J niin kuin Joukkue – kovia kokenut Vilpas oli enemmän kuin osiensa summa

0
Vesa Mäkäläinen todisti Tim Colemanin highlight-donkin lähietäisyydeltä. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen on viikon ajan hokenut eri medioille, ettei joukkue piiloudu Teemu Rannikon ja Juho Nenosen loukkaantumisten taakse, vaan jokainen jäljellä olevasta kahdeksikosta ottaa askeleen eteenpäin ja oman osansa kuormasta.

Vilpas totisesti otti askeleen ja kantoi kuorman keskiviikkona Salohallissa Lahti Basketballia vastaan.

Rannikkoa kapteenina seurannut Mikko Koivisto puikkelehti tutusti screenien takaa vapaaksi ja upotti neljä isoa. Monitoimityökalu Henri Kantonen teki taas kaikkea ja vähän päälle. Ainoa pelintekijä Aatu Kivimäki nousi virhevaikeuksien jälkeen takaisin rytmittämään peliä. Riku Laineestakin löytyi vielä yksi uusi vaihde, eikä hän suostu enää tönittäväksi.

Tim Coleman joutuu tuomaan palloa enemmän ylös, mutta maisema vilisee silti ja hän ehtii edelleen joka paikkaan. DJ Laster ei pelkää ottaa omia ratkaisuja heittokellon tikittäessä viimeisiä sekuntejaan. Chris Flemmings ei anna epäkiitollisen tilanteensa haitata, vaan pelasi siirtohuhujen velloessa yhden parhaista otteluistaan Vilppaan paidassa.

Päävalmentaja Ville Tuominen ja sentteri Jamuni McNeace ymmärtävät koko ajan paremmin toisiaan.

Ja sitten on vielä se iso poika.

Jamuni (lausutaan muuten ”hamuni”) McNeace, joka oli keskiviikkona kentän kunkku. McNeace kahmi 11 levypalloa, torjui neljä kertaa ja antoi peräti kuusi koriin johtanutta syöttöä. McNeace merkkautti 31 minuutin peliajalla plusmiinuslukeman +30.

– Jamuni on ihan törkeän hyvä just nyt. Hän ymmärtää sen, että vaikka häntä tuplataan, hänen ei tarvitse pakottaa mistään, Laine ihaili.

224 sentin sylivälillä varustettu McNeace pakottaakin muita.

– Kun Jamuni on parhaimmillaan ja pelissä sisällä, hän muuttaa vastustajan hyökkäämistä todella paljon. Hän syö tilaa, imee puolustajia itseensä ja näkee tuplauksen yli, eikä hänen tarvitse kikkailla, Tuominen kehui.

Hermokontrolliaan parantaneen sankarin illan huippuhetki oli kuitenkin toisaalla.

– Tim sai donkattua. Oli hienoa nähdä Tim ilmassa, McNeace velmuili.

– Tiedän. Olin siinä vieressä, Colemanin donkin lähietäisyydeltä todistanut Lahden Vesa Mäkäläinen huomautti.

McNeace oli suurin syyllinen kotivoiton lisäksi siihen, että Vilpas voitti korin alta tehdyt pisteet peräti 52–28.

Vilppaan kahdeksikosta jokainen heitti vähintään seitsemän pistettä, eikä kukaan 22 pistettä enempää. Joukkue oli todellakin trendikkään holistisen määritelmän mukaan enemmän kuin osiensa summa.

– Energiaan on vastattava energialla. Jos oma energia on Vilpasta vastaan tuollainen, niin ottelua ei voi voittaa, Lahden päävalmentaja Petri Velling myönsi.

– Olosuhteisiin nähden henki ja tekemisen meininki ovat todella hyvällä tasolla, Tuominen kiitti.

Vilpas riisti yhdeksän kertaa kolmella ensimmäisellä neljänneksellä ja pakotti Lahden yhteensä 17 menetykseen. Lahtea ei pelastanut edes se, että joukkue heitti kolmoset kovalla 48 prosentin tarkkuudella, Vilppaan prosentti kun nousi myös 46:een.

Normaalia väljempi Salohalli (1 077 katsojaa) todistikin korkeaoktaanisen ja viihdyttävän ottelun.

– Löydämme koko ajan enemmän palasia. Mistä paikoista saamme heittoja ja mitä settejä juostaan. Esimerkiksi nyt saimme Mikolle ihan erilaisesti heittoja, Laine huomautti.

– Olemme oppineet pelaamaan ilman Teemun dominoivaa palloscreenikorista. Ja kun jokainen pääsee pelaamaan paljon, pääsee myös flow-tilaan helpommin.

Ongelmana on kuitenkin edelleen se, että Vilpas tarvitsee (terveyden lisäksi) jokaiselta pelaajalta hyvän suorituksen joka ilta. Vaihtopenkillä kun ei ole kuin kolme miestä kerrallaan.

– Kukaan ei voi enää piiloutua, eikä tänään kukaan piiloutunut. Mun mielestä tämä oli kivaa korista, Laine myhäili huuli turvoksissa.

DJ Laster jatkoi vahvaa hyökkäyspeliä, vaikka levypalloja tarttuikin tutusti vain neljä kappaletta.

Vilpas–Lahti Basketball 106–85 (26–24, 23–23, 33–21, 24–17)

Vilppaan pisteet/levypallot: Tim Coleman 22/6, Mikko Koivisto 16/0, DJ Laster 15/4, Chris Flemmings 14/4, Henri Kantonen 13/5, Aatu Kivimäki 10/0, Jamuni McNeace 9/11/6 syöttöä/4 torjuntaa, Riku Laine 7/2.
Lahti: Courtney Stockard 22/7, Devante Wallace 15/1, Vesa Mäkäläinen 13/4, Tuomas Hirvonen 12/2, Logan McLane 9/4, Taylor Johns 8/5, Arttu Saarijärvi 6/0.

Levypallot: 34–30
Syötöt: 18–16
Menetykset: 10–17
Heittoprosentit:
1p: 80–71
2p: 68–51
3p: 46–48

OHO!

Vilppaan kahden pisteen heittoprosentti on selvästi liigan paras: eilisen jälkeen 59,4.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Karolina Andersson, Kalle Siivonen.
Yleisöä: 1 077.

Vilppaan seuraava ottelu: lauantaina 18.1. Vilpas–KTP Salohallissa kello 17.

Kohta on jotain uutisoitavaa

Kuten kuluneen viikon aikana on kyllästymiseen asti hoettu, Vilppaan on tehtävä pelaajavaihto(ja), huolimatta eilisestä huippuesityksestä.

Vilppaalla on edelleen valtava tarve pallolliselle pelaajalle, sillä eilen aikaisessa vaiheessa virhevaikeuksiin joutunut Aatu Kivimäki on joukkueen ainoa puhdas pelintekijä.

Kivimäen ollessa vaihtopenkillä Henri Kantonen kantaa pelintekovastuun, joka ei ole hänen ominta alaansa.

– Managerilla (Antero Jokinen) on ollut kaikki linjat kuumina. Hän saa keskimäärin 1 800 whatsappviestiä päivässä, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen vitsaili.

– Ehkä tässä jossain vaiheessa tulee jotain uutisoitavaakin, hän vihjasi.

”Jossain vaiheessa” tarkoittanee lähipäiviä ja ”uutisoitavaakin” uutta takamiestä.

Vilppaan Chris Flemmings upotti 14 pistettä.