Lääkärit tekevät toisten töitä

0
Terveyskeskuslääkärien työajasta viidesosa kuluu muille ammattiryhmille kuuluvissa tehtävissä.

Terveyskeskuslääkärien työajasta viidesosa kuluu muille ammattiryhmille kuuluvissa tehtävissä, selviää Lääkäriliiton yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, THL:n ja Kuntatyönantajan kanssa tekemästä tutkimuksesta.
Tällaisia töitä ovat muun muassa vastaanottohuoneen varustelu, tilastointi ja potilasasioiden valmistelu. Näille kaikille löytyisi luonteva tekijä muista ammattiryhmistä.

Työnkuvien laajentuminen johtuu Lääkäriliiton mukaan siitä, että avustavaa henkilöstöä on vähennetty. Ilmiö on yleinen työelämässä. Monella alalla vanhoja työtehtäviä on paloiteltu ja paloja siirretty organisaatiossa sekä ylös että alas päin.
Ei ole pahitteeksi tuntea ja hallita töitä ohi oman tarkkaan rajatun toimenkuvan. Yleensä asiat sujuvat paremmin joustamalla kuin fakkiutumalla.

Kokonaan toinen kysymys on, kuinka paljon niin sanottujen väärien töiden tekemisestä on haittaa pääasialle. Lääkärien tapauksessa ei ole tarkoituksenmukaista, että viidestä työvuorosta neljä kuluu muiden ammattiryhmien töihin.
Terveyskeskuksissa tämä johtaa herkästi jonojen pitenemiseen, varsinkin siellä, missä lääkäreistä on muutenkin pulaa. Terveyskeskusten lääkäritilanne 2019 -tutkimuksen mukaan lääkärivaje oli viime vuonna hieman edellisvuotta pahempi. Terveyskeskuksissa oli hoitamatta lähes 300 lääkärin tehtävää.
Painetta palveluihin tuo hallitusohjelman linjaus nopeammasta hoitoon pääsystä. Tämä edellyttää avoimien vakanssien täyttämisen lisäksi 700 uutta yleislääkäriä.

Salossa lääkärivaje vaihtelee eri terveysasemilla. Esimerkiksi viime syksynä pääterveysasemalla oli pahimmillaan neljän lääkärin työpanosta vastaava vajaus. Tilanne helpottui vuoden loppuun mennessä.
Salon terveyspalvelujen johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala totesi Salon Seudun Sanomissa vuodenvaihteessa, että lääkärien saantia vaikeuttavat muun muassa päivystyksen raskaus, palkkaus ja työn aliarvostus.
Lääkäreitä tarvitaan joka tapauksessa lisää, ja jos lähdetään järjestelmällisesti siivoamaan lääkärien työpäivistä avustavia tehtäviä, tarvitaan myös muuta henkilökuntaa.