SDP ja keskusta gallup-nousussa

0
Pääministerin vaihdos näyttää nostaneen SDP:n ja keskustan kannatusta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili Virossa perjantaina.

Pääministerin vaihdos näyttää piristäneen SDP:n ja keskustan kannatusta. Kummallekin puolueelle mitattiin selvä nousu Ylen uusimmassa puoluegallupissa.
Perussuomalaiset on edelleen kärjessä omilla lukemillaan. Vihreät sen sijaan menetti suosiotaan.

Loppuvuoden hallitusdraama toi lisää kannatusta päähallituspuolue SDP:n ja keskustan kannatuslukuihin.
Posti-kiistasta alkanut hallituskriisi johti pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon. Hallitus jatkaa samalla pohjalla, ja uudeksi pääministeriksi SDP nosti Sanna Marinin.
Rinteen lähdön ratkaisi hallituskumppani keskusta, joka menetti luottamuksensa pääministeriin. SDP:lle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin valita Rinteelle seuraaja. Episodi hiertää SDP:n ja keskustan välejä vielä pitkään.

Suurin pöly on laskeutunut, eivätkä ainakaan äänestäjät kääntäneet peukaloitaan SDP:lle ja keskustalle. Kumpikin puolue on tuskaillut laskevien kannatuslukujen kanssa, kun samaan aikaan opposition perussuomalaiset ja kokoomus ovat menestyneet hyvin.
Ylen puoluemittauksen mukaan SDP:n kannatus on 14,9 prosenttia, jossa on nousua 1,7 prosenttiyksikköä. SDP on nyt kolmanneksi suurin puolue perussuomalaisten ja kokoomuksen jälkeen.
Keskustalle uusi mittaus osoittaa 12 prosentin kannatusta, nousua 1,4 prosenttiyksikköä. Tulos on helpotus puheenjohtaja Katri Kulmunille, joka ei ole saanut käännettyä kannatusta uuteen nousuun. Seuraavat gallupit näyttävät, onko suunta muuttunut.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvosteli kovin sanoin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa. Tämä ei tuonut lisänostetta perussuomalaisille, mutta vihreiden kannatus laski 12 prosenttiin, pudotusta peräti 1,9 prosenttiyksikköä.
Osa saattoi mennä kokoomukselle, jonka kannatus on nyt 19,3 prosenttia, nousua 0,7 prosenttiyksikköä.
Kärkipaikkaa pitää tiukasti perussuomalaiset 24,3 prosentilla. Luku on sama kuin joulukuussa, mikä voi kertoa siitä, että puolueen kannatushuippu on saavutettu.