Lontooseen syksyllä muuttanut tanssija, koreografi ja näyttelijä Sami Saikkonen palaa ensi vuonna muutamaksi kuukaudeksi Suomeen näytelläkseen Teatteri Provinssissa. Saikkosen tuo Saloon miespäärooli musikaalissa My Fair Lady, jonka ensi-ilta on 3. lokakuuta.

– Pyysin Henry Higginsin rooliin Samin, koska hänessä on roolin vaatimaa tanssitaitoa, näyttelijänlahjoja, karismaa ja raamia, teatterinjohtaja Seppo Suominen perustelee.

– Ja mikä rooli sopisi paremmin miehelle, joka elää parhaillaan Lontoossa englantilaisen herrasmiehen elämää, Saikkonen nauraa.

Tarina sijoittuu vuoden 1912 Lontooseen, jonka Covent Gardenissa rahvaanomaisesti puhuva kukkamyyjä Eliza Doolittle ja brittiläiseen yläluokkaan kuuluva fonetiikan professori Henry Higgins kohtaavat.

– Kyseessä on hyvän mielen musikaali ja kaunis tarina, joka ensin näyttäytyy vanhoillisena sukupuolten väliseltä asetelmaltaan, mutta joka kertoo modernin naisen noususta ja päättyy tasa-arvoon, Saikkonen toteaa.

– Higginsin rooli on yksi toiverooleista, jonka olen aina halunnut tehdä, kertoo Sami Saikkonen (vas.), joka tulee syksyllä Joonas Suomisen ohjaukseen My Fair Lady. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Porissa syntynyt 53-vuotias Saikkonen tottui teatterielämään jo vauvana, kun hänen äitinsä työskenteli tanssijana Porin teatterissa.

– Vietin ensimmäisen vuoteni kopassa takahuoneessa, jossa Jorma Uotinenkin minua hoiti.

Perhe muutti ensin Raisioon ja sieltä Turkuun, jossa Saikkonen kirjoitti ylioppilaaksi. Teini-iässä hän innostui elokuvamusikaaleista ja vaikuttui usein Turun teatterin katsomossa.

Lukioikäisenä hän kysyi äidiltään Tuula Parviaiselta, miten voisi päästä teatteriin töihin. Tämä kehotti poikaa soittamaan Turun teatterinjohtaja Aulis Ruostepurolle, joka palkkasikin Saikkosen kaudeksi 1985–1986 mukaan Tuhannen ja yhden yön tarinoihin sekä Don Quijoteen. Ruostepuro taas soitti Kansallisoopperan balettikoulun Aku Ahjolinnalle ja usutti nuorukaisen tanssioppiin.

Saikkonen tanssi Turun kaupunginteatterin jälkeen Aurinkobaletissa vuosina 1986–1987, Helsingin kaupunginteatterissa vuosina 1987–1992 ja Suomen Kansallisbaletissa vuosina 1992–2010. Hän näytteli muun muassa televisiosarjoissa Ihmeidentekijät, Parhaat vuodet ja Salatut elämät sekä esiintyi Turun ja Helsingin kaupunginteattereiden lisäksi muun muassa Mikkelin Teatterissa ja Lahden kaupunginteatterissa. Saikkonen sanoo, että siirtyminen tanssijasta näyttelijäksi vei aikansa.

– Ei ole itsestään selvää, että tanssija sopii näyttelijäksi. Tanssijalla on aina koreografia valmiina, mutta näyttelijällä sitä ei ole. Puhetyö ei sinänsä ole vaikeaa, mutta työtä teettää tekstimassan käsittely ja oleellisen poimiminen.

Mies on teatteriuransa aikana tehnyt myös ohjauksia kuten Rocky Horror Show -musikaalin Helsinkiin vuonna 2016.

Sami Saikkonen pääsi lukiosta Turun kaupunginteatteriin ja jäi tekemään näyttämöuraa. Nykyään hän työskentelee myös lennonopettajana. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Saikkonen opiskeli lennonopettajaksi kolme vuotta sitten, kun teatteritöissä oli taukoa. Nykyään työpaikkana on Flight Training London, jossa hän opettaa.

– Synnyin lentokentän kupeeseen ja halusin aina lentäjäksi.

Saikkonen on naimisissa näyttelijä, käsikirjoittaja, koreografi Sonja Sorvolan kanssa. Vaimon teatteritaiteen jatko-opinnot veivät pariskunnan Lontooseen.

– Pitää uskaltaa lähteä, vaikka uskaltaminen pelottaakin. Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa yhtä aikaa ennen kuin niistä valitsee, Saikkonen muistuttaa.

Hän toteaa oppivansa edelleen näyttelemisestä kuunnellessaan vaimoaan ja käydessään katsomassa tämän esityksiä. Muutenkin hän käy usein teatterissa; Lontoon tarjonta on runsasta. Saikkonen on kotiutunut hyvin.

– Olemme lontoolaisia, sillä kaikki lontoolaiset tulevat jostain muualta! Suomessa on henkisesti raskaampaa kuin Englannissa. Etenkin talvisin siellä on rennompaa kuin Suomessa, jossa auotaan ranteita. Lontoossa kohdataan ihmisiä ja jutellaan.

My Fair Lady on Teatteri Provinssin kolmas suurmusikaali Viulunsoittajan katolla ja Tohtori Zivagon jälkeen. Esityksiä tulee olemaan 35, joista 23 ensi syksynä ja loput ensi vuoden kevättalvella.

– Puolet niistä on iltapäivisin, sillä teatterissa käy paljon iäkkäämpää porukkaa, joka suosii päivänäytöksiä, Seppo Suominen huomauttaa.

Sami Saikkosella ei ole ennestään siteitä Salon seutuun.

– Kätilönä työskennellyt isotätini Pirkko Helamo kyllä asui Salossa ja enoni Pekka Parviainen asuu Paimiossa.

Salon näytäntökauden ajan Saikkonen asuu kotonaan Helsingissä.
– Laitoimme asunnon vuokralle, mutta se vapautuu kesällä.

PROVINSSIN LAVALLA SYKSYLLÄ

My Fair Lady

Joonas Suomisen ohjaaman musikaali My Fair Ladyn ensi-ilta on Teatteri Provinssin päänäyttämöllä 3.10.

Miespääosassa Henry Higginsinä Sami Saikkonen ja naispääosassa Eliza Doolittlenä Anniina Jokinen.

Lavalla on yli 25 näyttelijää: rooleissa muun muassa Saara Rauvala, Tommy Haakana, Eija Suomela ja Esa Nummela.

Puvustus Piritta Kämi-Conwayn ja lavastus Niina Suvitien.

Musikaaliorkesterin kapellimestarina Samuli Jokinen.

My Fair Lady -musikaali sai ensi-iltansa New Yorkin Broadwayllä vuonna 1956. Audrey Hepburnin ja Rex Harrisonin tähdittämä elokuvaversio valmistui vuonna 1964.

Alan Jay Lernerin käsikirjoitus perustuu Bernard Shaw’n näytelmään Pygmalion. Sen musiikin on säveltänyt Frederic Loewe.

Musikaalin on suomentanut Mikko Koivusalo.