Pystyykö Vilpas hidastamaan Seagullsin syöttö- ja heittorallia cupin finaalissa?

0
Shawn Huffin kolmosprosentti on Seagullsin säännöllisesti kaukoheittoja suorittavista pelaajista vasta viidenneksi paras. Silti hänenkin tarkkuutensa on vähintään hyvä, 39,1 prosenttia. (Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Miesten Suomen cupin mestaruuden lauantaina Töölön Kisahallissa ratkovien joukkueiden pelaajatilanteet ovat kulkeneet viimeisen kuukauden aikana erilaisia latuja. Siitä huolimatta Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan erottaa Korisliigan runkosarjassa vain kaksi otteluvoittoa.

Seagulls on välttynyt isommilta vammoilta. Kahdeksasta avainpelaajasta kuusi on pelannut kaikissa kauden otteluissa – Shawn Huff on huilannut seitsemän ja Timo Heinonen kolme liigapeliä.

Joukkueen pelityylin nopeat loksahtamiset ovat johtaneet hyökkäyspeliin, jossa pallo liikkuu paljon, ja sitä liikutetaan erinomaisen laadukaasti. Seagulls on alkukauden 27 liigaottelussa antanut 586 koriin johtanutta syöttöä ja tehnyt 244 pallonmenetystä. Syöttöjen luku on sarjan selvästi suurin ja menetysten määrä selvästi pienin.

Syöttöjen ja menetysten suhdeluku 2,4 on koko Korisliigan historiassa ylivoimaisesti paras ainakin siltä ajalta, kun näitä asioita on tarkasti tilastoitu. Kauden 2017–2018 runkosarjassa Kataja ylsi saldoon 1,9, mutta esimerkiksi kaudella 2016–2017 tilasto voitettiin niinkin pienellä luvulla kuin 1,39.

Myös kolmen pisteen heittotarkkuuksissa lähennellään ennätyslukemia. Seagullsin kolmosprosentti on 39,8, kun Vilpas pystyi viime kauden runkosarjassa onnistumisprosenttiin 39,35.

Kolmen pisteen heittoviivaa siirrettiin puoli metriä taaksepäin kaudeksi 2010–2011. Sen jälkeen vain yhdellä kaudella on ylletty Seagullsin tämänhetkistä prosenttia parempaan. Eikä vastaavia tehokkuuksia löydy laajalti aiemmilta kausiltakaan, vaikka kolmosia tähdättiinkin nykyistä lähempää korirengasta.

Esimerkiksi Timo Heinonen on antanut uransa 21. liigakaudellaan selvästi eniten koriin johtaneita syöttöjä. Lisäksi hänen kolmosprosenttinsa on uran toiseksi paras (44,2). Yksi kuriositeetti on se, että Heinosella ei ole kymmenestä himmeämmästä mitalista huolimatta ensimmäistäkään Suomen mestaruutta tai Suomen cupin voittoa. Ei ainakaan ennen lauantaita.

Mitalien lisäksi cup-voittaja nettoaa 10 000 euroa. Hävinnyttä finalistia hyvitetään 3 000 eurolla.

Kotisalissaan lokit ovat olleet lyömättömiä. Kaikki 14 liigaottelua ovat päättyneet kotivoittoon keskimäärin yli 19 pisteen erolla.

Jo keskiviikon komea kotivoitto Karhubasketista osoitti kuitenkin sen, ettei Vilpas ole finaalissa vailla mahdollisuuksia. Mikko Koiviston pelaamisesta päätetään lauantain aikana, muilta osin kokoonpano on keskiviikon kaltainen.

Alun merkitys on cup-finaalissa suuri. Seagullsilla on ollut peleissä paikoin käynnistysvaikeuksia, sillä se on voittanut pelaamissaan 29 ottelussa vain 16 kertaa avausneljänneksen. Vain-sana siksi, että itse otteluista voittoon on päättynyt lopulta 25.

Miesten Suomen cupin loppuottelu lauantaina kello 19.15 Töölön Kisahallissa. Ottelu näkyy Ylen TV2:ssa.