Murto taivutti EM-Pariisiin – uran paras kauden aloituskisa toi Tukholmassa tuloksen 447

0
Wilma Murto nähdään tänäkin vuonna edustamassa Suomea aikuisten arvokisoissa. Tokion olympialaisten tulosraja on 470. (kuva: SUL/Hasse Sjögren)

Salon Vilppaan seiväshyppääjä Wilma Murto kurkotti uransa parhaaseen kauden aloitukseen ja sijoittui Tukholman kansainvälisessä hallikilpailussa toiseksi tuloksella 447. Samalla Murto ylitti kahdella sentillä elokuisten Pariisin EM-kilpailujen tulosrajan.

Viime vuonna Murto meni vain kertaalleen, tammikuussa Australiassa, yli korkeammalla olleen riman.

– Oli vaikea tietää, mitä odottaa kilpailusta. Tiesin, että treenit ovat kulkeneet hyvin, mutta seiväshypyssä ei koskaan tiedä, mitä kilpailussa tapahtuu. Voi sanoa, että prosessi etenee siihen suuntaan kuin sen pitäisikin mennä, Murto kuvaili Urheiluliiton tiedotteessa.

Pariisin EM-kisat urheillaan olympialaisten jälkeen 25.-30. elokuuta.

Murto palasi viime syksynä tutun Jarno Koivusen valmennukseen ja on tyytyväinen harjoitteluunsa. Syksyllä hän piti hyppyharjoituksista taukoa takareisivamman takia.

– Nyt näyttää siltä, että voin ehkä hallikauden aikana ottaa käyttöön 14 askeleen vauhdin, mutta haluan olla varovainen takareiden kanssa, Murto sanoi.

21-vuotias hyppääjä käytti tavallista lyhyempää 12 askeleen vauhtia. 432 ja 447 ylittyivät ensimmäisellä, ja sen jälkeen hän yritti vielä korkeuksista 452 ja 457.

– Hyppy kulki kaikkiaan tosi hyvin, mutta kauden ensimmäisen kilpailun tyyliin verryttelyssä piti hakea, minkä kokoisella seipäällä hyppään. Yritykset kahdesta ensimmäisestä korkeudesta eivät olleet mitään mallikelpoisia.

– Viimeinen hyppy 457:stä oli kilpailun paras, mutta se meni läpi. Oli kuitenkin hyvä hypätä, kun fysiikka on hyvässä kunnossa, kertoi seuraavaksi ensi lauantaina Lempäälän Ideaparkissa kilpaileva Murto.

Tukholman kilpailun voitti Ruotsin Angelica Bengtsson, joka taivutti 462. Muista suomalaisista Saga Andersson ja Elina Lampela ylittivät 412.

Miesten kilpailussa Someron Esan Tommi Holttinen oli kolmas tuloksella 538. Hän yritti vielä kolmesti korkeudesta 553.

Holttisen viime ulkoratakauden parhaaksi noteeraukseksi jäi lopulta 536, eli lauantainen hyppy oli ainakin numerollisesti parasta Holttista pitkään aikaan.

– Ei mitään kummempaa. Vielä parempaa odotin, mutta paremmin se meni kuin seiväskarnevaalissa Pajulahdessa, Holttinen totesi.

Teksti: Olli Mäntylä ja STT