Kevään kirjakattauksessa mukana runsaasti jatko-osia – Mikko Vienoselta julki esikoisromaani Paskahousu

0
Paskahousu on Salosta kotoisin olevan Mikko Vienosen esikoisromaani. Kuva: SSS/Asko Lehtonen

Vakava kasvukertomus, joka naurattaa sivu toisensa jälkeen.

Näin kuvailee kustantaja Teos kevään katalogissaan salolaislähtöisen Mikko Vienosen esikoisromaania Paskahousu. Paskahousu kertoo pikkukaupungin kasvatista, joka haluaisi päästä mukaan kotikaupunkinsa kulttuuriravintolan taiteilijapöytään. Eväitä elämään kertojahahmo lähtee hakemaan opinnoista Tampereelta, josta löytyy myös rakkaus.

Aiemmin Vienonen on julkaissut tietokirjoja, mutta fiktion saralla Paskahousu on hänen ensimmäisensä. Apu-lehden toimituspäällikkönä työskentelevä Vienonen on kirjoittanut yhdessä Juha Niemen kanssa kirjan Yeah! Yeah! Tässä tulemme! Beatles Suomessa (Teos 2017) ja Timo Lähteenmäen kanssa kirjan Koit ny rauhottu (Teos 2009), joka kuvasi, miten popvallankumous saapui maailmalta Saloon.

Salolaislähtöinen toimittaja Annina Vainio on perehtynyt 25–34-vuotiaiden sukupolveen yhdessä toimittaja Tuija Sorjasen kanssa. Tietokirja Millenniaalit – Uuden vuosituhannen tekijät (Into Kustannus) perustuu millenniaalien haastatteluihin, tilastotietoihin ja Koneen Säätiön rahoittamaan Tampereen yliopiston Jako kahteen? -hankkeen tutkimustyöhön.

Millenniaaleja edustavat haastatteluissa muun muassa eduskunnan nuorin kansanedustaja vihreiden Iiris Suomela, palkittu runoilija Susinukke Kosola, koreografi Sonya Lindfors ja perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

– Aihe kiinnostaa meitä kirjoittajia omakohtaisesti, sillä olemme itsekin millenniaaleja. Käsittelemme kirjassa muun muassa ilmastonmuutosta, työelämän epävarmuutta ja nuorten aikuisten uupumista, sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvokysymyksiä, Vainio kertoo.

Salon Seudun Sanomien entisiin kesätoimittajiin kuuluu kirjailija Petri Tamminen. Tammisen ja hänen poikansa, viime vuoden esikoiskirjailija Antti Röngän kirjeenvaihdosta on koottu teos Silloin tällöin onnellinen (Gummerus).

Samoin SSS:ssä on uransa alkuvaiheessa työskennellyt Lähiömutsi-blogistaan tunnettu Hanne Valtari. Valtari ja Satu Rämö julkaisevat työelämäneuvoja sisältävän Unelmaduunarin tilipäivä -kirjan (WSOY).

Salolainen tiedetoimittaja Ulla Järvi on kirjoittanut muun muassa rokotuskriittisyyttä käsittelevän artikkelin tietokirjaan Viheliäs tiede — ja muita vaikeita uutisia (Vastapaino), jonka ovat toimittaneet Mari Heikkilä ja Tuukka Tammi.

Somerolaisnen kuvataiteilija Keanne van de Kreeke on kuvittanut lastenkirjan Muistoroiston jäljillä (Myllylahti). Veera Vähämaan tarinassa Mursu-vaarin ystävän Allin muistolipas katoaa.

Esikoiskirjansa julkaisevat kaksi elokuvaohjaajana tunnettua tekijää, Saara Cantell ja Johanna Vuoksenmaa. Vuoksenmaan Pimeät tunnit (Otava) on kustantajan ennakkotietojen mukaan perheromaani asioista, joista puhutaan vain pimeässä. Cantellin Keskenjääneet hetket (Tammi) miettii, onko elämä valintojen vai sattuman summa.

Muihin kevään esikoiskirjailijoihin kuuluu muun muassa Turun terrori-iskua tutkimassa ollut ylikonstaapeli Niko Rantsi, jonka Sinun puolestasi vuodatettu (Tammi) paneutuu murhatutkintaan.

