Kirjat ja sarjikset ovat siirtyneet antikvariaatissa paraatipaikoilta takahuoneeseen

0
Nykypäivän antikvariaatissa pääosissa ovat pelit, elokuvat ja musiikki. Mika Kankare on pitänyt liikettään jo 36 vuotta.

Sarjakuvat, kirjat ja LP-levyt olivat kovaa valuuttaa, kun Mika Kankare aloitti antikvariaatin pitämisen Salossa vuonna 1984.

Pikkupojasta asti innokkaasti lukenut nuorimies teki harrastuksestaan tavallaan työn, kun ryhtyi divarinpitäjäksi.

36 vuotta myöhemmin hän pyörittää edelleen antikvariaattia, mutta nyt sitä kutsutaan pelikaupaksi, ja näyteikkunasta näkyy pelejä, elokuvia ja cd-levyjä.

– Sen takia olen varmasti edelleen Salon seudulla, että olen muuttanut myyntivalikoimaa enkä ole jäänyt kiinni kirjoihin, Kankare miettii.

1980-luvulla ihmiset keräilivät vielä kirjoja, sarjakuvia ja lehtiä. Hyllyihin haluttiin klassikkoja, Väinö Linnaa ja Mika Waltaria.

– Kirjoista haettiin varsinkin ensipainoksia. Harvinaisen kirjan hinta saattoi olla 100–150 markkaa, kun tavallinen maksoi parikymppiä, Kankare vertaa.

Autoissa soivat radion lisäksi c-kasetit ja kodeissa LP-levyt. Elokuvia opeteltiin katsomaan vhs-videokaseteilta. Ensimmäisiä tietokonepelejä alkoi tulla markkinoille.

– 1990-luvun taitteessa konsolipelit alkoivat yleistyä. Vhs-elokuvat vaihtuivat dvd-levyihin, ja tietokoneet kehittyivät. Erilaisia pelikoneita oli paljon, ja kirjojen ja sarjakuvien suosio laski.

2000-luvulla elokuvien katselu siirtyi blu-ray-levyjen kautta suoratoistopalveluihin. Nykyisin leffoja katsotaan Netflixin tapaisten palveluiden kautta suoraan kotisohvalta. Musiikkia kuunnellaan perinteisten levyjen sijasta suoratoistona.

Kirja pitää edelleen pintansa: Mika Kankareella on kymmeniä hyllymetrejä kirjoja ja sarjakuvia.

Tekninen kehitys on tappanut perinteisiä liikkeitä. Esimerkiksi videovuokraamot ovat käyneet vähiin. Myös antikvariaatit harvenevat. Niiden toimintaa korvaavat osaltaan kirpputorit, joita Salossakin runsaasti.

– Täällä Anttilan loppu oli iso muutos. Se virkisti myyntiä meillä. Samoin leffavuokraamon lopettaminen on tuonut hetkellistä parannusta myyntiin, Mika Kankare sanoo.

Antikvariaatille löytyy edelleen kysyntää. Kirjoja ja sarjakuvia Kankareelta löytyy kymmeniä hyllymetrejä, mutta aika monelle kirjojen myyjälle hän joutuu sanomaan nykyisin ”ei kiitos”.

– Uudehkot kirjat ja elämänkerrat esimerkiksi risaista elämää viettäneistä julkkiksista ja bändeistä kiinnostavat aina, ja ne myydään usein nopeasti pois.

Paraatipaikalla nykypäivän antikvariaatissa komeilevat pelit, elokuvat ja musiikki. Ne ovat myös liikkeen päätuotteita.

– Keräilijöitä on edelleen, nykypäivänäkin. He hankkivat musiikkia, elokuvia ja vanhoja keräilypelejä.

LP-levy on ehtinyt kolmessa vuosikymmenessä kuolla ja herätä uudelleen henkiin. Nykyisin vinyyliä arvostetaan taas.

Verkkomyyntiin Mika Kankare ei ole lähtenyt mukaan ollenkaan. Hänen mielestään ostettavaa tavaraa on helpompi arvioida paikan päällä, ja kiinnostava tavara käy kaupaksi myös hyllystä.

– Salolaiset ovat olleet aktiivisia asiakkaita, siitä pitää olla kiitollinen. Ja joka viikko tulee joku, joka löytää liikkeen ensimmäistä kertaa.

Kankare sanoo viihtyvänsä työssään. Mies myöntää miettineensä välillä, että maailmassa olisi paljon muutakin mielenkiintoista, jota voisi kokeilla. Lopettamisaikeita hänellä ei kuitenkaan ole.

– Tätä miettii joskus hiljaisina aikoina keväällä. Sitten tulevat syksy ja joulu, ja myynti vilkastuu taas.