Salon koulujen lakkautusesitykset vastatuulessa

6

Salon oppimisympäristöselvitys on vahvassa vastatuulessa ennen kuin sen poliittinen käsittely on varsinaisesti edes alkanut.

Moni päättäjä on asettunut julkisesti vastustamaan selvitykseen sisältyviä esityksiä. Ensimmäiset kritiikit kirjattiin jo itse selvitykseen, kun sitä tehneen työryhmän jäsenet jättivät lopputuloksesta eriäviä mielipiteitä.

Ensi viikolla selvityksestä järjestetään kaksi kuulemistilaisuutta.

Oppimisympäristöselvityksen työryhmää veti opetuslautakunnan puheenjohtaja Annika Viitanen (kok.). Parikymmenjäsenisen työryhmän muut luottamushenkilöjäsenet olivat opetuslautakunnan varapuheenjohtajat Hannu Eeva (sd.) ja Mika Paukkeri (kesk.), kaupunginhallituksen edustaja Marja Ruokonen (vas.) sekä nuorisovaltuuston puheenjohtaja Salla Rounamaa.

Eeva ja Paukkeri jättivät esitykseen eriävät mielipiteet. Niin teki myös Rounamaa.

Eeva piti esimerkiksi esitystä Hajalan päiväkodin lakkautuksesta lyhytnäköisenä politiikkana. Hän ja Paukkeri arvostelivat myös esitystä pienten koulujen alasajosta.

Asemiensa perusteella Eeva ja Paukkeri eivät puhu pelkästään omissa nimissään. Eeva valittiin juuri SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaksi, ja hän on kaupunginhallituksen varajäsen. Paukkeri puolestaan oli vielä viime vuonna keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja. Nyt hän on varapuheenjohtaja.

Ruokonen totesi ottavansa esityksiin kantaa poliittisessa käsittelyssä.

Oppimisympäristöselvitys julkistettiin itsenäisyyspäivän jälkeen. Salon Seudun Sanomat kysyi silloin valtuustoryhmien puheenjohtajien näkemyksiä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja ja opetuslautakunnan jäsen Antti Olkinuora otti heti yksiselitteisen kannan: ”emme me voi lähteä tällaiseen” (SSS 12.12.2019).

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Heikki Tamminen (ps.) kirjoitti tällä viikolla, että ”kuntatalouden tasapainottaminen kyläkoulujen ja päiväkotien lakkautuksilla on lyhytnäköistä ja vastuutonta politiikkaa, jossa kehityksen arkkuun lyödään viimeinen naula” (SSS 15.12.2020).

Kaupunginhallituksen jäsen Simo Vesa (sd.) julisti joulukuussa, että ”en ole yhdenkään koululakkautuksen kannalla, ja se pitää” (SSS 15.12.2019).

Opetuslautakunnan jäsen Marianne Bonn (vihr.) arvioi, että koulujen lakkautukset ja siirrot ” lisäävät kaupungin menoja, eivät vähennä niitä, useamman vuoden ajan” (SSS 9.1.2020).

Lautakunnan jäsen Janne Väistö (kok.) on puolustanut esityksiä: ”kylmästi mutta kohteliaasti sanottuna, kaupungin talous ei kestä nykyisen laajuista päiväkoti- ja kouluverkkoa” (SSS 20.12.2019).

Opetuslautakunta käsittelee selvitystä helmikuun alussa.

Osasta esityksiä voidaan päättää lautakunnassa, osa on vietävä kaupunginvaltuustoon asti.

Rajuimmin ja laajimmalla rintamalla selvitystä ja sen laatimista ovat arvostelleet kokoomuslaiset.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Arttu Karhulahti, ryhmän varapuheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Anna-Leena Yli-Jama, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Elina Suonio-Peltosalo, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo, valtuutettu Sanna Lundström sekä kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mika Kortelainen ja varapuheenjohtaja Anu Aaltonen kirjoittivat selvityksen tarjonneen ”kylmää kyytiä ja mustaa joulua” (SSS 15.12.2019).

Keskeisten kokoomusvaikuttajien mielestä selvitys on kaupungin ja kuntalaisen edun vastainen.

Oppimisympäristöselvityksen kuulemistilaisuudet järjestetään ensi maanantaina ja tiistaina Hermannin koulun auditoriossa Ylhäistentiellä klo 18 alkaen. Tilaisuuksien sisältö sama. Tiistain tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

 

Työryhmän linjaukset

Varhaiskasvatus:

Perttelin Kaivolan päiväkodin palveluiden tuottamista yksityisesti syksystä 2020 alkaen selvitetään.