Aiemmista Finlandia-palkituista uutta tuotantoa julkaisevat muun muassa Johanna Sinisalo ja Hannu Väisänen. Väisäsen Märkä turbaani (Otava) kertoo pariisilaisen tornitalon asukkaista, Sinisalon Vieraat (Karisto) edustaa perheeseen keskittyvää kauhukirjallisuutta.

Myyntilistojen kärkinimistä uusia kirjoja on tulossa muun muassa Eppu Nuotiolta, Minna Lindgreniltä, Enni Mustoselta ja Pirjo Tuomiselta. Lindgrenin satiirinen katse suuntautuu koulumaailmaan romaanissa Aina on Toivoa.

Tutuista kirjoittajista moni palaa jatkamaan lukijoille jo tuttujen hahmojen kertomuksia. Nuotio jatkaa Ellen Lähde -dekkarisarjaansa kirjalla Elämänlanka (Otava), ja Enni Mustosen Pukija (Otava) on jatkoa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjalle. Tuominen puolestaan on kirjoittanut Opettajatar-romaanille itsenäisen jatko-osan Vallasrouva (Tammi).

Hannu Salama jatkaa kirjallisen alter egonsa Harri Salmisen tarinaa Läheltä pitäen, kaukaa käyden -kirjassaan (Otava). Tuomas Vimman Koodinimi Taïga (Gummerus) jatkaa Vasen ranta -kirjan päähenkilön tarinaa.

Elämäkerroissa ja muistelmissa hiljattain päättyneeseen miniterin pestiinsä palaa Jari Lindström. Eduskunnasta pudonnut entinen työministeri kertoo Syvään päähän -kirjassaan (WSOY), millaista oli nousta työttömyyskortistosta valtakunnan politiikan huipulle ja palata takaisin työn hakuun.

Kirsti Paakkasen tiestä Saarijärveltä Nizzaan ja Marimekon johtajaksi kertoo toimittaja Ulla-Maija Paavilaisen Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina (Otava).

Muistelijoista ääneen pääsee myös vuonna 2006 kuollut Juice Leskinen. Kaj Lipposen, Harri Tuomisen ja Waldemar Walleniuksen toimittama Juice puhuu – Kootut muistelmat (Into Kustannus) perustuu nelikymppisen Juicen pitkään haastatteluun, jonka tekivät radio-ohjelmaa varten toimittajat Tuominen ja Wallenius 1990-luvun alkupuolella. Kirja perustuu leikkaamattomiin, alkuperäisiin haastattelunauhoihin.

Käännöskirjoissa Napoli-sarjastaan tunnetulta Elena Ferranteltä ilmestyy Tyttären varjo (WSOY), joka on julkaistu alkuperäiskielellä italiaksi jo vuonna 2006. Elizabeth Stroutin Olive Kitteridge (Tammi) ilmestyi alun perin vuonna 2008, jolloin se sai Pulitzer-palkinnon. Kirja poiki samannimisen televisiosarjan, joka esitettiin muutama vuosi sitten Ylellä.

Kauhukirjallisuuden kuninkaalta Stephen Kingiltä tulee markkinoille kaksi kirjaa, Laitos ja Keveys (Tammi). Laitos on jännitysviihdettä laitokseen suljetuista lapsista, joilla on yliluonnollisia kykyjä, Keveydessä puolestaan palataan Kingin lukuisista aiemmista kirjoista tuttuun Castle Rockin kaupunkiin.

Salman Rushdien Kultainen talo (WSOY) kertoo kustantajan mukaan vaihtoehtoisen totuuden amerikkalaisesta unelmasta. Keväällä julkaistaan myös uusintapainokset Rushdien aiemmista menestysteoksista Saatanalliset säkeet ja Keskiyön lapset.

Viitisentoista vuotta sitten myyntimenestykseksi ja suosituksi elokuvaksi päätynyt P.S. Rakastan sinua saa jatkoa. Cecelia Ahernin uutuus on nimeltään Loppusanat (Gummerus).