Salon koulukeskustelussa ollaan vahvasti vastakkain – Teijolla uhataan muutolla

16
Ville Tiainen Teijolta huomautti, että jos koulun ja päiväkodin lakkauttaminen saa perheitä muuttamaan Teijolta, ne eivät muuta muualle Saloon. Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta (ylärivissä oikealla) toivoi tulevaisuudenuskoa erityisesti päättäjiltä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon oppimisympäristöselvityksen ensimmäinen kuntalaisten kuulemistilaisuus järjestettiin maanantaina. Paikalla oli väkeä kylistä, joiden koulut lakkautuslistan kärjessä.
Teijolaiset toivat tullessaan kovat terveiset: jos koulu ja päiväkoti suljetaan niin kuin selvityksessä esitetään, kyliltä muuttaa useita perheitä muualle Suomeen.

Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta kertoi, että koulun ja päiväkodin sulkeminen koskisi neljän ruukkikylän alueella suoraan 35 perhettä. Yhdistys on kysynyt, miten ne suhtautuisivat sulkemisiin.

– 70 prosenttia harkitsisi muuttoa, Ranta sanoi.

Teijolainen Ville Tiainen peräsikin, onko säästöjä laskettaessa arvioitu kokonaisvaikutuksia, esimerkiksi muutoista aiheutuvia menetyksiä.

– Jos Teijon kylistä lähdetään pois, muutto ei suuntaudu muualle Saloon, hän vakuutti.

Teijolaiset puhuivat kuulemistilaisuudessa siitä, kuinka alue on kovassa nosteessa, mutta markkinointia hillitään. Uusia asukkaita kylälle houkuttelevia tarinoita ei uskalleta levittää maailmalle, kun päällä on koulun ja päiväkodin lakkautusuhka.

Oppimisympäristöselvityksen tehneen työryhmän linjaus on, että perusopetuksessa koulussa on vähintään 48 oppilasta. Teijolla oppilaita on 32.

Työryhmä esittää, että Teijon koulu lakkautetaan tänä vuonna. Samoin tehtäisiin Hajalan, Hiiden ja Komisuon kouluille. Hajalan päiväkoti lakkautettaisiin tänä vuonna ja Teijon päiväkoti ensi vuonna.

– Oppilasmäärästä keskusteltiin paljon, sanoi oppimisympäristötyöryhmän ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Annika Viitanen (kok.).

– Tavoite on, että koulussa on vähintään kolme opettajaa. Riittävä oppilasmäärä takaa oppilaille tasa-arvoiset mahdollisuudet opetukseen.

Särkisalossa sallitaan poikkeus yleistavoitteesta maantieteellisistä syistä.

Sekä Viitasen että lasten ja nuorten palvelujen johtajan Pia Setälän mukaan Salossa haetaan koulu- ja päiväkotiverkkoon pitkään kestävää ratkaisuja.

– Ei kerro hyvää kaupungista, että samoista asioista keskustellaan yhä uudelleen, sanoi Viitanen.

Koulujen lakkautuksia perustellaan sekä pedagogisilla että taloudellisilla syillä.

Salon väestö ikääntyy kovaa vauhtia, ja lasten ja nuorten määrä laskee. Rahaa tarvitaan yhä enemmän vanhusten palvelujen järjestämiseen. Vastaavasti nuorten ikäluokkien pieneneminen johtaa siihen, että myös opetukseen saatava valtionapu vähenee.

– Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen vahvistaminen parantaa elinvoimaa. Se on kaupungin strateginen tavoite, vaikka kaikki yksittäiset ratkaisut eivät siltä näyttäisikään, sanoi apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä.

– On ikävää, jos joku suuttuu jonkin yksikön lakkauttamisesta niin, että muuttaa pois. Toivottavasti työpaikkojen lisäämisen kautta saadaan kuitenkin muuttovoittoa.

Oppimisympäristöselvityksen toinen kuntalaiskuuleminen järjestetään tiistaina Salon kansalaisopiston teatterisalissa Ylhäistentie 2:ssa klo 18. Tilaisuutta voi myös seurata kaupungin verkkosivuilla.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Make
2 vuotta sitten

Teijolle jää ilmeisesti monta kesämökkiä. Tuskinpa ne talot kaupaksi menee.

Marko
2 vuotta sitten

Tuskinpa ne mökkiläiset käyvät Teijon koulua.

Reijo Tuominen
2 vuotta sitten
Reply to  Marko

Muutama mökkiläinen voisi harkita ympärivuotista asumista, jos palveluja alueelta löytyy

Urpo
2 vuotta sitten

Koulut on samanlainen linjaus kunnan kehityksen suunnasta kuin muutkin kärkihankkeet. Jostain syystä satsaukset Iot Parkkiin tai jätevoimalaan nähdään kannattavina, mutta koulut ei. Ehkä sijainti ydinkeskustan tuntumassa vaikuttaa jotain mielikuviin kannattavuudesta.

Kilpailukykyisessä yhteiskunnassa kyse on kuitenkin kokonaisuudesta, jossa tarvitaan sekä reuna-alueiden että keskustan toimintoja. Yksin ei kukaan pärjää.

Elina
2 vuotta sitten

”On ikävää, jos joku suuttuu jonkin yksikön lakkauttamisesta niin, että muuttaa pois.”

Tämä Salon apulaiskaupunginjohtajan kommentti osoittaa joko täydellistä ymmärtämättömyyttä asian vakavuuttaa ja sen seurauksia kohtaan lapsiperheille ja kylän yrittäjille tai on tahallaan ihmisiä vähättelevä.

