Saloon tarvitsee lähivuosina satoja hoivakotipaikkoja – Kukonkallio ja Hintta valmistaudutaan sulkemaan

7
Hoivakiinteistöistä tehdyssä selvityksessä Kukonkalliota kuvataan sokkeloiseksi ja epäkäytännölliseksi. Rakennukset ovat peräisin 1930–1970-luvuilta. Peruskorjaus on tehty 1990-luvulla.

Salon kaupunki valmistautuu luopumaan Kukonkallion ja Hintan hoivakodeista. Aikataulusta ei ole vielä päätetty, eikä siitä, miten korvaavat tilat hankitaan.

Rakennukset ovat siinä kunnossa, että niitä ei kannata enää saneerata, todetaan ympärivuorokautisen hoidon kiinteistöistä tehdyssä selvityksessä.

Kukonkalliossa on yli sata ja Hintassa lähes 70 paikkaa. Melkein puolet kaupungin lähes 400 omasta ympärivuorokautisen hoivan paikasta on näissä kahdessa hoivakodissa.

Viime vuoden lopulla valmistuneen vanhuspalveluiden kehittämisohjelman mukaan Salo tarvitsee uusia vanhusten ympärivuorokautisen hoivan paikkoja joka vuosi parikymmentä pelkästään siksi, että kaupungin asukkaat ikääntyvät.

Tämän päälle tarvitaan vielä tiloja, joilla korvataan käytöstä poistettavia nykyisiä hoivayksiköitä.

Yhteensä uusia paikkoja tarvitaan vuoteen 2025 mennessä 300.

Selvitys kiinteistöistä tehtiin vanhuspalveluiden kehittämisohjelma varten. Kehittämisohjelma ulottuu vuoteen 2025.

– Kaupungin hoivayksiköiden kunnosta tehtiin karkea arvio, ja osaa niistä ei kannata ylläpitää pidemmän päälle, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä .

Salon keskustan tuntumassa olevasta Kukonkalliosta ja Suomusjärvellä sijaitsevasta Hintasta luovutaan. Perniön Vuorela toimii Attendon kiinteistössä Mahlakankareella, eikä enää palaa takaisin omiin tiloihinsa.

Alholan hoivakodin ja Alppilakodin rakennus Perniössä vaatii laajaa saneerausta, jos se aiotaan pitää. Tarvetta on ainakin vuoteen 2025 asti.

Halikkokoti ja Rauha ja Toivo -koti Halikossa, Anninkartanon ryhmäkoti ja Paukkulakoti Salon keskustassa sekä Perniön palvelukeskus säilytetään.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että vanhuspalveluiden kehittämisohjelmassa esitettyjä toimenpiteitä aletaan valmistella alkuvuoden 2020 aikana. Hoivakotitarvetta voidaan ratkaista eri tavoin.

Kaupunki voi rakentaa oman ison yksikön tai useampia pieniä. Yksityisistä hoivakodeista voidaan ostaa nykyistä enemmän paikkoja suoraan tai palvelusetelillä. Mahdollista on myös, että kaupunki pyörittää omaa toimintaa yksityisiltä vuokratuissa tiloissa.

Ensi hätään yksityisistä palvelutuottajista tai niiden tiloista ei ole apua. Vapaana vain muutamia paikkoja, kehittämisohjelmassa todetaan.

75 vuotta täyttäneitä on Salossa nyt yli 6 000. Viiden vuoden päästä heitä on 8 000. Tavoite on, että korkeintaan kahdeksan prosenttia yli 75-vuotiaista on ympärivuorokautisessa hoidossa.

Ympärivuorokautisen hoivan asiakkaita on nyt vajaat 450. Viiden vuoden päästä heitä on 560.

Vanhusten määrän kasvu näkyy muissakin vanhuspalveluissa. Esimerkiksi omaishoidettavia on viiden vuoden päästä 400, lähes sata enemmän kuin nyt.

Kotihoidon asiakasmäärä nousee melkein tuhanteen. Kansallinen tavoite on, että kotihoito on tulevaisuudessakin ensisijainen hoitomuoto ja että vanhukset asuvat mahdollisimman pitkään kotona. Myös hoitajia tarvitaan nykyistä enemmän. Kaupunki aikoo ratkaista tämän vuoden aikana, järjestetäänkö asia omana toimintana vai palvelusetelillä vai sekä että.

Kehittämisohjelmassa arvioitu vanhuspalveluiden kasvu lisää menoja viidessä vuodessa kuusi miljoonaa euroa.

Salon vanhuspalveluiden kehittämisohjelman toimenpiteitä

Suljettavien hoivakotien korvaaminen uusilla tiloilla ja kokonaan uusien tilojen hankkiminen ratkaistaan 2020
Kotihoidon palvelujen järjestäminen ratkaistaan 2020
Matalan kynnyksen palveluohjauspiste avataan keskeiselle paikalle 2021
Lääkkeiden koneellinen annosjakelu otetaan käyttöön palvelusetelillä 2021

Nykyiset hoivakodit

Kukonkallio 107 paikkaa
Anninkartano 16 paikkaa
Paukkulakoti 78 paikkaa
Rauha ja Toivo -koti 13 paikkaa
Halikkokoti 26 paikkaa
Hintta 67 paikkaa
Perniön palvelukeskus 20 paikkaa
Alhola 29 paikkaa
Alppilakoti 19 paikkaa
Vuorela (Attendo Tupurin tiloissa) 21 paikkaa

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei kaikkia kiinteistöjä tyhjiksi
1 vuosi sitten

Halikon sairaalassa olisi tilat valmiina, kun vähän tehtäisiin remonttia. Ja onhan Halikon sairaalassa hoidettu vanhuksiakin pitkäaikaisosastoilla.

Koululaisia kyllä ollaan siirtämässä terveistä tiloista homeisiin, mutta vanhuksille pitää olla priimaa. Eikö se pitäisi olla toisin päin? Lapsilla on kumminkin vielä elämää edessä, ja terveyttä tarvitaan vuosikymmeniä. Jos huonoilla kouluvalinnoilla vaarannetaan lasten terveys, tulee se kostautumaan tulevaisuudessa.

Olli
1 vuosi sitten

Hei, haloo, vanhuksetko hometaloihin?

Volkan
1 vuosi sitten
Reply to  Olli

Olli olen ihan sama mieltä kanssasi!! Siis ihmeen ajatus kyllä tuolla ihmisellä?? 😒🤔

Vihis
1 vuosi sitten

Niin että vanhuksilla ei ole yhtään väliä vai?

Dead line
1 vuosi sitten

Kannattaa vaan kuolla pois heti ettei vaan pääse eläkkeelle

Vanhuksille koteja
1 vuosi sitten

Pienillä remonteilla saataisiin tyhjiksi jäävistä päiväkodeista ja kouluista vanhuksille koteja. Ei tietenkään mitään homeessa olevia tiloja kannata lähteä remontoimaan.

Nämä, mitkä ovat syrjemmällä, palvelisivat vielä hyvin ikääntyneitä, koska heille tuodaan kaikki palvelut jo nytkin, niin ei haittaisi, vaikkei olisi ihan vieressä kauppoja, pankkeja sun muita.

Maija
1 vuosi sitten

Peukutan.

Samalla voisi kauppa tuoda ostokset ja pankki päätteen ja opastusta.