Kuka väistää Retailin Parkin parkkipaikalla?

11
Väylä, joka halkoo Retail Parkin parkkipaikkaa, on tasa-arvoinen ruutujen välistä tulevien väylien kanssa.

Halikon Retail Parkin parkkialueen väistämissäännöistä on kiistelty jo tovi Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalla.

Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että parkkialuetta halkovan läpikulkuväylän kulkijat ovat etuajo-oikeutettuja ja osa sitä mieltä, että parkkialueen sisällä vasemmalta tuleva väistää.

Mitä sanoo asiasta poliisi?

Läpikulkuväylän molemmissa päissä on liikennemerkki, joka kertoo alueen olevan parkkipaikka.

Ylikonstaapeli Mika Virolainen Lounais-Suomen poliisilaitokselta ottaa tehtävän vastaan.

Hän turvautuu tulkinnassaan yksinkertaiseen asiaan: liikennemerkkiin. Retail Parkin pysäköintialuetta halkovan väylän molemmissa päissä on pysäköintialueen liikennemerkki.

– Eli sinne ajettaessa tullaan pysäköintialueelle, sanoo Virolainen.

Puuilon takapihalta tulevan huoltotien risteyksessä on kolmio, mutta muita väistämissääntöihin liittyviä merkkejä ei ole. Läpikulkuväylä on toki leveä ja saattaa tuntua etuajo-oikeutetulta tieltä, mutta Virolainen neuvoo unohtamaan tuntuman.

– Parkkialueen läpikulkuväylä on samanarvoinen kuin ruutujen välistä tulevat väylät.

Vasemmalta tuleva siis väistää.

Tämä ei tarkoita, että oikealta tulevalla olisi oikeus ylemmyydentunnossaan rysäyttää kanssa-autoilijan kylkeen.

– Risteystä lähestyttäessä kaikkien on noudatettava varovaisuutta. Pitää myös huomioida se, että toinen saattaa tehdä väärän ratkaisun, sanoo Virolainen.

Lakikin velvoittaa tähän. Jos tilanne on esimerkiksi liikenneväylien leveyksien vuoksi epäselvä, kuljettajan on varauduttava toisen tienkäyttäjän ennakoimattomaan käyttäytymiseen.

Tilastojen perusteella parkkipaikat ovat hyvin riskialttiita paikkoja: valtakunnallisesti liikennevakuutuksista korvattavista vahingoista lähes joka toinen maksetaan pysäköintialueella sattuneista vahingoista. Usein kyse on peruutustilanteesta.

Retail Parkin parkkialue ei ole ylikonstaapeli Virolaisen kokemuksen mukaan erityisen riskialtis, eikä poliisi joudu yhtenään setvimään kolareita siellä.

– Se on suhteellisen tilava kävijämäärään nähden.

Jotta vahingoilta vältyttäisiin vastakin, Virolainen antaa vinkin:

– Kannattaa peruuttaa parkkiruutuun. Silloin pääsee lähtemään etuperin, mikä on turvallisempaa myös parkkialueen jalankulkijoille.

11
Jätä kommentti

7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Prisman pihalla myös

Voisitte opettaa myös Prismassa kävijöitä, että mikä tarkoittaa valkoinen nuoli sinisellä pohjalla. Siellä kun ei noudateta että miten päin kuuluisi ajaa ajoväylillä. Muutenkin tuntuu myös unohtuvan tuo että vasemmalta tulija väistää.

Vinkki

Hyvä paikka jos pitää vanha auto saada lunastukseen.

kävele saat liikunta

Ajan Aina kun vain mahdollista mahdollisimman kauas parkkipaikkojen laitamille ja kävelen sekä niin etten joudu peruuttelemaan missään.Valitsen myös aina ne laitamien paikat jotka ovat päätypaikkoja jotta olisi mahdollisimman pieni riski siihen että joku kolhisi omaa autoa.
Kävelemään pystyy kun on terve keski-ikäinen eri juttu sairaat.

