Ilmastonmuutos näkyi Davosissa

0
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuunteli presidentti Donald Trumpin puhetta Davosin talousfoorumissa.

Huoli ilmastonmuutoksesta näkyi vahvasti Davosin maailman talousfoorumissa. Ilmastokysymykset nousivat keskiöön heti tapahtuman avauspäivänä tiistaina.
Yksimielisyys on kuitenkin vielä kaukana. Siitä saatiin tuntumaa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapansa mukaan vähätteli koko ilmastokriisiä.

Talousfoorumi kokoaa Sveitsin Davosiin liike-elämän, hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajat keskustelemaan muun muassa taloudesta, ilmastonmuutoksesta ja hyvinvoinnista.
Ääneen pääsi myös ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Hän sanoi paneelikeskustelussa, että maiden hallitukset eivät ole tehneet oikeastaan mitään torjuakseen ilmastonmuutosta.
Thunberg sanoi, että hän saa kyllä äänensä kuuluville, mutta epäili, johtaako se mihinkään. Thunberg vaati tekoja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Toimenpiteisiin tarttumista haittaa, että vahvaa yksimielisyyttä ilmastonmuutoksesta ja sen vaatimista toimista maailman johtajilla ei ainakaan vielä ole. Presidentti Donald Trump vahvisti näkemyserot omassa puheenvuorossaan.
Trump vaati, että ikuiset tuomiopäivän profeetat ja heidän maailmanlopun ennusteensa pitää torjua. Yleisön joukossa presidentin sanomaa kuunteli myös Greta Thunberg.
Trump hehkutti puheessaan fossiilisia polttoaineita, markkinoiden vapauttamista ja Yhdysvaltain vahvaa talouskasvua.

Mikään yllätys Trumpin puhe ei ollut. Hän on aiemminkin vähätellyt ilmastonmuutosta ja sen torjumiseksi tarvittavia toimia.
Davosin henkeä arvioivat asiantuntijat kuitenkin katsovat, että ilmapiirissä ja suhtautumisessa on tapahtunut selvä muutos. Yhä useammat johtajat ja vaikuttajat ymmärtävät, että ilmastonmuutos on uhka talouskasvulle.
Jos arvio pitää paikkansa, se antaa uskoa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Toimenpiteitä tarvitaan, sillä talousfoorumin tuoreen raportin mukaan ilmastonmuutos iskee kovemmin ja nopeammin kuin osattiin odottaa.