Shindoa ei suoriteta – Salolainen Tepa Ahonen kiinnostui menetelmästä, jossa ei vaadita

0
Tepa Ahosen Shindowalkissa kävellään ja tehdään ulkona Jomon-Shindo-liikkeitä. Ne ovat kiertovenytyksiä, jotka auttavat etsimään omaa ryhtiä ja keskilinjaa.

Salolainen Tepa Ahonen työskenteli aiemmin fysioterapeuttina. Sitten japanilainen kehotyöskentelymenetelmä shindo vei hänet mukanaan. Fysioterapeuttina hän oli tottunut katsomaan asiakasta ja antamaan ohjeita, mutta shindossa on tarkoitus, että ihminen saa kuunnella omaa kehoaan.

– Ei ollut helppoa oppia pois vaatimisesta. En kuitenkaan enää koe mielekkääksi käskyttää, että kerran vielä!

Shindo sopii Ahosen mukaan kaikille. Siitä löytyy apua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin, unettomuuteen ja stressinhallintaan.

– Shindon yksikertaisten venytysten avulla ihmiset oppivat tunnistamaan omat jännityksensä. Näen esimerkiksi heidän vinoutensa kuten ennenkin, mutta annan heidän löytää ne itse.

Oli Tepa Ahosen puheliaisuuden ansiota, että hän päätyi shindon pariin. Hän oli elämäntilanteessa, jossa tarvitsi jotakin uutta.

– Ajattelin, että voisin mennä retriittiin, mutta ei ole minun juttuni olla koko viikonloppu hiljaa. Sitten löysin shindoretriitin ja innostuin opiskelemaan shindoa lisää.

Salossa asuva Ahonen löysi shindon opetusta läheltä, Muurlan opistosta. Aluksi hän aikoi hoitaa vain itseään, mutta kiinnostui sitten muidenkin hoitamisesta.

Muurlan opistossa shindokouluttajana toimii rehtori Riitta Mursula-Innanen . Hän on ohjannut shindoa jo 15 vuotta.

Japanilainen Kazuko Kuratomi kehitti shindon 1980-luvulla etsiessään apua keskosena syntyneen tyttärensä astmaan ja allergiaan. Kuratomi yhdisti omia lapsuudenaikaisia kokemuksiaan kosketuksesta ja lämmöstä ja idän perinteitä jalkojen hoidosta. Niistä alkoi syntyä shindon kokonaisuus.

 

Riitta Mursula-Innanen korostaa, että shindossa ei suoriteta mitään, ei edes rentoutumista.

– Venytykset tehdään niin pitkälle kuin oma keho sinä päivänä sallii. Ihmiset ovat tottuneet suorittamaan, ja vie aikansa oivaltaa, ettei tarvitse yrittää enempää, hän sanoo.

– Shindo on ensisijaisesti kehonhuoltoa, mutta myös lempeää asennetta, joka johtaa kuuntelemaan omaa tilaa.

Moni shindon aloittanut on kertonut Mursula-Innaselle nukkuvansa paremmin. Joku rauhoittuu, toinen virkistyy, sen mukaan mitä kukin tarvitsee.

Nykyinen digitalisoituva maailma asettaa ihmisen keholle uusia haasteita. Tätä pohditaan parhaillaan varsinkin shindon kotimaassa Japanissa, jossa digitalisoituminen on pitkällä.

– Esimerkiksi e-urheilija on fyysisesti paikallaan mutta reagoi hermostollisesti vahvasti. Sen tasapainottamiseen tarvitaan uusia palautumiskeinoja, Mursula-Innanen kertoo.

 

Shindo kuulostaa hieman samantapaiselta kuin jooga tai pilates. Ne ovat kuitenkin Mursula-Innasen mukaan aktiivisempia ja energisempiä, kun taas shindo on passiivista viipymistä.

Hän on tehnyt itse myös pilatesta ja toteaa, etteivät eri lajit sulje pois toisiaan.

– Vahvistava pilates sopii hyvin yhteen rentouttavan shindon kanssa.

Shindossa ei tarvitse pelätä, että liikkeet ovat liian vaikeita tai tuottavat kipua. Venytysten opettelussa ohjaaja auttaa kevyellä kosketuksella, mutta jokainen saa sanoa itse rajansa. Mursula-Innanen puhuu kunnioittavasta kosketuksesta.

Kun liikkeet on oppinut, niitä voi tehdä kotona, jos se tuntuu hyvältä itselle. Toisille sopivat ryhmätunnit, jotka antavat rauhallisen ympäristön ja ajan shindoon.

Mursula-Innanen on kehittänyt shindosta myös yhdessä lapsen kanssa tehtävän Halipysäkki-version. Hän kertoo, että harjoitukset auttavat esimerkiksi lapsen rauhoittumista nukkumaan.

 

Shindowalk taas on Tepa Ahosen luoma yhdistelmä, jossa kävellään luonnossa ryhmässä ja tehdään shindoharjoituksia kävelyn lomassa. Siinä eri elementit auttavat yhdessä pääsemään henkisistä ja fyysisistä jännityksistä.

Tavoitteena on tasapaino, itsensä löytäminen ja yhteisestä tekemisestä nauttiminen.

– Fyysisellä liikkeellä ja hengityksellä pääsee kosketukseen kehon kanssa. On meditatiivista kävellä ja kuunnella, mitä itsessä tapahtuu, Ahonen kertoo.

Hän on myös psyko- ja sosiodraamaohjaaja. Nämä menetelmät ovat mukana Shindowalk-ryhmässä työskentelyssä. Roolien ja symbolien avulla ihminen voi pohtia erilaisia valintojaan ja vaikka keskustella oman kehonsa kanssa.

Tärkeää on asioiden jakaminen arvostelematta, niin että ryhmässä toimimisestakaan ei tule suorittamista.

– Yhdessä tekeminen tuo iloa ja motivaatiota, Ahonen sanoo.

Hän on vetänyt Shindowalk-ryhmiä Salossa aiemmin työttömille ja Muurlan opistossa. Tänä keväänä on kurssi Salon kansalaisopistossa.

 

Shindo: Sydämen tie

  • Shindo on kehotyöskentelymenetelmä, johon kuuluu rentoutusharjoituksia, venytyksiä ja muun muassa hartia- ja jalkahoitoja.
  • Shindon kehittäjän Kazuko Kuratomin mukaan puhutaan myös Kuratomi-menetelmästä.
  • Shindon lähtökohtana on kuusi perusvenytystä.
  • Jomon-Shindo tuo mukaan kiertotaivutusliikkeitä.
  • Shindo ry:n nettisivuilta löytyy lisätietoa ja luettelo Suomessa toimivista ohjaajista, www.shindo.fi.

 

Arja Maunuksela, teksti // Minna Määttänen, kuvat.