Varovainen

Vaikka olen tarkistanut asian liikkenneturvasta, niin olin väärässä. Liikenneturva: ”Muutama selkeä perussääntö on kuitenkin voimassa: Kuljettajan on aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle pysäköintipaikalta.” Tarkistin Salon kaupunkikartasta, että Prismantien nimellä kulkeva tie kulkee kartassa katkeamattomana Retail Parkin parkkialueen läpi. Tulkitsin, että Retail Parkin parkkialueelta tullaan kyseiselle tielle. Parkkipaikka-liikennemerkin tulkitsin niin, että se näyttää, että Prismantien molemmilla puolilla on parkkialueet. Esimerkiksi keskikaupungilla, vaikkapa Turuntien varrella on melko samanlaisia liikennemerkkejä, ylinnä iso P ja alla lisäkilpi, joka näyttää tien tai kadun reunassa olevat parkkipaikat. Eivät ne kuitenkaan muuta katua parkkipaikaksi. Aika sekavaa on, siksi väistän aina tulen mistä suunnasta… Lue lisää »

Urpo

Tuo kadun muuttaminen liikennemerkillä parkkipaikaksi on aiheellinen huomio. Selvää on se, että ratkaisu on epäonnistunut. Epäselvää on se, pitäisikö poliisin näkemys parkkipaikasta ja väistämisvelvollisuudesta myös oikeudessa.

Vaikka koko alue Prisman puoli mukaanlukien ei suunnittelun osalta olekaan onnistunut, mitään ongelmia ei minulla siellä ole ollut liikkua eli mitään isompaa remonttia tuskin on perusteltua alkaa tehdä. Vain kevyen liikenteen ylityspaikka Terran päähän vanhalle ykköstielle olisi tarpeen. Samalla parkkipaikkaa reunustava ”pyörätie”, joka ei johda mihinkään, olisi tarpeen miettiä uusiksi. Myös epämääräiset heinittyneet joutomaat voisi metsittää puistomaisiksi alueiksi.

M H

Kysymys on hullusti aseteltu. Oikea kysymys olisi miksi tehdään tällaisia epäselviä ratkaisuja. Kyllä kyseisen parkkialueen läpi kulkeva tie on niin helposti tulkittavissa tieksi jonka molemmin puolin on parkkialueet niin miksi sitä ei liikennemerkein merkitä sellaiseksi. Kärkikolmiot joka liittymään josta tielle tullaan ja ko parkkialueen sisällä normaalit väistämissäännöt: vasemmalta tuleva väistää. Kyllä turvallisuus lähtee myös siitä miten tiet rakennetaan. Ei se niin vaikeaa ole!

MDI

Etenkin Prisman parkkipaikka on varmaan päiväkodissa suunniteltu, jälki on kuin olisi saatu ensimmäistä kertaa viivotin ja harppi käteen.

Sama koskee tätä läpi kulkevaa Prismantietä, oli vissiin muutama sata metriä ylimääräistä asvalttia, joka piti kuluttaa mutkittelemaan sinne tänne.

Pertti

Aivan samaa mieltä. On vissiin tehty päätökset itse eikä ole kysytty konsultilta.

The Konsultti

Sori, kaupunki tilasi tuolloin oppimisympäristöselvityksen. Oli parempi pesti.

Keijo K.

Onko liian kallis investointi, jos asennetaan muutama kolmio ja poistetaan ne parkkialueen merkit? Nykyinen käytäntö muuttuisi oikeaksi ja lailliseksi?

Onko kiinteistön omistajan vai kaupungin asia?

Oikeassa tai väärässä

Koitan varoa kaikkia ja kaikkea, kun ajan pysäköintialueilla. Vaikka itse olisin oikeassa, se ei paljon kolaritilanteessa lohduta, jos saa ikuisen vamman tai säryn riesakseen loppuiäksi.

Sitä on oppinut sattumien kautta ymmärtämään ja tajuamaan, mitä kipu voi pahimmillaan olla ja on.