Showtime-matematiikka – superduo Davis-James on nostanut Lakersin sinne minne se kuuluu

0
Paikoin pitelemätön Anthony Davis

Los Angeles Lakers, 16-kertainen NBA-mestari (viimeksi 2010), on palloillut kuusi kevättä putkeen vallan muualla kuin liigan pudotuspeleissä. Jakso on seurahistorian pisin.

Eikun ostoksille.

Kerran sukupolvessa -lahjakkuus LeBron James, 34, sai syksyllä rinnalleen kerran sukupolvessa -lahjakkuuden, Anthony Davisin. Ykskaks koripalloilun johtava brändi on taas siellä minne kuuluu, läntisen konferenssin kärjessä.

Arvostaan tietoisten herrojen ei odotettu löytävän yhteistä säveltä heti kättelyssä. Davis, 26, on yksi hämmästelijöistä.

– Olen yllättynyt natsauksemme helppoudesta. Oheisvelvoitteet typistivät harjoituskautemme. Emme ehtineet juuri harjoitella yhdessä.

James tervehti Davisia kauden alkajaisiksi sensaatiomaisella lausunnolla: ”Tämä on sinun showsi, minä säestän.”

– On järkevää pelata Anthonyn kautta. Hän työllistää säännöllisesti kaksi puolustajaa. Matikka on yksinkertainen, supertähti tarkensi myöhemmin USA Todaylle.

Kaksikolla natsaa myös siviilissä. Lakersin pukukoppia luonnehditaan vaihteeksi viihtyisäksi paikaksi. James kuulemma nuortuu silmissä.

Davis erottuu fyysisyydellään (voima, elastisuus, kehonhallinta) porukasta jopa poikkeusyksilöitä tulvivassa NBA:ssa.

Osaaminen näkyy kentän molemmissa päädyissä. Davis on valittu kolmesti liigan puolustaviin tähtiviisikoihin. Hän on vienyt blokkitilaston kolmesti.

Kansainväliselle yleisölle Davis esittäytyi Lontoon olympialaisissa 2012. Jenkkiryhmän ainoa yliopistopalloilija – ja kuopuksena jonkin sortin maskotti – käytti niukan peliaikansa herkuttelemalla NBA-jermujen namisyötöillä korin alle.

– Täällä on mukavaa. Joukkue kohtelee minua kuin pikkuveljeään. Kaikki kutsuvat minua omaksi könsykseen, Davis tuumaili Englannissa.

Meno on mukavaa kun joukkue voittaa ottelunsa keskimäärin 32 pisteen marginaalilla.

Vuoden 2014 MM-kisoissa Yhdysvallat kukisti vastustajansa keskimäärin 33 pisteellä. Suomi murjottiin numeroin 114–55. Davis osallistui kyyditykseen 17 pinnalla.

Davisin seitsemän kautta New Orleans Pelicansissa eivät olleet mukavia. Pelicans on jenkkifutisseura New Orleans Saintsin omistajan Gayle Bensonin sivubisnes ja asioiden hoito sen mukaista.

Vuosi sitten Davis (keskimäärin 24 pinnaa ja reilut 10 levyä New Orleansissa) väsyi tiuhaan vaihtuviin kakkoskaartilaisiin ympärillään.

– Olen antanut Pelicansille kaikkeni. Urheilu-ura on lyhyt. Minun on aika siirtyä jonnekin missä voin tavoitella mestaruutta.

NBA sakotti Davisia 50 000 dollaria toden puhumisesta julkisesella foorumilla.

Kaikki tiesivät ”jonnekin” tarkoittavan Lakersia. Davisin junailu taloon ei ollut yksinkertaista matikkaa. Kaupanhieronta kesti saippuaoopperakäänteineen kuusi kuukautta. Lakers maksoi Davisista lopulta kolme pelaaja ja kolme ykköskierroksen varausta – sanalla sanoen hirmuisesti.

Lakers korvasi luovuttamansa pelaajat Dwight Howardin, Jared Dudleyn ja Danny Greenin kaltasilla veteraaneilla. Nuorista taitureista vain Kyle Kuzma jäi.

Frank Vogel otti Luke Waltonin paikan päävalmentajana. Vogelin NBA-uran voittoprosentti on 53, Waltonin 40. Seuraikoni Magic Johnson lähti sikariportaasta ovet paukkuen.

James ja Davis uurastavat isot minuutit. He tekevät miltei puolet Lakersin pisteistä ja kauhovat yli kolmanneksen levypalloista. James (10,9) on liigan tilastokärki korisyötöissä, ensimmäistä kertaa urallaan. Davis (2,5) on kolmonen blokeissa.

Lakersin uusin Showtime-versio on pykätty komealle mutta riskialttiille alustalle, voittamaan nyt eikä myöhemmin.

Pitkittynyt vamma Jamesille tai Davisille ja hupsis.

Menee jännäksi.

Anthony Davis – The Kulmakarva

Syntynyt: 11.3.1993 Chicagossa
Pituus/paino: 208 cm/115 kg
USA:n yliopistomestari ja vuoden yliopistopelaaja 2011–2012 (Kentucky)
NBA:n 1. varaus 2012.
Olympiavoittaja 2012
Maailmanmestari 2014
NBA-ura: New Orleans Pelicans 2012–2019, Los Angeles Lakers 2019–
NBA All-Star 2014–2019
Lempinimi: The Brow” (kulmakarva)

TEKSTI: Heimo Elonen