Seurakunnat lähentyvät

0
Someron kirkkoherra Jaakko Knuutila pitää luontevana sitä, että maakunnilla ja hiippakunnilla on samat rajat.

Salon seudun seurakuntakentässä tapahtui vuodenvaihteessa muutos, kun Someron seurakunta siirtyi Tampereen hiippakunnasta Turun arkkihiippakuntaan.
Someron kunta otti aikoinaan vastaavan hallinnollisen askeleen jo vuonna 1990, kun se siirtyi omasta tahdostaan Hämeen läänistä Turun ja Porin lääniin.
Someron seurakunta jatkoi kunnan lääninvaihdon jälkeen Tampereen hiippakunnassa ja Tammelan rovastikunnassa. Tilanteen muutti kirkolliskokouksen päätös, jonka mukaan hiippakuntien rajat seuraavat maakuntien rajoja.

Hiippakuntien ja erityisesti rovastikuntien rajoilla on seurakuntien toiminnassa jopa yllättävän suuri merkitys. Seurakuntien yhteistyökuviot kehitellään ja solmitaan perinteisesti rovastikuntien sisällä.
Salon, Paimion ja Martinkosken seurakunnat kuuluvat Paimion rovastikuntaan, johon myös Someron seurakunta nyt liittyi. Muutos avaa uusia mahdollisuuksia seurakuntien yhteistyölle Salon seudulla.
Huomion kohteeksi on noussut erityisesti Salon ja Someron yhteistyö, sillä Salon seurakunnan koko antaa sille mahdollisuuksia myydä palveluita myös muille.
Avaus tähän suuntaan on jo saatu, sillä Someron seurakunta ostaa perheneuvonnan palvelut tästä vuodesta alkaen Salon seurakunnalta.

Yhteistyön lisääminen on talouden tiukkenemisen takia päivän sana myös seurakunnissa.
Paimion rovastikunnassa selvitetään tällä hetkellä mahdollisuuksia talous- ja kiinteistöhallinnon yhteistyöhön. Aika näyttää, mihin selvitys johtaa ja alkaako esimerkiksi Salon seurakunta myydä näitä palveluita muille.
Salon seurakunta on jo ennen Somerolle myytävää perheneuvontaa solminut sopimuksen palvelujen myymisestä Auran seurakunnalle. Salon papit käyvät hoitamassa toimituksia ja tuuraamassa Auran seurakunnan omia pappeja.

Someron seurakunnan hiippakunnan vaihdos tekee Salon seudun seurakunnista aiempaa tiiviimmän yhteisön.
Maallisen ja kirkollisen hallinnon kannalta hiippakuntien ja maakuntien rajojen yhdenmukaistaminen on tervetullut ja luonteva muutos.