Kukaan ei varmasti muuta suutuspäissään minnekään. Harkiten kylille on muutettu ja harkiten sieltä muutetaan myös pois.

maajussi
2 vuotta sitten
Reply to  Elina

Olen täysin samaa mieltä. Ne virkamiehet oli kun kylmiä kiviä rivissä, ihan sama olisko niitten päälle kaatanu ämpärillisen lähde- tai kuumaa vettä, ei eväkään olis rävähtäny.

Keijo Lothar Saari
2 vuotta sitten

Listatkaapa vetovoimatekijät Salossa ja sen ympäristökunnissa: 1) Sijainti Suomen kartalla 2) Turvallinen paikka olla ja asua 3) Hyvät palvelut – Koulut ja kyläkoulut – Kaupat ja kyläkaupat 4) Luonto lähellä ja hyvin saavutettavissa – Meri-Teijo – Monet eläväiset kylät ympäristössä – Joki ja meri 5) Yrittäjän hyvä yrittää – Sijainti – Palkkataso – Palvelut – Etäisyys suuriin kaupunkeihin Jne. Mutta hyvät päättäjät! Me emme muuta täältä pois mistään, emme Salon keskustasta emmekä kylistä, jos nostatte veroprosenttia vaikka 24 tai 25 prosenttiin. Mutta me lähdemme heti, jos koskette meitä lähellä oleviin asioihin: kyläkouluihin, luontoon, palveluihin, turvallisuuteen jne. ja lisäätte meidän vaivaa… Lue lisää »

Salon Matti ja Talouskukkaro
2 vuotta sitten

Ihan suoraan sanottuna, jos kaupunki ei sopeuta taloutta, vaan alkaa paikata veronkorotuksilla taloutta, täältä lähtee aika moni.

Verotuksen nosto heikentää nytkin kehnoa ostovoimaa, se näkyisi yritysten kannattavuudessa, nostaisi työttömyyttä ja vähentäisi entisestään alueen ei niin kaksista vetovoimaa. Lopulta velkakierre vaan pahentuisi.

Ei ole oppilaiden eikä talouden kannalta järkevää pitää kovin pieniä kouluja. Tosiasiat pitäisi kaikkien hyväksyä. Poliitikoilla vaan taitaa tosiasioiden hyväksymisen kanssa kestää, kun vaalitkin tulee pian.

Pertti
2 vuotta sitten

Täällä kaikki muut asiat ovat hyvin ja kohdallaan, vain yksi luonnonvara puuttuu. Sitä on meillä jokaisella jonkun verran jne.

Päätökset myöhässä
2 vuotta sitten

Nämä kipeät päätökset olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, ikävä kyllä. Olisi pitänyt tehdä jo ennen kuntaliitosta, kun se nyt oli kuitenkin ihan selvä, että liitoskuntiin tulee investointikielto.

Silloin pistettiin rahaa menemään isoihin hankkeisiin muutamissakin vanhoissa kunnissa, kun maksaja oli jo tiedossa.

Reijo Tuominen
2 vuotta sitten

Pidetään kiinni yhdistymissopimuksesta. Oppilasmäärä alin 36 oppilasta seuraavat kolme vuotta, sitten kahden vuoden siirtymäaika, mikäli silloin oppilasmäärä jää alle 36,voidaan tehdä lopettamispäätös.

Tällä tavalla voidaan luoda jonkinlainen luottamus Salon päätöksentekoon.

Marko
2 vuotta sitten
Reply to  Reijo Tuominen

Esimerkiksi sopii vaikka Naantali, siellä on tehty kouluverkkoselvitys vuoteen 2030. Miten Salossa, muutetaan joka vuosi kaksi kertaa.

Ensin tehdään uusi suunnitelma alkuvuodesta ja sitten loppuvuodesta. Kun rahat on jälleen kerran loppu lokakuussa, niin sitten joku ulkopuolinen taho (konsultti tai kaksi) tekee uuden, jonka mukaan on pakko sulkea kaikki keskustan ulkopuolella olevat opinahjot.

Saadaan ainakin taksifirmat kannattamaan ja lapset kärsimään.

maajussi
2 vuotta sitten
Reply to  Reijo Tuominen

Hyvä Reijo.

Epäilijä
2 vuotta sitten

Suomessa on oppivelvollisuus. Ei koulupakkoa.

Entisaikaan ainakin kunta sai tietyn määrän rahaa per oppilas. Kysymys: saavatko liityntäkuntien alueiden koulut käyttää nuo rahat vai menevätkö ne taajama-alueen koulujen tueksi?

Uskoa tulevaisuuteen
2 vuotta sitten

Tuskinpa nyt kaikilla Teijolla asuvilla on mahdollisuus äkkiseltään muuttaa muualle vain koulun lakkautuksen takia, eikä Teijolla edes ole sellaisia määriä oppilaita tulevaisuudessakaan, että koulu olisi järkevää säilyttää.

En ole koskaan uskonut joukkopakoon enkä usko nytkään. Joskus on vaan tehtävä kipeitäkin päätöksiä, kun rahat on loppu.

Keijo K.
2 vuotta sitten

Ajatelkaa, kuinka helppoa kaupungin virkamiesten ja poliittisten luottamushenkilöiden elo olisi, jos ei olisi meitä kuntalaisia. Pitääkö meidän nyt pyytää anteeksi heiltä meidän olemassaoloamme.