Kulttuurityölle uusi palkinto

0
Maaliskuun kulttuurigaalassa palkitaan Salon seppä. Seppä Laurin patsas on vuodelta 1963.

Salon kulttuurikumppanit on toiminut vuoden päivät. Tammikuussa 2019 alkaneen yhdistysten ja kaupungin suunnitelmallisen yhteistyön tavoite on vahvistaa Salon kulttuuritoimintaa ja kulttuurin resursseja.
Kulttuurikumppanit tukee kulttuuriyhdistysten ja eri taidemuotojen kehittämistä sekä ylläpitää kiinnostusta kulttuurin harrastamiseen.

Toiselle vuodelle kulttuurikumppanit lähtee juhlavasti profiiliaan nostaen. Maaliskuussa järjestetään kulttuurigaala, jossa jaetaan Salon seppä -palkinto kulttuuriyhdistysten tekemien ehdotusten pohjalta.
Kulttuurin saavutuksia on mahdoton mitata vaa´alla tai kellolla, mutta siitä huolimatta Suomessakin jaetaan lukemattomia eri alojen kulttuuri- ja taidepalkintoja.
Mitalit, pokaalit ja kunniakirjat ovat hyviä tapoja nostaa esille tekijöitä ja tukijoita, ja juhlissa voidaan sekä puheilla että esityksillä muistuttaa, mikä arvo kulttuurilla ja taiteilla on yhteisössä.

Salossa on hyvin tilaa uudelle kulttuurialan palkinnolle. Kuntaliitoksen jälkeen kaupunki jakoi kulttuuristipendejä vuoteen 2014 saakka. Niistä luovuttiin, kun kulttuurin avustusrahoja vähennettiin.
Tänä vuonna Salo jakaa kulttuuriavustuksia 150 000 euroa. Viime vuodesta lähtien kaupungin palkkalistoilla on ollut kaksi kulttuurituottajaa.

Salon Seudun Sanomat on jakanut omaa kulttuuripalkintoaan vuodesta 2009. Viime joulukuussa se annettiin Somerolla asuvalle kirjailija Kaari Utriolle.
Kulttuurikumppanien puheenjohtaja, SaloJazzin Marko Heikura sai lehden palkinnon vuonna 2018. Hän totesi tuolloin, että kulttuuriväen on toimittava yhteistyössä ympäröivän yhteiskunnan kanssa ja että luova talous on merkittävä tekijä myös uusien työpaikkojen saamisessa.
Tähän ajatukseen sopii hyvin, että kulttuurigaalassa palkitaan Salon seppä. Länsirannassa seisovaksi patsaaksi ikuistettu 1600-luvulla elänyt Seppä Lauri on ensimmäinen nimeltä tunnettu salolainen. Seppä jos kuka toimi yhteistyössä ympäristön kanssa, ja luovuuttakin varmasti vaadittiin.