Mennyttä etsimässä: Säästöpankin konttori Halikossa

0
Talon oven vieressä on kyltti Salon Säästöpankki. Kuva: Salo-Uskelan Seuran arkisto.

Talon oven viereen kiinnitetyssä kyltissä lukee Salon Säästöpankki. Kysyimme marraskuussa lehden lukijoilta, missä ja milloin kuva on otettu. Vastauksia tuli runsaasti.

Kuvan talo sijaitsee Halikon vanhan kunnantalon eli nykyisen Franssintalon vieressä. G.S. Löfgren piti kauppaa rakennuksessa 40 vuotta.

Frans Nummila (1883–1962) osti talon vuonna 1933 ja jatkoi kaupanpitoa. Nummila oli aikaisemmin, toimiessaan kunnan kirjurina, asunut kadun toisella puolella olevassa kunnantalossa, jota nykyään sanotaan hänen mukaansa Franssintaloksi.

Vuonna 1942 Nummila vuokrasi tilat Salon Säästöpankin Halikon konttorille ja hänet nimitettiin konttorin johtajaksi. Oma toimitalo Säästöpankille valmistui vuonna 1956 Halikon uutta kunnantaloa vastapäätä tien toiselle puolelle puistokujan läheisyyteen.

Kuva ajoittuu siten vuosiin 1942–1956. Nykyään tämä yksi Halikon kirkonkylän vanhimmista taloista on suojeltu vuonna 1985 julkaistun Varsinais-Suomen asemakaavan perusteella. Myöhemmin Nummilan tytär asui tässä Halikon kirkonkylän vanhimmassa talossa.

Lisätiedot voi lähettää osoitteeseen salouskelanseura@gmail.com.