Salon kylien puolustaminen jatkui toisessa kuulemistilaisuudessa

3
Pitkä bussimatka rasittaa enemmän kuin mahdolliset pienet pedagogiset puutteet, sanoi Hannamari Lehtinen.

Salon oppimisympäristöselvityksestä tiistaina järjestetyssä kuulemisessa käsiteltiin samoja teemoja kuin ensimmäisessä tilaisuudessa maanantaina.

Yleisön selvä viesti kaupungin johdolle oli, että kouluilla on kylille suuri merkitys, eikä niitä pidä sulkea. Pieniä kouluja pidetään vetovoimatekijänä. Ne ovat lapsiperheille syy muuttaa Saloon.

Salon opetuslautakunnan puheenjohtaja Annika Viitanen (kok.) korosti tiistaina selvityksen tehneen työryhmän kehittämistehtävää, joka on jäänyt julkisessa keskustelussa ”ymmärrettävästi palveluverkon jalkoihin”.

– Painotettuun opetukseen ei ole tulossa uusia linjoja, mutta tavoite on luoda eheämmät opintopolut painotetussa opetuksessa varhaiskasvatuksesta lukioon. Rekrytoinneissa otetaan huomioon, että opetusta pystytään antamaan entistä laajemmin englannin kielellä.

Viitanen totesi, että koulun hyvyyttä määrittelevät muut seikat kuin koko.

– Ajattelen kuitenkin, että hieman isommissa kouluissa henkilökunnassa on enemmän enemmän osaajia, jotka pystyvät hyödyntämään aineenopettajan pätevyyttään. Tämä on opetuksen laadun ja oppilaiden edun kannalta merkityksellistä.

Viitanen on myös oppimisympäristötyöryhmän puheenjohtaja.

Hannamari Lehtinen Kiikalasta olisi odottanut työryhmältä yksimielisyyttä. Nyt sen jäsenet jättivät eriäviä mielipiteitä.

– Meillä onneksi vaihtoehto: me luotamme poliitikkoihimme.

Lehtinen arvioi myös pedagogiikkaa ja tasa-arvoa.

– Bussissa istuminen rasittaa enemmän kuin se, että jotain pientä juttu ei koulussa tarjota englanniksi.

Kiikalan Komisuon koulu on lakkautettavaksi esitettävien ensimmäisten kyläkoulujen joukossa. Muut ovat Teijo, Hajala ja Hiisi. Myös Hajalan päiväkotia esitetään suljettavaksi tänä vuonna.

Apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä kertoi, että hänen esityksensä opetuslautakunnalle julkistetaan 30. tammikuuta. Lautakunnan kokous on 4. helmikuuta.

– Moniammatillisen selvitysryhmän raportti on vahvana pohjana esitykselle, sanoi Niemelä.

Annika Viitasen mukaan oppimisympäristöselvitys menee kokonaisena pakettina kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Valtuusto kokoontuu 24. helmikuuta.

– Tämä on kokonaisuus ja kaupunkitason linjaus, joihin kehittämisen pitäisi tulevaisuudessa perustua.

Oppimisympäristöselvitykseen voi ottaa kantaa tämän viikon perjantaihin saakka.

Hannamari

Tilaisuudessa kysyin laskelmaa nettosäästöistä, mutta sitä ei minulle esitetty,koska sellaista ei ole tehty, koska nettosäästöt hankkeesta toteutuessaan ovat täysin kyseenalaiset. Niemelä esitti kyllä saatavat säästöt, mutta nämähän ovat 2 täysin eri asiaa. Nyt toivon päättäjiltä viisautta, ettivät mene tuohon lankaan. Mikäli virkamiehet ymmärtäisivät oman etunsa, niin koko hanke pitäisi haudata täysin mahdattomana ja alkaa niitä säästöjä etsiä sieltä aikuisten hallinnoimasta organisaatiosta ja ruveta karsimaan kaupungin turhia virkamiehiä. Kun osaavaa porukkaa on saatu tilalle hallintoon, niin tähän kouluasiaan voinee palata, mikäli se on tarpeellista. Aikuisten on nyt luovuttava omista mielihaluistaan hetkeksi.

Tarkkailija A

Nettosäästöt voisivat toteutua joskus 10-20 vuoden kuluttua, jolloinka maaseudulle ei kukaan lapsiperhe enää muuta tai siellä asuvat eivät lapsia enää tee, eikä koulukyytejä enää tarvita. Siihen asti maksetaan koulukyydeistä, todennäköisesti tyhjilleen jäävien kiinteistöjen kuluista, sekä opettajien palkat, koska ryhmille on olemassa maksimikoot myös kaupungin keskustan kouluissa. Tässä vaiheessa myös veronmaksajat ovat kaikonneet maaseudulta, ja jäljellä on vain kotihoitopalveluja tarvitsevat eläkeläiset. Terveiden koulurakennusten sulkeminen ja keskustan homekoulujen saneeraus – uudelleenrakennus suurella rahalla on huonoa taloudenhoitoa. Oikeita säästöjä ei ole näkyvissä – jos olisi niin kait ne olisi kerrottu? Eli oikeasti kukaan ei ole edes laskenut todellisia kustannusvaikutuksia, on vain mutu-tuntuma että… Lue lisää »

Maija

Missä ovat kaupungin työntekijöiden kommentit ja kannat näihin säästökeskusteluihin?

Ovatko jo niin loppuun palaneita ja uuvuksissa työkiireiden alla, että heidät voidaan unohtaa?

Äänessä ovat johtajat, joiden palkoista voitaisiin säästöt aloittaa.

Työntekijät ne koulut ja vanhukset ja siivoukset ja ruokapuolen ja kiinteistöjen hoidon hommat hoitavat.

Pitäisikö heiltä jo kysyä, onko järkeviä säästökohteita.