Salon kaupunginvaltuuston kokous maksaa noin 5 300 euroa

0
Salon kaupunginvaltuuston kokouksessa on läsnä 51 valtuutettua, nuorisovaltuuston edustaja, kaupunginjohtaja sekä virkamiehiä.

Salon kaupunginvaltuuston maanantai-iltainen kokous kesti noin 15 minuuttia. Esityslistalla oli lähinnä valtuutettu Pertti Vallitun eroaminen kaupunginhallituksesta ja Kalle Tekkalan (kd.) nimittäminen Vallitun tilalle, tilapäisen valiokunnan perustamisasia sekä yhdistysten toiminnan tukemisen periaatteiden päivittäminen.

Maanantaisen kokouksen hintaa ja tarpeellisuutta on päivitelty sosiaalisessa mediassa. Muun muassa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Elina Suonio-Peltosalon (kok.) mielestä tynkälistoja ei pitäisi toteuttaa.

Somekeskustelussa väitettiin myös virheellisesti, että maanantaiselle valtuustokokoukselle tulee 15 000–20 000 euron hintalappu. Niin paljon ei yksi valtuustokokous maksa.

Valtuuston kokouksia pidetään tavallisesti kerran kuukaudessa. Puheenjohtaja voi kuitenkin perua kokouksen, mikäli katsoo, ettei esityslistalla ole riittävästi asioita, jotka vaativat valtuuston koolle kutsumista. Tällöin asiat käsiteltäisiin seuraavassa kokouksessa.

Oliko maanantainen valtuuston kokous tarpeen pitää, vaikka asioita oli vain vähän käsiteltävänä, Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.)?

– Kuten kaupungin Facebook-sivuillakin totean, ei jatkossa ole syytä kutsua valtuustoa koolle näin pienen asialistan takia. Nyt kuitenkin oli listalla uhkana tilapäisen valiokunnan perustamisaloite, minkä olivat kaikki valtuustoryhmät kokoomusta lukuun ottamatta allekirjoittaneet. Se asia oli syytä hoitaa pois alta, Nummentalo sanoo.

Valtuuston kokouksen hinta on Nummentalon arvion mukaan lähempänä 6 000 euroa kuin 20 000 euroa. Aivan tarkkaa hintalappua ei Nummentalo pysty yhdelle valtuustokokoukselle antamaan, sillä kokouspalkkioiden lisäksi valtuutetut saavat matkakorvaukset sekä mahdollisen korvauksen ansionmenetyksestä kokousajalta.

Lisäksi läsnä oleville virkamiehille maksetaan 60 euron kokouspalkkio. Maanantaisessa kokouksessa läsnä oli neljä kaupungin virkamiestä: kaupunginjohtaja, tiedottaja, pöytäkirjan pitäjä ja tekninen tuki.

Salon talousjohtaja Anna-Kristiina Korhosen arvion mukaan yhden valtuustokokouksen kustannukset ovat keskimäärin noin 5 300 euroa.

– Kyse on aiemmin pidetystä kokouksesta. Tämä on keskimääräinen, mutta melko hyvin suuntaa antava summa. Ihan 15 000 euroon ei tosiaankaan hinta mene, Korhonen sanoo.

Korhosen laskemassa summassa ovat mukana valtuutettujen kokouspalkkiot, pöytäkirjan tarkistajien palkkio, kilometrikorvaukset, muutaman valtuutetun hakema korvaus ansionmenetyksestä kokousajalta sekä virkamiesten kokouspalkkio.

Salon kaupungin hallintosäännössä todetaan valtuutetun kokouspalkkion olevan 80 euroa. Salon kaupunginvaltuustossa on 51 valtuutettua, ja kokoukseen osallistuvat myös pöytäkirjanpitäjä sekä kaupunginjohtaja.

Jos kokous kestää yli kolme tuntia, maksetaan peruspalkkio 50 prosentilla korotettuna jokaiselta alkavalta tunnilta, jonka luottamushenkilö yli ensimmäisen kolmen tunnin on paikalla.

Puheenjohtajan palkkio on peruspalkkio korotettuna 75 prosentilla.

Salon seudun kunnissa valtuutettujen kokouspalkkiot vaihtelevat 35 euron ja 80 euron välillä. Hallitusten jäsenten kokouspalkkioiden haitari on samansuuruinen.

Koko Suomessa kunnanvaltuutettujen kokouspalkkiot ovat olleet 30–385 euroa ennen vuonna 2018. Tämä käy ilmi Kuntaliiton syksyllä 2018 tehdystä selvityksestä.

Niinistön nuija kumahti muutaman minuutin jälkeen

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.) kertoo, että lyhyin hänen istumansa kaupunginvaltuuston kokous kesti vain muutaman minuutin. Silloin puheenjohtajan nuijaa heilutti nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Olin mukana kolmantena varavaltuutettuna ja hyvin pettynyt kokouksen antiin. Kokouksessa ei pidetty ainuttakaan puheenvuoroa, Nummentalo muistelee 1990-luvun alun valtuustodebyyttiään.