edeltäjä Irma Nieminen teki Salossa töitä yli 30 vuotta. Uusi hallintojohtaja ei lupaa yhtä pitkää uraa, koska työvuodet loppuvat kesken.

Toisaalta hän ei ole tullut Salon ponnistaakseen parin vuoden päästä uudelle vihreämmälle oksalle.

– Ei minulla ole mitään ponnahduslauta-ajatuksia.

Allan

Hienoa, että aikoo muuttaa Saloon.

Toivottavasti hän ei kuitenkaan opi niitä Salon huonoja toimintatapoja nopeasti.

Salossa liian usein joudutaan valittamaan toiminnasta valvoville viranomaisille.

Uuden hallintojohtajan tausta huomioon ottaen on kuntalaisilla oikeus odottaa, että hallintoa johdetaan niin ryhdikkäästi, että valituksista valvoville viranomaisille päästään eroon lopullisesti.

Tervetuloa!

Hienoa. Muuttopäätös Saloon on kannustava esimerkki kaikille johtaville virkamiehille, jotka käyvät Salossa ja sen naapurikunnissa töissä mm. Turusta käsin.

Jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa, ja tehdyt valinnat osoittavat aitoa omistautumista asuinympäristön hyväksi.