Paraislainen Merikruunu Oy on alkanut pystyttää mökkikylää Dragsfjärdin kirkonkylän tuntumaan Kemiönsaaressa. Tavoitteena on saada myytyä yli 50 valmismökkiä seuraavan kolmen vuoden sisällä.

Neljän hehtaarin saaristotilalla on ollut matkailutoimintaa vuodesta 1930. Ensin paikalla toimi täysihoitola ja 1960-luvulta lähtien hostelli. Entisessä Hostel Pangetissa on meneillään mittava remontti, jonka valmistuttua avautuu Saaristohotelli Merikruunu.

Yrittäjät Marjo Laine ja Kim Artzén ostivat täysihoitolakiinteistön vuonna 2006. Tuolloin he toimivat vielä Kasnäsissä ravintola- ja majoituspalveluja tarjonneen Backas Gårdin yrittäjinä. Silloin he myös suunnittelivat 17 talon asuinaluetta Kasnäsin niemen kärjen tuntumaan. Yrittäjäpariskunta sanoo vastaavansa nyt kysyntään.

– Olemme toimineet Kemiönsaaressa parikymmentä vuotta ja meitä on jo pitkään pyydetty tekemään pieniä huviloita. Kaikki eivät halua ökyhuviloita.

Ensimmäisessä vaiheessa Täysihoitolantien päähän tuodaan kuusi 30 neliön mökkiä. Kaksi niistä on jo käyttökunnossa ja myös neljän muun perustukset on rakennettu valmiiksi.

– Säät ovat suosineet meitä. Lämpimät ilmat ovat mahdollistaneet sokkelien valamisen. Routa olisi pysäyttänyt työt, Marjo Laine toteaa ja kertoo tilanneensa tuhat taimea alueen maisemointiin.

Hän sanoo, että huviloita kaupataan hinta edellä, jotta projekti saadaan käyntiin: varustellut 30 neliön mökit tontteineen sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymineen maksavat 139 000 euroa.

– Liittymät on ostettu kunnalta valmiiksi, Artzén kertoo.

Kahden hengen huviloiden toimitusaika on enimmillään kaksi kuukautta. Ruotsalaisen arkkitehti Lukas Senkusin suunnittelemat mökit teetetään Baltiassa.

Marjo Laineen ja Kim Artzénin mökkikylän ensimmäiset kaksi rakennusta on pystytetty ja neljän sokkelit valettu. Mökeissä on yhdistetty keittiö ja olohuone, makuuhuone sekä wc pesutiloineen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yhdistetyn keittiön ja olohuoneen varustuksiin sisältyy hella, jääkaappi, pakastin ja astianpesukone. Tilaan mahtuu sohva ja pieni ruokapöytä. Wc:n yhteydessä on suihkun lisäksi pyykinpesukone. Kuuden mökin yhteiskäytössä on rantasauna.

Mökit voidaan kalustaa valmiiksi sänkyjä ja kaappeja myöten. Esittelymökin makuuhuoneen kaksoissängyn päällä on yhden hengen parvisänky. Keittiöstä pääsee avoimelle parvelle, jossa on säilytystilaa katonrajassa. Mustiksi verhoiltujen pulpettikattomökkien sisustus on kokonaan vaalea.

Pikkumökkien kahdella seinällä oleva terassi tuplaa lattiapinta-alan hyvillä säillä. Näkösuojilla varustetuille terasseille pääsee ikkunoina toimivien korkeiden lasiovien kautta.

Seuraavassa vaiheessa toteutetaan ravintolarakennuksen viereiseen rinteeseen neljä isompaa mökkiä ja niille yhteinen sauna.

– Toisen vaiheen rakennusluvat ovat parhaillaan vetämässä Kemiönsaaren kunnassa, Artzén sanoo.

Kolmannessa vaiheessa rakentuu taloja, joissa on omat saunat.

– Asiakkaat saavat valita neliömäärän, jonka perusteella mökit teetetään, Laine toteaa.

Kemiönsaarelainen arkkitehti Peik Cygnel on sijoittanut kaikki talot maisemaan niin, että jokainen saa merinäköalan.

Parhaillaan remontoitavassa hotellirakennuksessa on 14 majoitushuonetta ja iso sali, johon mahtuu bussilastillisen ihmisiä.

– Hostellin majoitustilat ovat olleet täynnä sesonkiaikaan. Salissa on järjestetty pitkin vuotta häitä, syntymäpäiviä ja muita juhlia, Laine kertoo.

Merikruunu on vuokrannut hotellitoiminnan naantalilaiselle Catering Iivanaiselle.

– Yrittäjät asuvat paikan päällä. Hotelli tulee tarjoamaan aamiaista, lounasta ja listaruokaa. Sen yhteyteen avataan myös pubi, jossa on ohjelmaa, Laine sanoo.

– Huvilat on sijoiteltu niin, että jokaisesta on näkymä merelle, Marjo Laine iloitsee. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Laine ja Artzén omistavat täysihoitolakiinteistön ja vastaavat sen kehittämisestä. Artzénin sisko Carola Artzén-Jalonen on miehensä Esa Jalosen kanssa mukana mökit rakennuttavassa firmassa. Parhaillaan Merikruunu on Helsingin matkamessuilla esittelemässä Dragsjärdin huvilakyläänsä.

Laine kertoo mökkien kiinnostavan ostajia 25-vuotiaista 86-vuotiaisiin Helsingin, Turun ja Tampereen alueilta.

– Reilun tunnin mökkimatka on siedettävä. Ihmiset eivät halua ajaa yli 200 kilometrin päähän, Artzén huomauttaa.

Laine sanoo alueen herättäneen kiinnostusta myös sijoittajissa.

Ostajien on mahdollista antaa mökkinsä vuokrattaviksi hotellin kautta niinä aikoina, jolloin eivät itse käytä niitä. Saaristohotelli hoitaa silloin esimerkiksi siivous-, avain- ja pesulapalvelut.

Virallisen veneväylän varrella sijaitsevan Merikruunun rantaan on rakennettu vierasvenesatama. Parhaillaan tilaa on noin 30 veneelle ja lisää on tulossa.

Laineen haaveena on, että täysihoitolan maille rakentuu pieni, yhteisöllinen saaristokylä. Artzén toteaa, että mökkien omistajat perustavat keskenään hoitokuntia rakennusvaihe kerrallaan huolehtimaan ruohonleikkuun, lumenaurauksen ja jätehuollon järjestämisestä.