Halikon Hajalan päiväkoti lakkautetaan 1.8.2020

Perniön Teijon päiväkoti lakkautetaan 1.8.2021

Meri-Halikon päiväkoti lakkautetaan 1.8.2022

Kiikalan päiväkoti lakkautetaan 1.8.2022

Perniön Puolukkapuiston päiväkoti lakkautetaan 1.8.2022

Halikon Sinilinnun ja Kärävuoren päiväkodit yhdistetään 2022–2024

Salon Palometsän päiväkodin parakeista luovutaan 1.8.2023

Kiskon Toijan päiväkoti lakkautetaan 1.8.2024

Perusopetus:

Teijon koulu lakkautetaan 1.8.2020

Hajalan koulu lakkautetaan 1.8.2020

Perttelin Hiiden koulu lakkautetaan 1.8.2020

Kiikalan Komisuon koulu lakkautetaan 1.8.2020

Hermannin koulu palaa takaisin Torikadulle 11.1.2021

Uskelan koulu ja Alhaisten koulu siirtyvät nykyisen Salon lukion tiloihin Kaherinkadulle 1.8.2021

Perniön Saurun koulu lakkautetaan 1.8.2023

Pajulan koulun kohtaloa tarkastellaan oppilasmäärän laskiessa.

Lukiot:

Salon lukio siirtyy Ylhäistentielle 1.8.2021

Perniön lukio yhdistetään Salon lukioon, kun pienten lukioiden korotettu valtionosuus lakkaa. Halikon lukiota tarkastellaan oppilasmäärien laskiessa.

Juttua muokattu 17.1. kello 12.20. Lisätty Marianne Bonnin puoluekanta.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei Salon lukion muutolle
2 vuotta sitten

Salon lukioon ei voi laittaa pieniä koululaisia. Ottaako kaupunki vastuun, jos lapsia jää auton alle, kun koulu sijaitsee kahden tien välissä? Eikä tuollainen avonainen tila ole pienille oppijoille hyväksi. Joku vielä putoaa sieltä ylätasanteelta. Lukiolaisilla on jo vähän enemmän kokemusta ja järkeä.

Vastatkaa, mikä on peruste tässä asiassa? Siis miksi Salon lukio siirtyy Ylhäisiin ja alakoulut lukion tiloihin. Miksi?

The Konsultti
2 vuotta sitten

Perusteena konsulttityö iltalisillä.

MDI
2 vuotta sitten

Jo on taas hupaisia, keksimällä keksittyjä perusteluja. Kaupungissa kaikki koulut sijaitsevat vähintäänkin kahden tien välissä, välillä jopa neljän tien tai kadun välissä.

Kaupunki on jo ”ottanut vastuuta”, ja siksi siellä on valo-ohjattu risteys, joka tarjoaa turvallisen ylitysmahdollisuuden. Ylätasanteella on varmaan rakennusmääräysten mukaiset kaiteet ja siten riittävän korkeat. Kiipeilijöitä ei pidättele kaiteen korkeus.

entinen kuntapäättäjä
2 vuotta sitten

Reipas yläasteen opiskelija laski maanantaipäivänsä aikana kävelleensä 6 kilometriä edestakaisin eri kiinteistöjen väliliä. Nykytilanteessa kunto kyllä kohenee tällaisena sadekelien päivinä. Onko tässä mitään järkeä? Konsultit eivät ole osanneet ottaa kaikkea huomioon hehkuttaessaan hienoja ratkaisujaan. Tuntuu että aikoinaan pikkukuntienkin koululautakunnat osasivat tehdä järkevämpiä ratkaisuja maalaisjärjellä ilman yhtäkään konsulttia.

Keijo K.
2 vuotta sitten

Asiassa toimineen konsultin raportin voisi julkaista uudelleen, kun ei nyt muistu mieleen kaikki lakkautusesityksiin johtavat perustelut.

Olisi myös kiva tietää nekin laskelmat, jotka kuljetuksista ja muutosremonteista on tehty. Olisi hyvä saada lisää tietoa ennen noita kuulemistilaisuuksia.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  Keijo K.

Selvitys löytyy Salon kaupungin verkkosivuilta.